fbpx

100 poklicev, ki jih bo do leta 2030 nadomestila umetna inteligenca in vaš je zagotovo med njimi

Bomo ostali brez dela?!

umetna inteligenca
Foto: envato elements

Napredek v umetni inteligenci (AI) prinaša velike spremembe na trgu dela, saj mnoge tradicionalne poklice nadomeščajo avtomatizirane tehnologije. Do leta 2030 bo AI prevzela številne naloge, ki so bile prej v domeni človeških delavcev, kar bo drastično preoblikovalo številne industrije. Tehnologije, kot so strojno učenje, naravna obdelava jezika in avtonomni sistemi, že danes vplivajo na delovna mesta in ustvarjajo nove načine dela. Ta članek bo raziskal 100 poklicev, ki jih bo AI verjetno nadomestila do leta 2030, ter predstavil primere iz prakse, kjer se to že dogaja.

Umetna inteligenca že danes nadomešča številne poklice, ki so nekoč veljali za nenadomestljive. Od Siri do samovozečih tovornjakov, AI spreminja način, kako delamo in živimo. V naslednjih letih bomo priča še večji avtomatizaciji delovnih mest, kar pomeni, da je zdaj čas, da se pripravite na prihodnost. Poglejmo si, kateri poklici bodo verjetno izginili do leta 2030 in kako se lahko pripravite na te spremembe.

1. Telefonski operaterji in receptorke

Umetna inteligenca in virtualni asistenti, kot so Siri, Alexa in Google Assistant, že zdaj prevzemajo vloge telefonskih operaterjev. Tehnologija za prepoznavanje govora omogoča reševanje težav brez človeške pomoči, kar povečuje učinkovitost in zmanjšuje stroške podjetij. Na primer, podjetja, kot je IBM, uporabljajo Watson Assistant za avtomatizacijo podpornih klicev in izboljšanje uporabniške izkušnje. Do leta 2030 bodo te tehnologije postale še bolj sofisticirane in popolnoma nadomestile potrebo po človeških operaterjih (Vir: IBM Watson Assistant).

2. Blagajniki in prodajalci

Samopostrežne blagajne in spletno nakupovanje že zdaj zmanjšujejo potrebo po blagajnikih. Avtomatizirane trgovine, kot je Amazon Go, uporabljajo AI in senzorsko tehnologijo za sledenje nakupom in avtomatsko obračunavanje. Stranke lahko opravijo nakupe brez čakanja v vrstah, kar povečuje zadovoljstvo strank in učinkovitost trgovin. Walmart je prav tako uvedel samopostrežne blagajne, ki zmanjšujejo potrebo po človeških blagajnikih (Vir: Amazon Go).

3. Vozniki dostavnih vozil in tovornjakov

Razvoj avtonomnih vozil pomeni, da bodo poklicni vozniki kmalu preteklost. Podjetja, kot so Tesla, Waymo in Uber, že testirajo samovozeče avtomobile in tovornjake, ki lahko varno in učinkovito dostavljajo blago brez potrebe po človeškem vozniku. Avtonomna vozila zmanjšujejo prometne nesreče in povečujejo učinkovitost prevoza. Waymo, na primer, že upravlja avtonomne taksije v Phoenixu, kar dokazuje, da tehnologija deluje v realnem svetu (Vir: Waymo).

4. Proizvodni delavci

Industrijski roboti, kot so tisti, ki jih razvija podjetje ABB, že zamenjujejo številne proizvodne delavce. Ti roboti lahko delajo 24/7 brez počitka, kar povečuje produktivnost in zmanjšuje stroške. Avtomatizacija proizvodnje omogoča hitrejšo in natančnejšo proizvodnjo izdelkov. Podjetje Foxconn, ki proizvaja elektronske naprave za Apple, že uporablja na tisoče robotov za montažo iPhonov (Vir: ABB Robotics).

5. Knjigovodje in računovodje

Računovodske naloge, kot so knjiženje in priprava finančnih poročil, bodo avtomatizirane s pomočjo naprednih računovodskih programov in AI. Programi, kot je QuickBooks, že ponujajo avtomatizirane rešitve, ki zmanjšujejo potrebo po človeških knjigovodjih. AI bo do leta 2030 sposobna samodejno obdelati še bolj kompleksne finančne naloge, zmanjšala možnost napak in povečala natančnost finančnih poročil. Podjetja, kot je Xero, že uporabljajo AI za avtomatizacijo računovodskih nalog (Vir: QuickBooks).

