10 znakov, da imate težave s hormoni: simptomi, ki jih pogosto prezremo

Zadnjič posodobljeno: :

To je 10 znakov, da vaši hormoni niso v ravnovesju!

Pred vami so najpogostejši simptomi, ki se pojavijo, ko hormoni niso v ravnovesju!

1. Nepravilen menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus pri zdravi ženski je običajno reden in traja od 21 do 35 dni. Če menstruacija pogosto zamuja ali je popolnoma odsotna, gre najpogosteje za hormonsko motnjo. Če imate te težave, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

2. Naglo povečanje telesne teže

Če se premikate, jeste in imate enak življenjski slog kot prej ter se redite, potem je možno, da je vzrok hormonsko neravnovesje. Povišana raven stresnega hormona kortizola in nepravilno delujoča ščitnica lahko povzročita nenadno debelost.

3. Zmanjšan libido

Zmanjšana spolna želja je prav tako lahko znak hormonskega neravnovesja pri moških in ženskah.

4. Stalni občutek utrujenosti

Če dovolj spite (vsaj 7 ali 8 ur) in se kljub temu počutite utrujene, tega simptoma ne prezrite. Začnite z majhnimi spremembami. Poskusite iti spat pol ure prej, več časa preživite na prostem, zjutraj izvajajte vaje, jejte več zelenjave in sadja. Če po 3 do 4 tednih ne opazite sprememb pri svojem zdravju, se posvetujte z zdravnikom.

5. Slaba volja in razdražljivost

Nenadne spremembe razpoloženja, razdražljivost in tesnoba so simptomi, ki jih ne smemo prezreti, eden od razlogov za njihov pojav pa je lahko hormonsko neravnovesje.

Eden od razlogov za pojav tesnobnosti je lahko hormonsko neravnovesje.

6. Nespečnost

Za kakovost spanja je odgovoren hormon estrogen. Če torej že dolgo trpite zaradi slabe kakovosti spanja (dolgo časa ne morate zaspati, se pogosto zbujate ponoči, vstanete utrujeni), preverite raven estrogena.

7. Prekomerno potenje

Prekomerno potenje (zlasti med spanjem) je lahko simptom slabega delovanja endokrinega sistema, ki ga povzroča neravnovesje hormona serotonina.

8. Glavobol

Ali imate napade migrene, ki se najpogosteje zgodijo v določenih dneh vašega cikla? V tem primeru lahko glavobol povzročijo hormonske spremembe.

9. Nenehno hrepenite po sladkem

Če imate nekontrolirano potrebo po sladkorju, je to lahko znak oslabljene ravni insulina in serotonina.

10. Izpadanje las

Hormoni vplivajo na številna tkiva in sisteme v telesu, vključno z lasmi. Na primer, raven hormonov se močno spremeni v puberteti pri mladostnikih, med menopavzo pri ženskah, med nosečnostjo in dojenjem. Raven hormonov se spreminja tudi v določenih obdobjih cikla – na primer pred in med menstruacijo lasje bolj izpadajo. Če lasje zelo intenzivno izpadajo, se je vredno obrniti na endokrinologa.

Pa naj vas opomnimo: za določitev ravni hormonov v telesu se morate posvetovati z zdravnikom!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Se v teh dneh težko upreš sladkarijam? Teh 6 znanstvenih trikov zmanjšuje željo po sladkem