11 znakov, da imaš popolno zvezo, čeprav meniš drugače

Lepota je v nepopolnosti.

Ljudje občasno dvomijo v partnerske zveze. V odnos med partnerjema. V partnerja. Sprašujejo se, ali je takšen, kakršen mora biti. S tem ni nič narobe, saj vi in vaš partner izhajata iz različnih družin, morda tudi različnih družbenih okolij.

Poglejmo znanstvene vidike, zakaj nekateri pari ne upoštevajo stereotipov in so še vedno srečni.

1. Ne govorita veliko

“V tišini sta lahko dolgo časa. Ne počutita se neprijetno, če jima ni potrebno ves čas govoriti,” pravi Dr. Roni Beth. Meni, da imajo pari, ki so lahko tiho in uživajo drug z drugim v tišini, prav posebno povezavo.

“Biti srečen v “neprijetni” tišini je pravzaprav resnično ljubeča tišina.”

2. Na počitnice hodita ločeno

Število ljudi, ki se odpravijo na počitnice brez partnerjev, narašča. Ste vedeli, da lahko takšen dopust okrepi vaš odnos? Če svojega partnerja resnično ljubite, ga boste pogrešali, hkrati pa lahko počnete, kar želite. Na primer, lahko obiščete masažni salon, medtem ko vaš partner nekje uživa v kolesarjenju.

“Lansko poletje sem potrebovala počitek, mož pa si ni mogel vzeti prostega časa. Jutro sem preživela na sprehodu v naravi. Jedla sem v restavraciji ter nakupovala zase in ne za svoje otroke. Verjetno je bil to najbolj sproščujoč prosti dan po dolgem času. Osredotočila sem se nase in uživala sem v vsakem trenutku dneva. Bil je moj čas. In mislim, da si mora vsak zakonski par kdaj pa kdaj oddahniti brez drugega, pa čeprav samo za en dan.”

3. Vaš partner ne preživlja časa z vašo družino

Dobro je, če se vaši starši in partner dobro razumejo. Veliko manj prijetno je, če se ne marajo. Ni nujno, da to povzroči konflikt med vama. Dogovorita se, da mu ni potrebno sodelovati na družinskih večerjah s starši, vendar pa jih mora vseeno spoštovati. Čim prej morata določiti osnovna pravila.

“Ne poskušajte staršev obrniti proti partnerju in jih uporabljati kot orožje za nadzor nad njim.”

4. Imata različne poglede in interese

Dr. Mark White meni, da ljudje preveč poudarjajo vrednost podobnih hobijev. Psihologinja Diane Barth meni, da večina potrebuje nekoga, ki je drugačen.

“S partnerjem ne marava iste glasbe, umetnosti, knjig ali hobijev. Vendar se strinjava glede bistvenih stvari, saj razume mojo ambicijo in ve, da nisem gospodinja – razume stvari, ki so pomembne.”

“Če najdeš nekoga, ki se strinja z vsem in je točno takšen kot si ti, bi se mi zdelo precej dolgočasno. Želim si žensko, ki me bo
pripeljala v nove kraje in mi pokazala nove stvari ter me seznanila z novo hrano. Nočem dvojčka.”

5. Pogosto se prepirata

Dr. Elizabeth Dorrance pravi, da ljudje, ki jih imamo radi, prejmejo največ naših negativnih čustev. Po drugi strani pa so konflikti dobri za odnose, saj kažejo, da morata oba nekaj spremeniti. Pomembno je, da lahko končate konflikte pozitivno in priznate svoje napake.

“Ne glede na to, ali bom jezen, bom ženi vseeno, sicer jezno, pripravil večerjo, čeprav nočem jesti. Ne glede na to, kako sva jezna drug na drugega (običajno traja le kratek čas), se nikoli ne bova obnašala nespoštljivo. Čez čas se opravičiva drug drugemu. Prepiranje in jeza sta le del odnosa. Način, kako se spopadate z njima, ločuje zdrav in slab odnos.”