6. Zavarovalni agenti

AI in digitalne platforme za zavarovanje omogočajo strankam, da same izberejo in sklenejo zavarovanja. Chatboti in algoritmi lahko analizirajo podatke in ponudijo prilagojene zavarovalne načrte, kar zmanjšuje potrebo po zavarovalnih agentih. AI sistemi, kot je Lemonade, že ponujajo popolnoma digitalizirane zavarovalne storitve. Do leta 2030 bodo zavarovalni agenti večinoma nadomeščeni z avtomatiziranimi rešitvami, kar bo povečalo dostopnost in učinkovitost zavarovalnih storitev (Vir: Lemonade).

7. Delavci v klicnih centrih

Chatboti in AI-asistenti, kot je IBM Watson, prevzemajo številne naloge delavcev v klicnih centrih. Ti sistemi lahko obravnavajo pogosta vprašanja in težave, kar zmanjšuje potrebo po človeški pomoči. Do leta 2030 bo večina podpornih storitev avtomatiziranih, kar bo zmanjšalo potrebo po zaposlenih v klicnih centrih. Podjetja, kot je LivePerson, že uporabljajo AI za izboljšanje storitev za stranke in zmanjšanje stroškov (Vir: IBM Watson).

8. Bančni uslužbenci

Spletno bančništvo in AI-analitiki omogočajo strankam, da opravijo večino bančnih storitev brez obiska poslovalnice. Mobilne aplikacije in digitalni asistenti lahko obravnavajo plačila, prenose in celo finančno svetovanje. Do leta 2030 bo večina bančnih storitev popolnoma digitalizirana. Stranke bodo lahko opravljale bančne storitve kadarkoli in kjerkoli brez potrebe po obisku banke. AI rešitve, kot je Erica, ki jo uporablja Bank of America, že ponujajo personalizirane finančne storitve (Vir: Bank of America).

9. Novinarji in pisci novic

Algoritmi za generiranje novic, kot je OpenAI GPT-3, že zdaj pišejo osnovne novice in poročila. AI lahko hitro analizira velike količine podatkov in ustvari vsebine v realnem času. Do leta 2030 bodo rutinske novinarske naloge, kot so pisanje poročil in kratkih člankov, večinoma avtomatizirane. Umetna inteligenca bo omogočila hitro in natančno poročanje o dogodkih ter zmanjšala potrebo po človeških novinarjih za rutinska opravila (Vir: OpenAI).

10. Pomočniki v zdravstveni negi

Medtem ko bo človeški stik v zdravstveni negi vedno pomemben, bodo številne rutinske naloge avtomatizirane. Roboti, kot je Pepper, lahko spremljajo bolnike, izvajajo osnovne preglede in nudijo informacije. AI sistemi, kot je IBM Watson Health, že pomagajo zdravnikom pri diagnozah in zdravljenju. Avtomatizacija bo zmanjšala obremenitev zdravstvenega osebja in povečala učinkovitost zdravstvene oskrbe. Roboti, kot je TUG, že pomagajo pri logističnih nalogah v bolnišnicah (Vir: IBM Watson Health).

11. Tržni analitiki

AI orodja za analizo podatkov, kot je Tableau, že nadomeščajo tržne analitike. Ti sistemi lahko hitro analizirajo tržne trende, vedenje strank in konkurenčne podatke. Do leta 2030 bodo tržni analitiki, ki se zanašajo na ročno analizo podatkov, postali redkost. Avtomatizacija bo omogočila hitrejše in natančnejše odločitve na podlagi podatkov. AI rešitve, kot je Google Analytics, že ponujajo globok vpogled v podatke o strankah (Vir: Tableau).

12. Prepisovalci

Programi za prepoznavanje govora, kot je Dragon NaturallySpeaking, že nadomeščajo prepisovalce. Ti programi lahko hitro in natančno prepisujejo govorne posnetke v besedilo. Z napredkom v naravnem jeziku in prepoznavanju govora bo do leta 2030 večina prepisovanja avtomatizirana. To bo omogočilo hitrejšo in natančnejšo obdelavo govornih posnetkov. AI orodja, kot je Otter.ai, že ponujajo visoko natančnost prepisovanja. Konec koncev Youtube sam avtomatično generira podnapise za večino jezikov in to precej natančno.

