10 znakov, da ste obtičali v enostranskem razmerju

Ljubezen mora vedno biti dvosmerna ulica!

Včasih si ljudje  tako močno želijo biti ljubljeni, da so pripravljeni za partnerja narediti vse in pri tem pozabijo nase. Psihologi opozarjajo, da lahko enostranski odnosi močno vplivajo na čustveno in fizično zdravje osebe zaradi nenehnega stresa in tesnobe. Če vas vaš notranji glas opozarja, da nekaj v vašem razmerju ni tako, kakor bi moralo biti, se ustavite in kritično ocenite ta odnos.

Poglejte nekaj opozorilnih znakov, da vaš partner v vajin odnos ne vlaga toliko, kakor vi.

1. Vedno načrtujete za oba

Če jim ne pošljete sporočil ali jih ne pokličete, vas ne bodo kontaktirali več dni. In še tedaj bo njihov odziv mlačen. Imeli boste občutek, da ste jim v breme, da jim odvračate pozornost od nečesa pomembnejšega. Načrtujete vse vajine zmenke, ker imate občutek, da jim to, da sta skupaj, ni dovolj.

Zaslužite si nekoga, ki si bo želel biti z vami, kakor vi z njim. Ne pozabite na svojo vrednost.

2. Zdi se vam, da partnerja v resnici ne poznate

Nikoli se vam v popolnosti ne odprejo. Ne želijo vam govoriti o svoji preteklosti. Ne sprašujejo za vaše mnenje ali vas prosijo za nasvet. Vajini pogovori so običajno zelo površinski in počutite se, kakor da se pogovarjate z naključnim znancem. Kako nameravate preživeti preostanek svojega življenja s to osebo, če ne poznate njenega pravega značaja?

3. Bojite se biti sami

Se vam pogosto zdi, da s partnerjem ne morete deliti svojih težav ali da vedno v vajinem razmerju igrate neko vlogo? Najverjetneje ste v nameri, da jim ugajate, v svoji osebnosti in razpoloženju našli neko srednjo pot, ki jih privlači. In od nje ne odstopate, ker vas je strah, da bi jih izgubili. Če ste ob njih žalostni ali ranljivi, se bodo takoj razburili ali vas zapustili.

Nikoli ne pozabite, da si vas ne zaslužijo, ko ste srečni, če niso ob vas, ko vam je hudo.

4. Njihove potrebe postavljate nad svoje

Ko ste skupaj, počnete samo tisto, kar oni želijo. Izbirajo filme, restavracije, ne zanimajo jih vaši interesi. Sčasoma začnete sprejemati njihovo osebnost in si govorite, da je tisto, kar želijo narediti, za vas vedno sprejemljivo. Ne, ne delajte tega. Če vas ima oseba resnično rada, vas bo podpirala in z vami počela stvari, ki jih boste izbrali vi!

5. Zagovarjate njihovo obnašanje

Ali se kdaj počutite neprijetno zaradi vedenja partnerja pred prijatelji ali družino? Vidite pravi partnerjev odsev v očeh ljudi, ki so vam blizu? Mislite, da se jim smilite, zato jim želite dokazati, da se motijo? Zakaj pa se počutite tako? Poskusite se pogovoriti s prijatelji, včasih vas lahko neodvisno mnenje postavi na pravo pot.

6. Nenehno se počutite čustveno izčrpani

Načrtovanje iz dneva v dan je izčrpavajoče. Ste v stresu, dajete in dajate, ne da bi dobili kaj nazaj. Mislite, da boste morda končno dobili nekaj v zameno, če načrtujete neverjeten vikend pobeg ali jim podarite darilo, o katerem so že od nekdaj sanjali. In ko se to nikoli ne zgodi, se počutite razočarani.

V bistvu se razdajate za partnerja, ki za vas ne bi porabil niti 5 minut svojega časa, da bi se vi počutili posebno.

7. Bojite se, da bi jih na kakršenkoli način vznemirili

V svoji zvezi se počutite nesigurne. Okoli partnerja hodite kot po jajcih. Strah vas je, da bi rekli kaj narobe ali da bi jih vznemirili. Vprašajte se, zakaj se tako močno oprijemate stvari, ki vas vznemirjajo? Pogovarjajta se o v vajini zvezi. Zaupajta si, kaj vaju teži.

8. Čutite, da se morate opravičiti, čeprav se vam ne bi bilo treba

Se pogosto počutite krive in ne veste, zakaj? Vaš partner obrne vsak konflikt proti vam? Ste se že kdaj opravičili, ker ste bili preveč čustveni? Ali ker ste jim želeli zaupali svoje težave? So vam rekli naj jih s tem ne obremenjujete? Potem to ni zdrava zveza. Enakovredni partnerji se ne obnašajo tako.

9. Nenehno dvomite vase

Če ste v razmerju z nekom, ki vam daje občutek, da nenehno dvomite vase (v svoj videz, znanje, smeh…), potem ste z napačno osebo. Ne smete živeti le za to, da izpolnjujete partnerjeva pričakovanja, kajti če se počutijo razočarane, je to njihov problem.

Prava ljubezen je, ko najdete nekoga, zaradi katerega vidite, da z vami ni bilo nikoli nič narobe.

10. Strah vas je oditi, ker ste že toliko vložili vanje

Globoko v sebi veste, da ta odnos ni primeren za vas, vendar nočete prekiniti s to osebo, ker ste ji namenili toliko svojega časa in truda. Razmišljajte raje o tem na takšen način – dlje, kakor bo trajalo, bolj se boste izgubili.

Ne razmišljajte o času z njimi kot o “izgubljenem” ali “zapravljenem času”. Razmišljajte o tem kakor o priložnosti za učenje. Naslednjič boste spoznali svojo vrednost in našli točno tisto, kar potrebujete za srečo. Svoj pretekli jaz spoštujete le na način, da osvobodite prihodnjega.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako prepoznati čustveno zasvojenost? To so opozorilni znaki, da ste zasvojeni z ljubeznijo!