fbpx

3 razlogi, zakaj je kreganje v zvezi lahko koristno

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je vaša prijateljica pohvalila, da se s partnerjem nikoli ne kregata, vi pa ste se potem počutili, da je z vašim razmerjem nekaj narobe? Naj vas ne skrbi. Občasni prepriri so povsem normalen del romantičnega odnosa, v nekaterih primerih pa lahko celo pripomorejo k temu, da se zveza izboljša. Za vas smo pripravili 3 razloge, zakaj je kreganje v zvezi lahko koristno.

1. Omogoči vama, da razkrijeta, kakšne so vajine želje in potrebe

Marsikdo se konfliktom v razmerju na vsak način izogiba in je zato pripravljen sprejeti tudi stvari, s katerimi se ne strinja. To nikakor ni prava pot, saj vas bo zakopano nezadovoljstvo kmalu začelo dušiti, na partnerja pa boste veliko bolj jezni kot bi bili, če bi svoje nestrinjanje izrazili takoj, ko ste ga začutili.
Pomembno je, da na to, da imata s partnerjem različne poglede, ne gledate kot na nekaj slabega, temveč povsem normalnega. Ne glede na to, kako “popoln” na začetku izgleda vaš izbranec, vedno se bo našlo nekaj, kar vas bo zmotilo in takrat je nujno, da spregovorite.
Zapomnite si: v vsaki zvezi je pomembno prilagajanje na obeh straneh in slepo sprejemanje obnašanja, ki vas moti ali boli nikakor ni pot do zdravega odnosa.

Nestrinjanje je normalen del vsakega odnosa Foto: Vela Arsic / Pexels

2. Partnerja boste videli v “najslabši luči”

V razmerju je izjemno pomembno, da partnerja dobro poznate. To pomeni, da ne veste le, kako se bo obnašal, ko gre vse kot po maslu, temveč da vam je jasno tudi, kako bo reagiral, ko je situacija daleč od popolne. In prav to se vam bo razkrilo ob prepiru.
Vsakemu se lahko zgodi, da v jezi izreče nekaj, česar ni zares mislil, vendar pa je nekaj povsem drugega, če vas partner začne žaliti ali pa popolnoma izgubi nadzor nad seboj. V tem primeru je pomembno, da se vprašate, če je to oseba, s katero si želite odnos nadaljevati.
Prav tako je pomembno, da vidite, kako partner reagira po konfliktu. Ali se je pripravljen z vami pogovoriti, se je sposoben opravičiti ali pa se obnaša, kot da do prepira sploh ni prišlo? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pokazali, s kakšnim človekom načrtujete prihodnost.

Prepiri bodo pokazali, kako reagirata pod vplivom jeze Foto: Budgeron Bach / Pexels

3. Prepiri so priložnost za učenje in napredek

Vsi poznamo rek, ki trdi, da se učimo na napakah in najverjetneje ste že na lastni koži izkusili, kako resničen je. Prepiri so brez dvoma neprijetni in marsikdaj dosežejo, da se počutimo osramočene in prizadete, vendar pa lahko privedejo do pogovorov, ki nam nato pomagajo, da izboljšamo sebe in svoje razmerje.
Prepiri vam bodo pokazali, kaj je tisto, kar pri vajini komunikaciji manjka in v katerih situacijah bi lahko reagirali bolje. Namesto da nanje gledate kot poraz, jih raje vzemite kot priložnost, da se naučite nekaj novega: o sebi,partnerju, vajinih mejah in načinih, ki jih lahko v prihodnje uporabita, da do takšnih nesporazumov ne bo več prihajalo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.