13. Turistični agenti

Spletne platforme za rezervacije, kot so Booking.com, Expedia in Airbnb, omogočajo uporabnikom, da sami načrtujejo in rezervirajo potovanja. AI algoritmi lahko ponudijo prilagojena priporočila glede na želje strank, kar zmanjšuje potrebo po turističnih agentih. Digitalne storitve ponujajo enostavno in hitro primerjavo cen ter možnosti, kar je veliko bolj praktično za sodobne potrošnike. Do leta 2030 bodo tradicionalni turistični agenti skoraj povsem izginili, saj bodo stranke raje uporabljale avtomatizirane sisteme za načrtovanje svojih potovanj. Na primer, spletne platforme, kot so TripIt in Skyscanner, že uporabljajo AI za optimizacijo potovalnih načrtov in iskanje najboljših ponudb (Vir: TripIt, Skyscanner).

14. Pisarniški administratorji

AI in avtomatizacija omogočajo upravljanje mnogih pisarniških nalog brez človeške pomoči. Orodja, kot je Microsoft Office 365, ponujajo avtomatizirane funkcije za načrtovanje, komuniciranje in upravljanje dokumentov. Digitalni asistenti lahko organizirajo sestanke, upravljajo korespondenco in obdelujejo podatke hitreje in natančneje kot ljudje. Do leta 2030 bodo pisarniški administratorji večinoma nadomeščeni z AI orodji, kar bo povečalo učinkovitost poslovanja in zmanjšalo možnost napak. Primeri iz prakse vključujejo uporabo AI pomočnikov, kot je x.ai, ki avtomatizirajo načrtovanje sestankov in upravljanje koledarjev (Vir: Microsoft Office, x.ai).

15. Vojaški piloti

Avtonomne letalne naprave in droni že nadomeščajo vojaške pilote v številnih misijah. Tehnologija, kot je npr. MQ-9 Reaper, omogoča daljinsko upravljanje in avtonomno delovanje brez človeškega pilota. Avtonomni droni so sposobni izvajati kompleksne naloge z visoko natančnostjo, kar zmanjšuje potrebo po človeški vpletenosti v nevarne situacije. Do leta 2030 bo večina vojaških operacij v zraku izvajana z avtonomnimi napravami, kar bo povečalo varnost in učinkovitost vojaških operacij. Primer je uporaba dronov v ameriški vojski, kjer so droni že ključni pri izvajanju vojaških misij in nadzora (Vir: Defense.gov, MQ-9 Reaper).

16. Radiologi

AI sistemi za analizo medicinskih slik, kot je DeepMind’s AlphaGo, že zdaj prepoznavajo vzorce in diagnosticirajo bolezni z večjo natančnostjo kot ljudje. Tehnologije za strojno učenje lahko obdelajo na tisoče slik v kratkem času in zaznajo anomalije, ki jih človeško oko lahko spregleda. AI bo do leta 2030 prevzela rutinske naloge radiologov, kot je pregledovanje rentgenskih slik in MRI posnetkov, kar bo omogočilo hitrejše in natančnejše diagnosticiranje bolezni. Primeri vključujejo uporabo AI v klinikah, kot je Moorfields Eye Hospital, kjer AI pomaga pri diagnosticiranju očesnih bolezni (Vir: DeepMind, Moorfields Eye Hospital).

17. Kadrovski delavci

AI orodja za zaposlovanje, kot je HireVue, analizirajo življenjepise in izvajajo video intervjuje z uporabo algoritmov za prepoznavanje obrazne mimike in čustev. Ti sistemi lahko hitro izločijo najboljše kandidate in zmanjšajo potrebo po človeških kadrovskih delavcih. Avtomatizacija procesov zaposlovanja omogoča hitrejše in bolj objektivno ocenjevanje kandidatov. Do leta 2030 bodo številni kadrovski postopki popolnoma avtomatizirani, kar bo povečalo učinkovitost in zmanjšalo pristranskost v postopkih zaposlovanja. Podjetja, kot je Unilever, že uporabljajo AI za izboljšanje procesa zaposlovanja (Vir: HireVue, Unilever).

18. Prevajalci

AI sistemi za prevajanje, kot je Google Translate, postajajo vse bolj natančni in sposobni prevajati kompleksne besedilne strukture. AI lahko hitro in natančno prevaja dokumente in besedila med različnimi jeziki. Do leta 2030 bodo mnoge prevajalske naloge avtomatizirane, kar bo zmanjšalo potrebo po človeških prevajalcih, zlasti za osnovne in rutinske naloge. Napredni AI prevajalniki bodo omogočili hitrejšo in cenovno ugodnejšo komunikacijo med različnimi kulturami in jeziki. Podjetja, kot je SDL, že uporabljajo AI za profesionalne prevajalske storitve (Vir: Google Translate, SDL).

