fbpx

3 izjemne sobne rastline, ki vam bodo pomagale do globokih sanj in bojšega spanca

sobne rastline
Foto: enavto elements

Občutek, ko se zjutraj zbudite po noči popolnega spanca, je pravzaprav neprimerljiv. Takrat se vse zdi svetlejše, se počutite sposobnejše in bolj se veselite novega dne. No, kaj če bi vam povedala, da obstaja skrivnost, kako takšno jutro doseči vsakič? Skrivnost je - sobne rastline!

Morda se sliši preveč preprosto, vendar so sobne rastline čarobne spremljevalke, ki lahko vašo spalnico spremenijo v oazo miru in svežine. Niso samo estetsko dovršen dodatek k vaši notranjosti, ampak so tudi koristne za vaše zdravje in dobro počutje. Zmanjšujejo količino prahu, čistijo zrak in študije celo kažejo, da lahko izboljšajo kakovost spanca.

Čudežna moč sivke

sobne rastline
Foto: envato elements

Prva rastlina, ki bi si jo morala zagotoviti vsaka ljubiteljica popolnega spanca, je sivka. Ko pomislimo na si

vko, nam najverjetneje na misel pride provansalsko polje ali pa morda vrečka dišeče posušene sivke, ki je spravljena nekje med perilo. Sivka ima močan in sproščujoč vonj, ki pomirja um in telo. Njene pomirjujoče lastnosti so znane že stoletja, uporabljajo pa jo v številnih zdravilih za lajšanje stresa in nespečnosti. Če vam rastlina ne uspeva ali pa preprosto nimate časa za njeno nego, lahko postavite vrečko posušene sivke poleg postelje in uživate v njenem aromatičnem vonju.

Spathiphyllum – cvetoča in zračno-čistilna umetnina

Foto: envato elements

Druga rastlina, ki jo priporočam za izboljšanje spanca, je spathiphyllum, znan tudi kot “ženska sreča”. Gre za prečudovito rastlino z elegantnimi belimi cvetovi in ​​sijočimi zelenimi listi. Kar je najbolj pomembno, spathiphyllum je pravi čistilec zraka. Absorbira plesni in alergene, kar je izjemno koristno za ljudi, ki trpijo za alergijami. Verjamem, da se boste zbudili bolj spočiti in z boljšim občutkom, če bo ta lepotica v vaši spalnici.

Sansevieria – odporna in zračno-čistilna bojevnica

Foto: envato elements

Zadnja, a zagotovo ne manj pomembna rastlina, ki jo toplo priporočam za vašo spalnico, je sansevieria, popularno imenovana tudi “taščin jezik“. Sansevieria je rastlina z dolgimi, zelenimi listi, ki se raztezajo proti stropu in dodajajo zanimivo vizualno dinamiko v vsak prostor.
Kar pa jo resnično postavlja ob bok ostalima dvema je njena sposobnost čiščenja zraka – absorbira toksine iz okolja in pretvarja ogljikov dioksid v kisik tudi ponoči, ko večina drugih rastlin to počne samo podnevi. Poleg tega je sansevieria odporna rastlina, ki ne zahteva veliko nege. Če ste zaposleni ali pa preprosto nimate zelenega palca, je ta rastlina idealna izbira za vas.

Da ne omenjam, kako je zlasti poznimi večeri čudovito opazovati te tri rastline, kako dihajo in čistijo zrak v vaši spalnici. Počasi vas pomirjajo in pripravljajo na spanje, medtem ko prečiščujejo zrak in ustvarjajo zdrav, svež in sproščujoč ambient.

Za konec bi rada delila še zgodbo, ki zelo nazorno prikazuje, kako pomembno je vzdušje v spalnici. Ko sem nekoč obiskala svojo babico, sem se pritožila, da se zbudim utrujena in razdražena. Babica, ki je vedno imela nešteto nasvetov in anekdot, mi je povedala, da sem se kot majhna deklica rada igrala v zatohlih prostorih in se kasneje pritoževala, da sem utrujena. Potem pa mi je svetovala, naj spalnico prezračim pred spanjem in dodam nekaj sobnih rastlin. Takrat sem se prvič srečala z magijo sansevierije in od takrat naprej so rastline postale nepogrešljiv del moje spalnice.

Če torej želite bolje spati, poskusite dodati te tri rastline v svojo spalnico. So lepe, enostavne za vzdrževanje in imajo veliko koristi za vaše zdravje. Zrak bo čistejši, spanec boljši in vi se boste zbudili bolj spočiti. Saj veste, kot pravi stara modrost: “Kjer cveti rastlina, cveti upanje.” – In kdo med nami ne potrebuje več upanja za dober spanec?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.