fbpx

5 hotelov, ki predstavljajo prihodnost turizma

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Živimo v času nenadnih sprememb, v negotovem obdobju, ki ga zaznamuje novi koronavirus, pa tudi rasna in okoljska vprašanja. Nekatere nastanitve se z aktualnimi problematikami spopadajo na izjemno inovativen način.

Poglejte si peterico nastanitev, ki nam je padla v oči zaradi svežega in ustvarjalnega pristopa k turizmu.

CampV

Številni rudniki na JZ Kolorada so po koncu obratovanja začeli propadati, nekateri pa so bili sčasoma deležni temeljite preobrazbe. Nepremičninska agentka Natalie Binder je s pomočjo arhitektov spremenila nekdanja bivališča rudarjev v nadvse priljubljeno pribežališče za popotnike.

Nekdanje rudarsko zatočišče je dobilo novo podobo glampinga, z namenom da bi podeželsko skupnost pomešali z umetnostjo. CampV je svoja vrata odprl aprila 2021, gostje pa lahko izbirajo med zgodovinskimi kočami, Airstream prikolicami in šotori, medtem ko ponudbo glampinga oblikuje pestra paleta kulturnih aktivnosti, od koncertov do delavnic.

Six Senses Svart

Turistična industrija je energetsko zelo potratna. Six Senses Svart je hotel prihodnosti, proizvede namreč več energije, kot jo porabi. Hotel v obliki obroča s 94 sobami je ideja norveškega arhitekturnega studia Snøhetta, ki je leta 2019 odprl podvodno restavracijo na južni obali Norveške.

Hotel naj bi odprli na skrajnem severu Norveške leta 2024, postal pa naj bi prvi energetsko pozitiven hotel na svetu. Hotel je zasnovan tako, da bo s sončnimi celicami zbral več energije, kot jo bo potreboval za porabo.  Prav tako bo povsem samooskrben, imel pa bo tudi lastno upravljanje z odpadki in vodo.

DistrictHive

Vzdolž puščavske soteske v španskem gorovju Sierra Nevada leži steklena pravokotna struktura, ki jo je navdihnil kar vesoljski raketoplan. Ta namestitev proizvede toliko energije, kot jo potrebuje za delovanje v štirih dneh (v primeru pomanjkanja sonca). Vsak dan zbere do 250 litrov vode iz zraka in vse odpadke pretvori v pepel ter vodo za namakanje.

Vse naprave v hiši usmerja umetna inteligenca, ki samodejno prilagaja porabo energije. Aplikacija DistrictHive nadzoruje osvetlitev, zvok, temperaturo in celo vonjave.

Rancho Pescadero

Obalno letovišče je v štiriletni prenovi sodelovalo z lokalno skupnostjo, ob pomoči katere je ustvarilo zatočišče za regenerativno in trajnostno potovanje. Letovišče je 2009 odprla Lisa Harper, a je takrat s 12 sobami predstavljalo mirno zatočišče pred ponorelim svetom na mehiški obali. Z razvojem turizma se je letovišče razširilo 103 sob, skupaj z zasebnimi bazeni in wellness programi.

Rancho Pescadero je denar vložilo tudi v 170 cenovno dostopnih domov za lokalno prebivalstvo, prav tako pa so omogočili tudi vrsto izobraževanj. Poleg tega bo letovišče v naslednjih treh letih v celoti prešlo na sončno energijo, letovišče pa v regijo uvaja tudi nov program kompostiranja, izdeluje organske bambusove slamice za lokalna podjetja in sodeluje z lokalnimi ponudniki sanitarnih storitev, za zagotavljanje pravilnega odlaganja odpadkov.

Churchill Wild

Organizator potovanj s sedežem v Manitobi v Kanadi popotnikom omogoča stik z neokrnjeno kanadsko naravo. Popotnike namreč odpelje v  nedostopni Hudson Bay Lowlands, s tem pa jih spodbuja, da prispevajo k preučevanju in ohranjanju vrst. Najnovejši safari podjetja se osredotoča na Canis lupus nubilus, podvrsto, ki je tako oddaljena, da je noben znanstvenik ni preučeval – Wikipedia pa jo pomotoma navaja celo kot izumrlo.

Skupaj z ekipo naravoslovnih vodnikov in strokovnih fotografov se gostje podajo na 10-dnevno ekspedicijo, fotografirajo in zapisujejo zapiske, ki jih nato pošljejo znanstvenikom, s čimer pomagajo k spremljanju živali.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.