4 koristni nasveti za urbani vrt na svojem balkonu

Uredite urbani vrt na svojem balkonu

Foto: Matteo Badini na Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Pomlad se bliža in že smo začeli krasiti balkone in v njih uživati. Poleg tega, da jih v pomladnem času spremenimo v prave male oaze za sprostitev, lahko le ti, postanejo tudi vir doma pridelanega sadja, zelenjave in začimb. Vrtovi na balkonu niso nobena neznanka, marveč vedno bolj priljubljen način urbanega vrtnarjenja. Pridelava zelenjave na balkonu ni pretirano zahtevna. Za urbani domači vrt ne potrebujete veliko prostora, da bi lahko kasneje uživali v hrani, ki ste jo sami pridelali do poletja.

1.Zelenjava, ki jo je enostavno gojiti

Številne rastline bodo uspevale v kozarcih in na majhnih balkonih. Paradižniki vseh vrst, jajčevci, bučke, paprika, redkev, blitva, solata, so zagotovo nekatere najbolj hvaležne rastline za začetnike. Za dobro uspevanje zelenjave na vašem balkonu je dobro, da le ta gledana južno stran neba, vendar se ne bojte, saj zelenjava uspeva prav na vsaki strani neba. Priporočljivo je, da ima vaš balkon ali okno vsaj nekaj ur dnevne sončne svetlobe. V trgovini lahko kupite že pripravljene sadike ali semena. Za sajenje korenja, redkev, bučk in paradižnikov potrebujete večje lončke, predvsem zato, da se sadike ukoreninijo. Zaboji v katere boste sadili vaše rastline so lahko leseni, lahko izberete večje balkonske glinene vaze, pletene vreče za sajenje, različne konzerve, lesena palete.

Foto cottonbro iz Pexels

2. Vertikalni vrt

Če imate majhen balkon in nimate dovolj prostora, da bi na tla postavili vse lonce v katere nameravate saditi, poskusite z navpičnim vrtom. Naredite lahko navpičen vrt s starimi paletami in zavzel bo le eno steno.

3. Začimbe na balkonu ali oknu

Bazilika, žajbelj, sivka, timijan, peteršilj, origano, rožmarin in meta obožujejo sonce. Pri sajenju bodite previdni, da v eno vazo ali kozarec ne posadite več kot dve začimbi. Rastline bodo tako imele več prostora.

4. Postopek sajenja

Na dno posode za sajenje date nekaj kamenčkov (gramoz), vrečko ali kozarec za drenažo in nanjo položite mešanico zemlje. Mešanico lahko naredite sam ali pa jo kupite v katerem koli vrtnem centru. Semena položite na zemljo, jih dodatno pokrijete z zemljo in poškropite z vodo. Če sadiko presajate jo položite na pripravljeno zemljo in jo okrog korenin še dodatno pritrdite z dodatno zemljo in zalijte. Rastline vedno zalivajte s postano stoječo vodo, priporočljivo je zgodaj zjutraj ali zvečer, ko sonce še ni premočno.

Če boste plodove redno obirali, bodo ti še bolje uspevali. Ko sadite paradižnike in kumarice je priporočljivo, da se v lonec postavi tudi palica, saj se ti dve rastlini vzpenjata. Solati, radiču in blitvi pa režite zunanje liste, saj bodo s tem še bolje rasli. Prav tako, to storite tudi z začimbami.

Morda pa je to sedaj idealna priložnost, da se končno opogumite in poskusite nekaj novega. Urbani vrtovi na urbanih območjih so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni. Potrebujete le nekaj koristnih nasvetov, zemljo, dobra semena in veliko potrpljenja. Kdo ve, morda najdete nov hobi. To je tudi idealna priložnost, da v to vključite vse člane gospodinjstva. Od najmlajših do najstarejših.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Dajejo energijo, ampak … Zakaj ni dobro, da za zajtrk jemo banane?