fbpx

12 vznemirljivih napovedi iz knjig, ki so se uresničile

O pristanku na luni je govoril je Jules Verne.

Včasih si težko predstavljamo, da bi se lahko napovedi prihodnosti iz sodobnih znanstvenofantastičnih knjig in filmov uresničile. Vendar pa ob branju te literature kmalu ugotovimo, da so marsikateri avtorji vsaj delno zadeli, kako bo videti svet, ko njih ne bo več. V tem članku si lahko preberete 12 vznemirljivih napovedi iz knjig, ki so se uresničile.

12 vznemirljivih napovedi iz knjig, ki so se uresničile:

Krionik

Prvi, ki je namignil, da bodo krioniki (naprave za ohranjanje telesa) nekoč obstajali, je bil Neil R. Jones leta 1931. V kratki zgodbi The Jameson Satellite protagonist Jameson želi, da njegovo telo ohranijo tako, da ga zamrznejo. Leta 1947 je koncept populariziral Robert Ettinger z utopično zgodbo The Penultimate Trump.

Že dolgo nazaj so napovedali, da se bomo lahko zamrznili
Že dolgo nazaj so napovedali, da se bomo lahko zamrznili.

Meso iz laboratorija

Umetno gojeno meso v laboratoriju je prvič omenjeno v znanstveni fantastiki Two Planets, ki jo je leta 1897 napisal Kurd Lasswitz. V knjigi je sintetično meso eno izmed živil, ki ga v življenje Zemljanov vpeljejo Marsovci.

Pristanek na Luni

Francoski pisatelj Jules Verne je leta 1865 napisal knjigo Potovanje na Luno, kjer opisuje, kako velika vesoljska raketa pristane na Luni. Več kot stoletje pozneje je Apollo 11, poimenovan isto kot raketa v Vernovi knjigi, zares pristal na Luni.

O pristanku na luni je govoril je Jules Verne.
O pristanku na Luni je govoril Jules Verne.

Potop Titanika

Leta 1898 je Morgan Robertson objavil knjigo The Wreck of the Titan, OR, Futility – pripoved o nepotopljivi ladji, ki se zaleti v ledenik. 14 let pozneje se je točno to zgodilo s Titanikom.

Jedrska bomba

H. G. Wells je v knjigi The World Set Free predvidel, da bo granata iz urana z neskončno močjo uničila veliko število življenj v prihodnosti. 31 let po izdaji knjige je jedrska bomba zadela Hirošimo.

Hladna vojna

Kratka zgodba Roberta Heinleina iz leta 1941 opisuje, kako Združene države proizvajajo jedrsko orožje, da bi postale vodilna velesila na svetu. Zelo kmalu so se te napovedi uresničile v obliki hladne vojne.

Vodna postelja

Avtor zgoraj omenjene kratke zgodbe je predvidel tudi iznajdbo vodne postelje. V knjigi Stranger in Strage Land je do podrobnosti opisal ta izum.

Vodna postelja je prvič omenjena v knjigi
Vodna postelja je prvič omenjena v knjigi.

Kreditne kartice

V utopiji Looking Backward, ki jo je leta 1888 napisal Edward Bellamy, sta do podrobnosti opisana videz in uporaba kreditnih kartic. Te so prišle v veljavo šele v 50. letih prejšnjega stoletja.

2 luni Marsa

Jonathan Swift je leta 1726 v knjigi Guliverjeva potovanja trdil, da ima Mars dve luni. Čez 151 let so to hipotezo potrdili.

PREBERITE ŠE: Teh 9 zvezdnikov ima res “odštekane” starše

Da ima Mars dve luni se je špekuliralo že več kot 150 let pred odkritjem
Da ima Mars dve lun,i se je špekuliralo že več kot 150 let pred njunim odkritjem.

Slušalke za glasbo

V znameniti knjigi Fahrenheit 45 Ray Bradbury opisuje naprave, ki zelo spominjajo na današnje slušalke za glasbo.

Internet

From the London Times of 1904 je knjiga Mark Twaina iz leta 1898, ki opisuje napravo telelektroskop, telefon neomejenih razsežnosti, ki je zelo podoben današnjemu internetu.

Antidepresivi

V Huxleyevi slavni knjigi Krasni novi svet prebivalci vsak dan jemljejo drogo “somo”, ki deluje kot  antidepresiv – znižuje anksioznost in žalost, hkrati pa utopi tudi vse vesele občutke.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!