“Mislila sem, da bom večno žalostna, ampak nisem”: iskrene izpovedi žensk o tem, kakšno je njihovo življenje po ločitvi

"Ločitev začini pravo ljubezen, lažno pa zastrupi."– Perzijska modrost

“Mož se je preprosto odselil in me pustil, da sama povem najinim otrokom in družini, prijateljem, da se ločujeva.” Počutila se je, kakor, da se ji je porušil svet. A čez čas se je naučila in izvedela marsikaj o sebi in svojem življenju.

Kakšnih lekcij so se ženske naučile po ločitvi?

1. Po ločitvi postane življenje lažje

Bodo trenutki, ko boš prestrašena in brez upanja. Morda boš imela kdaj občutek, da bo ta žalost trajala večno. Verjemi, ne bo. Po ločitvi si polna upanja, ker je pred teboj še marsikaj lepega, drugačnega, popolnega. Hvaležna si za to priložnost in drugačno življenje. Končno si lahko sama in spoznaš, kaj si pravzaprav želiš od življenja. V bistvu je ločitev novo poglavje v življenju, ko korak za korakom postaneš povsem druga oseba. Za trenutek se seveda lahko izgubiš, da se ponovno najdeš in razumeš, da je bil tvoj zakon strupen.

2. Življenje tvojih otrok se izboljša

Pred ločitvijo je bila nenehno zaskrbljena in se je spraševala, ali bodo njeni otroci v redu, če ne bo ves čas v njihovi bližini. A izkazalo se je, da so bile te skrbi neutemeljene. Zdaj jih je lahko opazovala, kako rastejo in postajajo močnejši – sami. Postali so pogumnejši in znajo prevzeti odgovornost. Zgodila se je “nova normalna” resničnost.

3. Veš, da jok ni šibkost

“Bil je naš prvi božični večer po ločitvi. Z otroki smo okrasili božično drevo. Jokali smo. V nekem trenutku smo se objeli, se pogovorili o svojih resničnih občutkih in postavili nove tradicije.” Zaradi joka ne postaneš šibka. Je normalna stvar. Sprejeti moraš svoja svoja čustva. Ne skrivaj se pred otroci, naj razumejo, da njihova mama ni računalnik, da ima čustva.

4. Težko je spustiti krivdo iz sebe in življenja

Življenje nikoli ne bo več takšno, kakršno je bilo. Načrti, ki sta jih imela za prihodnost, so izpuhteli. Po ločitvi se počutiš sproščeno, a kljub temu je težko izpustiti iz sebe občutek krivde. Nehaj kriviti sebe. Spusti vase pozitivno energijo. Ženske smo sposobne nemogočega. Verjemi v to. Pusti preteklost v preteklosti.

5. Ne riši si v svojih mislih popolnega odnosa

“Po ločitvi in nekaj terapijah sem spoznala, da moj zakon ni bil takšen kakršen sem verjela, da je. Vse je bilo popolno. Pogovarjala sva se, da kupiva hišo, se poročiva, imava otroke. Živela sem dogovor, ne svojega življenja. Pozabila sem nase. Najina ločitev je bila zelo boleča in strupena.” Bodi realna, ne zatiskaj si oči, ker lahko padeš na kruta realna tla.

6. Ne čakaj na boljše čase

Čakanje in upanje nista dovolj. Ne zapravljaj življenja, samo znebi se slabega. Ne čakaj, da bo minilo leto, dve od ločitve, da si boš dovolila živeti. Živi zdaj. Spusti preteklost iz in od sebe.

7. Izberi samoto, ne osamljenosti

Nauči se uživati sama s sabo. Ni se enostavno prilagoditi novemu življenju, toda za osamljenost obstaja dobro zdravilo, ki se imenuje samota. Začni delati na sebi. Vprašaj se, zakaj se brez druge osebe počutiš osamljeno. Pomembno je, da se počutiš udobno in srečno s seboj. Ko boš znala živeti sama s seboj in ljubiti sebe, boš lahko resnično zaživela svoje novo življenje.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 neumnih napak, zaradi katerih moški za vedno izgubi žensko: zadnja vaju bo ločila za vedno!