fbpx

4 znaki, da morate v odnosu postaviti mejo in kako to storiti

Foto: envato

Postavljanje meja je zelo pomembno na vseh področjih našega življenja: tako pri odnosih, ki jih gojimo z najbližjimi kot tudi na delovnem mestu. Če jih ne bomo postavili, bodo namreč ostali- hote ali nehote- to izkoristili in povzročili, da se bomo počutili neslišane in neupoštevane. Zato smo za vas pripravili 4 znake, da morate postaviti mejo in načine, kako to storiti.

1. Ves čas ste napeti in pod pritiskom

Včasih se naše telo zaveda, da je nekaj narobe še pred nami samimi. Zato moramo biti na njegova sporočila zelo pozorni. Se vam zdi, da ste napeti in pod pritiskom preden in po tem, ko se odpravite na delo ali dobite z določenim prijateljem? V tem primeru je pomembno, da raziščete, od kje bi lahko ti občutki izhajali.
Postavljanje čustvenih mej pomeni, da ljudem okoli nas jasno povemo in pokažemo, česa si v odnosu ne bomo dovolili. Prav tako pomeni sposobnost, da rečete “ne”, če čutite, da določene naloge ne boste zmogli opraviti. Tako vedenje ne kaže na to, da prijateljev in sodelavcev ne bi cenili, ampak da prav tako spoštujete same sebe. Čustvene meje boste lažje postavili, če si nekajkrat na dan date vedeti, da vaše mnenje ni nič manj pomembno od mnenja ostalih in da si zaslužite biti slišani.

Naše telo bo še pred nami vedelo, da je nekaj narobe Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Do najbližjih čutite zamere

Če čustvenih meja ne boste postavili in ljudem ne dali vedeti, kakšnega vedenja si ne želite, je povsem normalno, da boste do njih začeli čutiti zamero. Vendar pa se morate zavedati, da ljudje misli pač ne znajo brati in da je pričakovano, da- če tega ne izrazite jasno- ne bodo vedeli, da vas nekaj moti in žalosti.
Če vas je strah ali pa se borite z anksioznostjo, predlagamo, da se na postavljanje mej pripravite in se najprej odločite, kaj točno boste povedali. Nato bodite vljudni, a trdni. To pomeni, da sodelavki recimo rečete, da bi ji zelo radi pomagali, vendar imate ogromno dela že sami, zato to žal ne bi bilo mogoče.

3. Sprijaznili ste se, da situacije niso takšne, kot bi jih želeli

Da, normalno je, da se moramo v zdravih odnosih velikokrat odločiti za kompromis. Vendar pa je znak, da mej ne postavljate, če opažate, da ste vedno le vi tisti, ki se prilagodite in sprejmete, da stvari niso take, kot bi si to želeli.
Zapomnite si, da so vaši občutki pomembni in da si zaslužite, da vas partner ali prijatelj posluša in upošteva. Postavljanje meja ne pomeni, da si želite konfliktov– nasprotno. Le-ti po navadi izbruhnejo po tem, ko se dolgo zakopana zamera spremeni v frustracijo.
Pomembno je, da ostanete prijazni in spoštljivi in da pri postavljanju meja partnerja ne obtožujete, pač pa se osredotočite na lastne občutke.

Postavljanje meja je pot do zdravih odnosov Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

4. Lastnih občutkov vas je sram ali pa se zanje počutite krive

Če se obnašate, kot da vaši občutki niso pomembni, je normalno, da se boste po določenem času zanje začeli počutiti krive. Vendar pa imate tako kot vsi ostali pravico, da svoja čustva izrazite brez sramu. Če tega niste navajeni, je normalno, da vam bo to na začetku težko in da vas bo navdalo z živčnostjo, vendar pa imejte v mislih, da je postavljanje meja nekaj povsem normalnega in pri zdravih odnosih celo nujnega.
Pomagalo vam bo tudi, da si predstavljate, da je situacija obrnjena. Bi prijateljici zamerili, če bi vam povedala, da se trenutno nima časa pogovarjati, ker je zaposlena z obilico dela? Seveda ne, zato ni razloga, da bi se bali enako sporočiti sami.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!