12 najboljših filmov vseh časov po mnenju slavnih režiserjev

Na katere filme prisegajo režiserji, kot so Woody Allen, Wes Anderson, Quentin Tarantino, Tim Burton in drugi? Verjemite, njihova izbira vas zna nekoliko presenetiti.

To so filmi, ki navdušujejo svetovno znano režiserje! Morda je prav to odlična ideja za vaš naslednji filmski maraton.

Quentin Tarantino (Šund, Neslavne barabe, Bilo je nekoč … v Hollywoodu)

Najljubši film Tarantina je v letu 2019 postal film Plazenje (Crawl, 2019). Med občinstvom film ni bil tako zelo priljubljen, medtem ko pa je Tarantino izjavil, da ga je film “v smislu čistega filmskega ustvarjanja navdušil na vse načine”.

Film se sicer osredotoča na hurikan pete stopnje, ki prizadene Florido, in na Haley, ki ne more vzpostaviti stika s svojim očetom. Ko končno prispe v staro družinsko hišo na Coral Lake, najde očeta ranjenega in nezavestnega. Poskuša ga izvleči, a pri poskusu reševanja naleti na velikega aligatorja.

Woody Allen (Ljubezen in smrt, Rimu z ljubeznijo, Kavarniška gospoda)

Film švedskega režiserja Ingmarja Bergmana, Poletje z Moniko (Summer with Monika, 1953), je eden najljubših filmov Woodyja Allena.

Glavna lika, Monika in Harry, sta mlada in neizkušena. Njuni življenji sta postavljeni pred številne izzive, zato se odločita, da bosta pobegnila pred surovo resničnostjo. Ljubimca sta nekaj časa srečna in sanjata o skupni prihodnost. A ko se Monika in Harry soočita z resničnimi težavami, kot je manko denarja in hrane, ljubezen zamenjajo občutki utrujenosti in razočaranja, kar njuno razmerje spremeni za vedno.

Christopher Nolan (Vitez teme, Izvor, Medzvezdje)

Christopherja Nolana je navdušil film Prvi človek (First Man, 2018).

Biografska drama pripoveduje zgodbo o poletu na Luno. Neil Armstrong, prvi človek, ki je pristal na naravnem satelitu Zemlje, je glavni protagonist tega filma. Dopolnjujejo ga podrobnosti iz družinskega življenja Armstronga in pa njegovo soočanje s težkimi dogodki, skozi katere je moral iti pred poletom.

Tim Burton (Edvard Škarjeroki, Brezglavi jezdec, Predbožična mora)

Film Planet opic (Planet of the Apes, 1968) je Tima Burtona navdušil do te mere, da se je leta 2001 odločil, da naredi svojo različico.

V daljni prihodnosti vesoljska ladja iz Zemlje trešči na neznan planet. Poveljnik Taylor in njegovi kolegi se podajo na izvidniško misijo, kjer naletijo na divjake. Ker nimajo časa, da bi ugotovili, kaj točno se dogaja okoli njih, postanejo jetniki inteligentnih opic. Primati so oblečeni, oboroženi in lovijo ljudi. Taylor, eden redkih, ki mu uspe preživeti, pobegne iz ujetništva. Toda na svobodi se mu razkrije strašljiva resnica.

Wes Anderson (Rushmore, Kraljestvo vzhajajoče lune, Grand Budapest hotel)

Seznam naljubših filmov Wesa Andersona vključuje tudi čudovit omnibus Zgodbe iz New Yorka (New York Stories, 1989), ki je sestavljen iz treh krajših zgodb: Življenjski nauki, Življenje brez Zoë in pa Ojdipov brodolom.

Življenjske nauke je režiral Martin Scorsese, in se osredotoča na umetnika, ki je ravno pred tem, da svoje delo predstavi na razstavi v New Yorku. V Življenju brez Zoë je za režijo poskrbel Francis Ford Coppola, pripoveduje pa o mali bogatašinji in njenem srečanju s kriminalci in priceso z Vzhoda. Tretji del, Ojdipov brodolom, je delo Woodyja Allena. Glavni lik je Sheldon iz judovske družine, ki ima zelo gospodovalno mamo, kar se samo še poslabša, ko se čarovniški urok ponesreči.

Steven Soderbergh (Kužna nevarnost, Oceanovih 11, Erin Brokovich)

Soderbergha je izjemno navdušil film Žrelo (Jaws, 1975). Pravi, da je to tisti film, ki je spremenil njegov odnos do kinematografije in film, ki ga je navdihnil, da postane režiser.

