fbpx

4 znaki, da partner z vami komunicira na nezdrav način

Foto: envato

Pravilna komunikacija je eden od temeljev zdrave zveze, zato je zelo pomembno, da se s partnerjem naučita svoje mnenje izraziti na spoštljiv način. Kako pa vedeti, če je partnerjeva komunikacija zdrava oz. bi moral na njej delati? Za vas smo pripravili seznam 4 znakov, ki kažejo, da vaš partner z vami komunicira na nezdrav način.

1. Vajini pogovori so enostranski

Lastnost zdrave komunikacije je, da do besede prideta oba sogovornika. S tem ne mislimo, da je narobe, če vam partner navdušeno pove dolgo zgodbo o tem, kaj se mu je pravkar zgodilo, ampak govorimo o splošnem poteku vajinih pogovorov.
Bodite pozorni: ali se vam zdi, da ves čas govori vaš partner, vi pa mu sploh ne uspete povedati, kakšno je vaše mnenje oz. imate občutek, da ga to ne zanima? To gotovo ni dober znak, zato svetujemo, da se s partnerjem pogovorite. Zavedati se morate namreč, da si tudi vi zaslužite, da izrazite svoje poglede in da se na partnerja naslonite, ko se vam zdi, da potrebujete podporo. Normalno je, da želite partnerju pomagati, ko se znajde v težkem obdobju, vendar pa je v zdravem razmerju pomembno, da je pripravljen enako storiti za vas tudi on.

Pri zdravi komunikaciji bosta do besede prišla oba Foto: Yolanda Suen / Unsplash

2. Partner vam daje vedeti, da ima vedno prav on

Povsem normalno je, da vaš partner o določenih stvareh ve več kot vi in vam na teh področjih z veseljem podeli nasvet. Vendar pa je nekaj povsem drugega, če dobivate občutek, da misli, da on ve prav vse, vi pa ničesar. Prav tako nikakor ni dober znak, če se partner z vami pogovarja avtoritativno oz. kot bi bil vaš učitelj.
V zdravem razmerju je pomembno, da sta oba partnerja pripravljena poslušati drug drugega ter da sta odprta, da se drug od drugega naučita nekaj novega. Med komunikacijo se nikakor ne smete počutiti, kot bi bili manjvredni in tudi odločitve morata sprejemati skupaj: nobenega razloga ni, da bi bili vedno vi tisti, ki se partnerju podredite.

3. Partner se z vami pogovarja na agresiven način

Vsem se je že kdaj zgodilo, da smo svojo jezo stresli na osebo, ki si tega ni zaslužila. Tako ravnanje nikakor ni nekaj, na kar bi bili lahko ponosni, vendar pa nihče ni brez napak in situacijo lahko rešimo s pogovorom in opravičilom.
Kaj pa, če je vaš partner ves čas jezen in razdražljiv in se vam zato zdi, da z njim sploh ne morete imeti normalne, mirne komunikacije? V tem primeru je nujno, da mu postavite meje. Normalno je, da ste razumevajoči in želite partnerju prisluhniti, vendar pa mu morate hkrati dati vedeti, kakšnega načina komunikacije v razmerju ne boste dovolili.

V zdravem odnosu ni prostora za agresijo Foto: Anastasiya Lobanovskaya / Pexels

4. Več je tišine kot komunikacije

Glavni razlog, da je komunikacija tako zelo pomembna, je, ker brez nje ne bosta mogla vedeti, kako drugi gleda na situacijo, v kateri sta se znašla. Vsakega od nas prizadenejo, razjezijo, razveselijo… različne stvari, in ker drug drugemu misli ne moremo brati, je nujno, da spregovorimo in s tem partnerju damo jasno vedeti, kakšno je naše razmišljanje.
Če opažate, da se ob nesporazumih vaš partner umakne v tišino, to problema gotovo ne bo rešilo. Takrat je najbolje, da do njega pristopite nežno in brez obtoževanja ter mu razložite, da si želite izvedeti, kako se počuti. Dajte mu vedeti, da si želite zvezo ohraniti in mu pomagati, kar boste to najlažje storili s pogovorom.
Če vaš partner komunikacije ni navajen, mu bo morda lažje, če vam napiše sporočilo ali pismo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!