fbpx

3x genialni triki za čiščenje žara z običajnimi kuhinjskimi pripomočki (da, tudi čebula šteje)

Da bo žar žaril, ne pa žarel od umazanije

čiščenje žara
Foto: Jan Macarol / Art Ai
Zadnjič posodobljeno:

Čiščenje žara – tista neprijetna mala dolžnost, ki pride na vrsto ravno, ko si že zamišljamo vonj po čevapih in sveže stisnjeni limonadi. A brez skrbi: z nekaj gospodinjskimi čarobnostmi lahko svoj žar spravite v formo brez kemije, brez drame in brez slabe volje.

S pomočjo raziskav (in nekaj res priročnih babičinih trikov) smo izbrali najbolj učinkovite in preverjeno varne načine čiščenja žara. In kar je najboljše? Verjetno jih že imate doma – v hladilniku ali na polici poleg stare skodelice za kavo.

Top 3 triki za čiščenje žara s stvarmi, ki jih že imate doma

1. Čebula – solzava, a učinkovita

Kako: Segrejte žar na srednje visoko, prerežite čebulo na pol in jo nataknite na vilice ali prijemalko. Potem pa: drgni, drgni! preko vroče rešetke.

Zakaj deluje: Naravni sokovi čebule razgradijo zapečeno mast in ostanke hrane – brez kemikalij, brez kompliciranja.

Opomba: Odlično za mesne jedi. Če nameravate peči ananas ali breskve, pa si prihranite čebulno aromo za drugo priložnost. Takrat to ne bo prava metoda za čiščenje žara.

Bonus točka: To je edina situacija, ko je jokati med peko dejansko produktivno.


2. Kava – za vse, ki verjamejo, da je kava odgovor na skoraj vse

Kako: Skuhajte lonček močne črne kave, jo ohladite in zlijte v večjo posodo. Vanjo namočite rešetke za kakšno uro. Potem temeljito sperite in posušite.

Zakaj deluje: Kislost kave razgradi maščobe in umazanijo – idealno za globinsko čiščenje žara.

Opomba: Lahko odstrani tudi patino, oziroma zaščito žara, zato jo uporabljajte zmerno.

Realnost: Če zjutraj ne morete brez kave, naj vsaj vaš žar to občuti tudi.


3. Limona in olivno olje – spa tretma za vaš žar

Kako: Prerežite limono, pomočite v olivno olje in podrgnete po topli (ne vroči!) rešetki. Drugo polovico limone stisnite v vodo – ker pri tem triku nič ne gre v nič.

Zakaj deluje: Kislost limone odstrani umazanijo, olje pa preprečuje rjavenje in prijemanje hrane. Dvojna zmaga!

Opomba: Poleg čistoče vaš žar s tem dobi še subtilen “začimbni premaz” za prihodnje pečenje. Seveda, če boste pekli ribo.

Skoraj preveč elegantno za navaden žar, kajne? Čiščenje žara – simpl! 


Foto: Jan Macarol / Ai Art

Redno vzdrževanje = žar, ki služi zvesto (in diši bolje)

Če želite, da bo vaš žar dolgoročno deloval kot švicarska ura (ampak z več čevapi), potem ne pozabite na osnovno vzdrževanje:

  • Po vsaki uporabi: Ko je žar še topel (ne pa vulkansko vroč), uporabite ščetko ali aluminijasto folijo in na hitro zdrgnite rešetko.
  • Globinsko čiščenje: Enkrat na sezono (ali pogosteje, če ste redni žar mojster) razstavite odstranljive dele in jih operite z detergentom in toplo vodo. Temeljito sperite in osušite.
  • Zaščita pred elementi: Če nimate pokrite terase, investirajte v dobro prevleko za žar. Vaš prihodnji jaz vam bo hvaležen.

Bonus triki iz zakladnice praktičnih genijev

  • Aluminijasta folija: Zmečkajte v kroglo in z njo zdrgnite rešetke. Uporabite prijemalko, da se ne opečete.
  • Rastlinsko olje: Po čiščenju premažite rešetke s tankim slojem olja – za zaščito in lažje naslednje čiščenje.
  • Preverite navodila proizvajalca: Nekateri žari imajo posebnosti, ki jih velja upoštevati (recimo: “Ne čistiti z ostrimi predmeti, razen če ste nori”).

Zakaj to sploh počnemo? (Namig: ni le zaradi lepšega)

Umazan žar ni samo estetski problem. Lahko predstavlja:

  • Zdravstveno tveganje (bakterije, kontaminacija),
  • Varnostno tveganje (nepričakovani ognjemeti niso vedno zabavni),
  • Težave pri peki (neenakomerno segrevanje, lepljenje hrane).

Z rednim čiščenjem in zgoraj naštetimi triki bo vaš žar ostal v vrhunski formi – pripravljen na vsak žar party, ne glede na to, ali gre za družinsko nedeljsko kosilo ali nočno peko s prijatelji.


Za konec – kaj smo se naučili

  • Najboljši triki vključujejo čebulo, kavo in limono z oljem – vsi preprosti, učinkoviti in brez kemije.
  • Redno čiščenje in vzdrževanje bistveno podaljšata življenjsko dobo vašega žara.
  • Način čiščenja lahko vpliva na okus hrane, zato izberite metodo, ki vam najbolj ustreza.

 

Zaključek: Čist žar, čista zmaga

Ne glede na to, ali ste sezonski žar mojster ali občasni pekač zelenjavnih ražnjičev – čist žar je temelj vsake dobre piknik izkušnje. S preprostimi triki iz domače kuhinje lahko prihranite čas, denar in živce (plus, čebula ima končno še en namen, razen da vas spravi v jok pri sekljanju).

Pomembno je, da si čiščenje žara ne predstavljamo kot nujno zlo, ampak kot rutino, ki varuje naše zdravje, izboljša okus hrane in podaljša življenjsko dobo žara. Z rednim vzdrževanjem in malo kreativnosti lahko svoj žar spremenite v kuharskega sopotnika, ki vas ne bo nikoli pustil na cedilu (ali s črnimi linijami na bučki).

In hej – če vam je kateri od teh trikov všeč ali imate svojega, ki deluje bolje kot čarovnija babice Minke, delite ga z nami v komentarjih ali na družbenih omrežjih. Naj se vonj po pečenem mesu (in čistoči) širi v svet!

 

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.