6. Ne poskušata ugajati drug drugemu

Ne počnite stvari za partnerja, ki jih ne mara, samo zato, da mu ugajate. Tisto, česar ne marata, opravljajta skupaj. Psihologinja Atalanta Beaumont, nasprotuje temu, da bi partnerjem v vsem ugajali. Dodaja še, da če nekdo poskuša nekomu preveč pomagati/ugajati, je to morda zato, ker v otroštvu njegov trud ni bil poplačan ali pa se mu je zdelo, da ni dovolj dober.

”Če poskušate ugoditi vsem, na koncu žrtvujete lastne potrebe. Ne morete osrečiti vseh, in če bi lahko, bi bilo to zaskrbljujoče.”

7. Spita ločeno

Spite ločeno, ker eden od vaju smrči v spanju, drugi pa se zbudi zaradi najmanjšega hrupa. Psihologinja Katherine Schreiber pravi, da danes čedalje več parov spi ločeno. Znanstveniki z univerze Ohio med drugim tudi dokazujejo, da je zdrav spanec veliko bolj koristen za zvezo, kakor pa skupno spanje z motečimi dejavniki.

“Že leta nama spanje v isti postelji ni uspevalo. Povzročilo je veliko trenj med nama. Ko sva začela spati ločeno, sva postala boljši par. Dober nočni počitek, lahko naredi čudeže. Spet se smejiva, sva bolj sproščena. Zvečer si tiho rečeva lahko noč in odideva v ločene sobe.”

8. Nimata otrok

Če oba sprejmeta to dejstvo, je to dobro. Psihologi pravijo, da so pari brez otrok pogosto srečnejši od tistih, ki imajo otroke.

“Običajno razbijeva svojo delovno rutino z potovanji. Si oddahneva, razbistriva glavo. Ob vikendih mož igra v glasbeni skupini. Sama pa sem prostovoljka v zavetišču za živali. Če bi imela otroke, verjetno ne bi imela toliko svobode in časa, da bi sledila najinim interesom in strastem.” 

9. Skupaj preživita manj časa, kot si želite

Ne moreta preživeti veliko časa skupaj, vendar vas zaradi tega ne skrbi; partnerju zaupate in ste prepričani o njegovih občutkih. Seveda je pomembno, da nekaj časa preživite skupaj, a po mnenju psihologov je bolj pomembno, kako ga preživite. Skupno početje mora osrečiti oba partnerja.

“Že zelo zgodaj sem začutila, da je na trenutke z mislimi drugje. Nikoli mu tega nisem omenila, vendar sem čutila, da se distancira, in to sem spoštovala brez vprašanj. Kasneje mi je poslal peščico sporočil, v katerih je rekel, da je bil oddaljen in da me pogreša.”

10. Dolgo traja, da sprejmeta drug drugega

Vsi imamo napake in včasih traja nekaj časa, da jih ljudje sprejmejo. Psihologi pravijo, da sprejemanje ljudi ne pomeni, da bi se morali strinjati s tem, kar počnejo. Sprejemanje je strinjanje z resničnostjo, ne da bi jo poskušali spremeniti.

“Moj partner je odraščal v čisto drugačnem okolju. Vendar imava veliko skupnih idej. Mislil je, da ga bom zapustila, ker je bil naučen, da je potrebno pojesti vse kar je na krožniku. A sva naredila kompromis in ostanke hrane sedaj shraniva v hladilnik.”

11. Svoje občutke izražata na različne načine

Lahko imata različne ideje o tem, kako izraziti svoja čustva. Za enega od vaju so pomembne besede, za drugega so pomembna dejanja, objemi in druge stvari.

“Pomembno je vedeti, kako nekdo najlažje izraža in sprejema znake ljubezni. Mnogi moški so fizični ljubimci, kar pomeni, da znake naklonjenosti najbolje sprejemajo s fizično naklonjenostjo, kot je poljub ali objem. Drugi se bolje počutijo ob pogovoru, ki jim da občutek, da so cenjeni.”

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
22 nezmotljivih znakov, da vaša sorodna duša misli na vas