19. Poštni delavci

Avtonomni dostavni roboti in droni, kot je npr. Amazon Scout, že zdaj dostavljajo pakete brez človeške pomoči. Tehnologija za avtonomno dostavo omogoča hitrejšo in učinkovitejšo dostavo paketov, zlasti v urbanih območjih. S širjenjem teh tehnologij bodo poštni delavci postopoma postali nepotrebni. Do leta 2030 bo večina dostavnih nalog v urbanih središčih izvajana z avtonomnimi sistemi, kar bo zmanjšalo stroške dostave in povečalo hitrost dostave. Podjetja, kot je Starship Technologies, že uporabljajo avtonomne dostavne robote za lokalne dostave (Vir: Amazon Scout, Starship Technologies).

20. Pravniki

AI sistemi, kot je ROSS Intelligence, že zdaj pomagajo pri pravnem raziskovanju in pripravi dokumentov. Ti sistemi lahko hitro analizirajo velike količine pravnih besedil in predlagajo rešitve na podlagi pravnih precedensov. Do leta 2030 bodo rutinske pravne naloge, kot so priprava pogodb in raziskovanje primerov, večinoma avtomatizirane. AI bo omogočila hitrejše in natančnejše pravne storitve, zmanjšala stroške in povečala dostopnost pravne pomoči. Podjetja, kot je JPMorgan Chase, že uporabljajo AI za analizo pravnih dokumentov in zmanjšanje stroškov (Vir: ROSS Intelligence, JPMorgan Chase).

Seznam poklicev 100, ki bodo po vsej verjetnosti nadomestljivi že leta 2030

Telefonski operaterji, blagajniki, vozniki dostavnih vozil, tovornjakarji, proizvodni delavci, knjigovodje, računovodje, zavarovalni agenti, delavci v klicnih centrih, bančni uslužbenci, novinarji, pisci novic, pomočniki v zdravstveni negi, tržni analitiki, prepisovalci, turistični agenti, pisarniški administratorji, vojaški piloti, radiologi, kadrovski delavci, prevajalci, poštni delavci, pravniki, telekomunikacijski tehniki, kurirji, dispečerji, medicinski transkriptorji, zdravstveni kodirci, kontrolorji letalskega prometa, letališki delavci, pomočniki pri davčnih prijavah, optometristi, zobni higieniki, farmacevtski asistenti, pravni raziskovalci, vozniki vlakov, kontrolorji vlakov, upravniki parkirišč, operaterji za strojno obdelavo, grafični oblikovalci za osnovne naloge, obdelovalci podatkov o strankah, upravljavci baz podatkov, inženirji za omrežno infrastrukturo, geodeti, kartografi, delavci v poštnih centrih, asistenti v laboratorijih, izvajalci ankete, znanstveni tehniki, laboratorijski tehniki, biometrični analitiki, osebni varnostniki, terapevti za fizično terapijo, delavci za obnovo podatkov, operaterji težke mehanizacije, vozniki traktorjev, vozniki kombajnov, delavci za vzdrževanje infrastrukture, operaterji dvigal, čistilci ulic, skrbniki stavb, varnostni inšpektorji, asistenti za tehnično podporo, operaterji telekomunikacijskih storitev, upravljavci zavarovalnih pogodb, raziskovalci trga, prodajni zastopniki, delavci za pomoč strankam, tržni analitiki, asistenti v marketingu, delavci za digitalno trženje, upravljavci družbenih omrežij, pisci vsebin, strokovnjaki za SEO, uredniki videovsebin, grafični animatorji, dizajnerji za uporabniško izkušnjo, vodje projektov, analitiki za poslovno obveščanje, asistenti za informacijske sisteme, programerji za osnovne naloge, operaterji CNC strojev, oblikovalci 3D tiskanja, nadzorniki skladišč, menedžerji inventarja, načrtovalci logistike, delavci za tehnično podporo, servisni tehniki, delavci za podporo uporabnikom, knjižni agenti, upravniki avtorskih pravic, kuratorji arhivov, arhivarji, izobraževalni administratorji, specialisti za izobraževalno tehnologijo, upravljavci digitalnih knjižnic, upravljavci e-učenja, analitiki spletnih strani, tržni raziskovalci, svetovalci za osebne finance, posredniki za nepremičnine, upravljavci hotelskih storitev, asistenti v restavracijah, specialisti za HR, planerji dogodkov.


Ti poklici bodo zaradi napredka umetne inteligence in avtomatizacije verjetno postali odvečni, saj bodo AI sistemi in roboti lahko izvajali naloge hitreje, natančneje in ceneje kot ljudje. Pomembno je, da se zaposleni in podjetja prilagodijo tem spremembam, razvijajo nove spretnosti in iščejo načine, kako izkoristiti prednosti novih tehnologij.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.