fbpx

10 pomembnih izumov, za katere so odgovorne ženske

Foto: Arte Podrez/Pexels

Skozi zgodovino so številne ženske neprecenljivo prispevale k svetu, čeprav so se soočale z diskriminacijo na podlagi spola. K človeštvu so pripomogle z izumi, brez katerih si danes ne moremo predstavljati življenja in za katere morda niti ne veste, da so »produkt« ženskega uma.

1. Papirnata vrečka

Delavka v tovarni bombaža, Margaret Knight je leta 1868 izumila papirnato vrečko, vendar je moški po imenu Charles Annan poskušal ukrasti njeno idejo in jo je prvi patentiral. Med delom v podjetju Columbia Paper Bag Company leta 1867 je Knight začel konstruirati stroj, ki je izdeloval papirnate vrečke z ravnim dnom. Ko ji je njen kolega Charles Anan poskušal ukrasti idejo, ga je Knightova tožila in po dolgi pravni bitki zmagala ter dobila patent za svoj stroj.

2. Zdravila za hude bolezni, kot je levkemija

Gertrude Elion je s kolegom Georgeom Hitchingsom izumila nekaj prvih zdravil za resne in hude bolezni, kot so levkemija, aids in herpes. Elion in Hitchings sta razvila metodo, ki je pripomogla k revoluciji v izdelavi zdravil. S svojimi raziskavami so vplivali na rast celic, kar je vodilo do izuma prvih učinkovitih zdravil proti levkemiji in drugim hudim boleznim. Elion je izumil tudi azatioprin, imunosupresiv, ki je ljudem s šibkim imunskim sistemom omogočil presaditev organov.

3. Avtomobilski brisalci

Mary Anderson je že leta 1903 pomislila, da bi bili avtomobilski brisalci izjemno uporabni. Leto pozneje je patentirala palico z gumijastim nastavkom, ki se prilepi na steklo. Čeprav je bila njena zamisel v množično proizvodnjo uvedena šele nekaj desetletij pozneje, si danes brez njenega preprostega, a zelo pomembnega izuma sploh ne predstavljamo vožnje z avtomobilom.

4. Identiteta kličočega in čakajoči klic

Dosežki v raziskavah telekomunikacij Dr. Shirley Anne Jackson je vodila do izuma ID-ja klicatelja in čakajočega klica. Z doktoratom iz fizike delcev je bila dr. Jackson prva Afroameričanka, ki je prejela doktorat na Massachusetts Institute of Technology. Od leta 1976 do 1991 je Jacksonova raziskovala v laboratorijih ameriškega telekomunikacijskega podjetja AT&T, kjer je prispevala k razvoju storitve identitete kličočega in čakajočega klica. Leta 2016 je takratni ameriški predsednik Barack Obama podelil Shirley Anni Jackson najvišje priznanje za znanstvene dosežke v ZDA – nacionalno medaljo za znanost.

5. Monopoly

Elizabeth Magie je idejna zasnova ene najbolj priljubljenih družabnih iger vseh časov. Ta igra se je prvotno imenovala “The Landlord’s Game” in je bila izumljena ali patentirana leta 1903. Čeprav je današnji namen dobra zabava in druženje z družino in prijatelji, je igro zasnovala tako, da prikaže tragični učinek, ki ga prinaša pohlep.

6. Ogrevanje s sončno energijo

Madžarka dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem za ogrevanje s sončno energijo. Leta 1925 se je preselila v ZDA in delala na projektu, ki se je ukvarjal izključno s to problematiko. Leta 1940 je razvila in dala na voljo prvi solarni ogrevalni sistem za gospodinjstva, pri uresničitvi projekta pa ji je pomagala še ena uspešna ženska – arhitektka Eleanor Raymond .

7. Ročni aparat za sladoled

Nancy Johnson je leta 1943 izumila prvi ročni aparat za sladoled. Njen umetni zamrzovalnik je bil sestavljen iz zunanjega lesenega vedra, notranjega pločevinastega valja in vesla, povezanega z ročajem. Za pripravo sladoleda je bilo treba zunanje vedro napolniti z zdrobljenim ledom, notranji valj s sladoledno zmesjo, nato pa je bilo treba ročno zavrteti ročico, ki je zmes mešala.

8. Pivo

Čeprav ne moremo z gotovostjo trditi, kdo je zares prvi proizvedel takšno pivo kot ga pijemo danes, podatki, do katerih so prišli zgodovinarji, pravijo, da je bila to ženska. Ženske so namreč pred 7000 leti v Mezopotamiji vodile proizvodnjo piva. To je bila veščina, ki so jo poznale samo ženske. Pivo je takrat veljalo za božji dar, sodeč po današnji priljubljenosti pa ostaja ena najbolj priljubljenih pijač vseh časov, vse po zaslugi pridnih ženskih rok.

9. Požarne stopnice

Prve požarne stopnice na zunanji strani stavbe, ki naj bi olajšale evakuacijo v primeru požara, je leta 1897 izumila Anna Connally. Njeno idejo so sprejeli številni arhitekti in ta zamisel se je obdržala do danes.

10. Neprebojni jopič

Verjeli ali ne, zaščitni balistični jopič, bolj znan kot neprebojni jopič, je izumila ženska. Ime ji je Stephanie Kwolek, raziskava, ki jo je opravila, pa je privedla do izuma neprebojnih jopičev oziroma materiala, uporabljenega pri njihovi izdelavi. Izum je patentirala leta 1966. A to ni bil njen edini izum. V svoji bogati, 40-letni karieri je ta izumiteljica patentirala več kot 40 različnih izumov in bila uvrščena v »Inventors Hall of Fame«.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!