fbpx

15 nenavadnih dejstev o človeškem telesu, ki jim težko verjamemo

Ste vedeli, da ženske in moški dnevno izgubijo enako število las? Da okušamo tudi s stopali? Človeško telo je bolj zanimivo in edinstveno, kot si mislimo.

Zbrali smo nekatera zanimiva dejstva o človeškem telesu:

1. Količina sline, ki jo proizvede naše telo, je presenetljiva. V enem dnevu telo ustvari približno pol litra sline ali več. Količina je odvisna od hrane, ki jo zaužijemo v dnevu.

2. Človek ima okoli 160 milijard krvnih žil. Če bi jih vse postavili v eno dolgo linijo, bi bile dolge 170.000 km in bi lahko z njimi štirikrat ovili ekvator.

3. Naš prebavni trakt je zelo dolg – dolžina velikega in malega čreva skupaj z želodcem meri do 10 metrov (7 metrov tanko črevo in 1,5 metra debelo črevo).

V enem dnevu telo ustvari približno pol litra sline.
V enem dnevu telo ustvari približno pol litra sline.

4. Poleg sline imamo v ustih veliko vrst bakterij – več kot 7,6 milijarde.

5. Če bi lahko iz našega očesa naredili kamero, bi njena ločljivost bila 576 milijonov slikovnih pik. Naši možgani imajo pomnilnik v velikosti 2,5 milijona gigabajtov.

6. Če niste prepričani, kolikšna je številka vaše noge, vam lahko roka pomaga. Dolžina vaše roke od zapestja do komolca se popolnoma ujema z velikostjo številke noge.

Dolžina vaše roke od zapestja do komolca se popolnoma ujema z velikostjo številke noge.
Dolžina vaše roke od zapestja do komolca se popolnoma ujema z velikostjo številke noge.

7. Človeški nohti hitro rastejo. Hitrost njihove rasti je približno 3,47 mm na mesec, najhitrejše pa raste noht na srednjem prstu. Nohti na nogah rastejo dvakrat počasneje.

8. Telo odraslih in otrok se razlikuje. Glavna razlika je v številu kosti. V povprečju ima otrok 90–95 kosti več kot odrasla oseba (kosti se združijo med rastjo).

9. Človek ne okuša zgolj z usti, ampak tudi s stopalom. Če nanesete česen ali čebulo na stopala, ju boste uro pozneje okusili tudi v ustih.

V ustih imamo več kot 7,6 milijard bakterij.
V ustih imamo več kot 7,6 milijard bakterij.

10. Oseba pomežikne na vsake 4 sekunde, kar je 15-krat na minuto. Čez dan imamo oči zaprte približno uro in pol.

11. Vsako uro izgubimo od 30 do 40 tisoč celic kože, zato je največji del prahu v naših domovih sestavljen iz kože z naših teles.

12. Običajna količina železa v naših telesih bi zadoščala za izdelavo majhnega žeblja s težo 4 g.

Telo odraslih in otrok se razlikuje v številu kosti.
Telo odraslih in otrok se razlikuje v številu kosti.

13. Ženske izgubijo od 50 do 100 dlak na dan, medtem ko moški izgubijo od 25 do 100.

14. Oči novorojenčkov so sive in modre barve. Naša telesa imajo posebne celice, imenovane melanocite, ki so odgovorne za izločanje melanina na potrebnih mestih (vključno z irisom). Ker je v maternici temno, imajo oči novorojenčkov sivo in modro barvo oči, saj se melanociti začnejo proizvajati šele v prisotnosti svetlobe. Zato se barva oči otrok pogosto spremeni, ko odraste.

15. Človeško telo proizvaja veliko toplote. V eni uri proizvedemo toliko energije kot žarnica z močjo 100 vatov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!