Film se dogaja na otoku Amity Island, ki je poln obmorskih hotelov. Policist Martin Brody in njegov asistent nekega jutra najdeta ostanke mlade ženske, ki jo je tik ob obali napadel velikanski morski pes. A bliža se Dan neodvisnosti, kar pomeni, da bo v obmorsko letovišče prišlo veliko turistov – in s tem veliko zaslužka – zato plaž ne želijo zapreti. Medtem pa morski pes ostaja grožnja. Takrat se Brody in dva prostovoljca odločijo, da bodo vzeli zadeve v svoje roke.

James Cameron (Titanik, Avatar, Terminator)

James Cameron priznava, da je njegov “sladkih greh” film Nevidno zlo (Resident Evil, 2002).

Nekdo urade skrivnostni T-virus iz podzemnega laboratorija in zanalašč v stavbi zlomi eno stekleničko. Virus je nevaren zato, ker ljudi v trenutku spremeni v zombije. Glavni lik, Alice, ima na voljo le nekaj ur, da naredi vse, kar je v njeni moči in prepreči širjenje virusa.

James Cameron prav tako prisega na film Gravitacija (Gravity, 2013), za katerega meni, da je najboljši film o vesolju vseh časov.

Raziskovalna astronavtka dr. Ryan Stone in veteran Matt Kowalski se zapleteta v katastrofo, medtem ko želita popraviti teleskop v odprtem vesolju. Vse, kar jima preostane je, da se trdno držita drug drugega in se skupaj premikata proti Mednarodni vesoljski postaji.

Peter Jackson (triologija Gospodar Prstanov, King Kong, V mojih nebesih)

Režiser kultne triologije Gospodar prstanov med svoje naljubše filme šteje Zoro živih mrtvecev (Dawn of the Dead, 1978) režiserja Georga A. Romera.

Kaos je povsod. Število zombijev narašča. Štirje ljudje zapustijo mesto s helikopterjem in se zatečejo v primestni trgovinski center, čeprav je poln živih mrtvecev. Sistem v hipermarketu namreč še vedno deluje, v njem je dovolj hrane in vode za vse. Glavni liki tako poskušajo izkoreniniti zombije v centru, a se še ne zavedajo, kaj vse jih čaka.

Steven Spielberg (E.T., Terminal, Most vohunov)

Eden najljubših filmov Spielberga je Ruska skrinja (Russian Ark, 2002).

Film pripoveduje zgodbo Ermitaža, enega od treh najpomembnejših in najpogosteje obiskanih svetovnih muzejev, ki se nahaja v St. Petersburgu. Potnik v času, ki prihaja iz našega obdobja, se tako naenkrat pojavi v Ermitažu. Nihče ga ne more videti, vsi pa ga lahko slišijo. Tako se sprašuje: “Je vse to ena velika potegavščina?” Kasneje, ko tava po hodnikih, sreča neznanca, Francoza, ki prihaja iz 19. stoletja. Skupaj se odpravita na potovanje po stoletjih, srečata tiste, ki so nekoč živeli v Ermitažu in se pogovarjata o stvareh, ki sta jih videla.

Edgar Wright (Noč neumnih mrtvecev, Vroča kifeljca, Scott Pilgrim proti vsem)

Edgar Wright uživa v komedijah in je očitno oboževalec filma Super hudo (Superbad, 2007).

Trije srednješolski “geeki”, iz katerih se v šoli norčujejo, se odločijo, da spremenijo svoja življenja, gredo na zabavo in navdušijo dekleta s tem, da pokažejo, da so tudi sami “carji”.

Clint Eastwood (Neoproščeno, Gran Torino, Punčka za milijon dolarjev)

Clint Eastwood je podal navdušujoče mnenje o filmu Tropski vihar (Tropic Thunder, 2008), ki ga je režiral Ben Stiller. Pravi, da gre za dobro hollywoodsko komedijo in da obožuje igro Roberta Downeyja Jr.

Med snemanjem filmske uspešnice o vojni v Vietnamu, priljubljeni igralci, ki igrajo glavne vloge, nikakor ne najdejo skupnega jezika. Nenadoma se ponesreči sproži še eksplozija, vredna 4 milijone dolarjev. Takrat ugasnejo vse kamere. Producent filma močno omalovažuje režiserja, slednji pa se odloči, da bo skupaj z igralci odšel v džunglo Vietnama. Tam pa bodo morali naši junaki prestati številne preizkušnje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!