4 navade, ki ti bodo po mnenju strokovnjakov pomagale živeti dolgo in srečno

Kolikor vemo, ne na Zemlji ne v širšem vesolju ni vodnjaka mladosti ali magične palice, ki bi nam omogočila večno življenje. Je pa nekaj navad, s katerimi lahko vstopite v boljši jutri. Za tisto, kar naredite danes, vam bo telo hvaležno jutri.

Morda ne boste dočakali 100. rojstnega dne, a nova študija, objavljena v reviji Science, kaže, da ko enkrat dosežete 105 let, so vaše možnosti preživetja vsak dan 50-odstotne. Zdi se, da je v vsaki fazi življenja možnost za preživetje 50 odstotna, a to naj ne bi bilo res. V raziskavi o smrtnosti in dolgem življenju ljudi pišejo, da stopnja smrtnosti človeka eksponentno narašča do približno 80. leta, potem pa se začne zmanjševati. Ko dosežete 105 let, je stopnja najnižja.

Če želite doživeti ta leta in še živeti srečno življenje, skrbite za svoje telo, um in duh s temi štirimi stvarmi. Dobra novica pa je, da jih lahko vpeljete v svojo vsakodnevno rutino.

Nikoli se ne izogibajte gibanju.

Bodite telesno aktivni.
Bodite telesno aktivni.

Že ptički na drevesu čivkajo, kako pomembna je fizična aktivnost. Tudi če to pomeni, da v službi vstanete in naredite 10 počepov ali krog okoli stavbe, ima gibanje vedno prednost pred sedenjem, ki ni dobro za naše telo. Med leti so raziskave pokazale močno povezanost med sedentarnim življenjskim slogom in večjim tveganjem za smrt. Carrie Schmitz, ki je specializirana za raziskave ergonomije in dobrega počutja, piše, da je ključnega pomena, da poiščete načine, kako se boste premikali čez dan in tako zmanjšali tveganje zgodnje umrljivosti. Zamenjava ene ure sedenja za aktivnost, kot je hoja, lahko pomaga zmanjšati umrljivost, dodaja.

V študiji, objavljeni v British Journal of Sports Medicine, ugotavljajo, da boste z vsako uro sedenja življenjsko dobo zmanjšali za 22 minut. Stopnice namesto dvigala so verjetno vredne truda, kajne?

Zapomnite si, zakaj ste hvaležni.

Vsak dan razmislite o stvareh, na katerih ste hvaležni.
Vsak dan razmislite o stvareh, na katerih ste hvaležni.

Susan Rose, trenerka za srečo, pravi, da je način, na katerega boste uživali v vsakem dnevu, gojenje prave hvaležnosti. Obstaja veliko načinov, kako biti srečen, a najboljši je, da zjutraj napišete seznam vsega, za kar ste hvaležni. Lažje reči kot storiti? Če ne morete pisati, se vsaj spomnite ene stvari, za katero ste hvaležni, ko se zjutraj zbudite, in si predstavljate, kako bolj pozitiven bo vaš dan.

Smejte se, dokler vas ne boli celo telo.

Smejte se do solz.
Smejte se do solz.

Smeh lahko dejansko podaljša vaš obstoj tukaj na Zemlji. Po mnenju Marka Occhipintia, fitnes strokovnjaka, je to zato, ker smeh pomaga znižati krvni tlak in srčni utrip. Na dolgi rok vam lahko to pomaga živeti daljše in srečnejše življenje.

15-letna norveška študija, objavljena v reviji Psychosomatic Medicine, je pokazala, da imajo ljudje s smislom za humor boljše možnosti, da živijo dolgo in zdravo življenje, od tistih, ki se smejijo manj.

Preživljajte čas s tistimi, ki jih imate radi.

Preživljajte čas  z ljudmi, ki jih imate radi.
Preživljajte čas z ljudmi, ki jih imate radi.

Tedenska družinska srečanja naj bodo vaša prioriteta, pravi Sheina Schochet, svetovalka za duševno zdravje. Ne pozabite nameniti časa ljudem, ki jih imate radi, in tistim, ki vas imajo radi, saj to lahko podaljša vaše življenje. Po Harvard Healthu lahko pomanjkanje močnih, tesnih povezav poveča prezgodnje tveganje za smrt za kar 50 odstotkov. Izkoristite čas in ustvarite čim več neverjetnih spominov, medtem ko podaljšujete svojo življenjsko dobo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sciencedaily.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!