5+ idej za vikend pobeg v Sloveniji: to je najlepša država na svetu!

Zadnjič posodobljeno: :

Kam se odpravljate ta vikend? Za vas smo našli nekaj čudovitih kotičkov v Sloveniji, ki jih morate obiskati in raziskati!

Pred vami je 5+ idej, kamor se lahko podate na izlet ali na vikend pobeg v Sloveniji!

Slap Boka

Najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 m in širino 18 m sodi med najveličastnejše slapove v Evropi. Pogled na navpične skalne stene sredi katerih se bogato šopiri slap Boka je prava paša za oči. Vode, ki se kopičijo v visokogorju Kaninskega pogorja, pridejo na dan na skalni polici, čez katero prosto padajo 106 m, takoj za tem še 30 m globoko. Zaradi močnega udarjanja v podlago in spodkopavanja z globino naraščajo.

Več informacij: soca-valley.com

Stolp Vinarium Lendava

Kdaj ste lahko na en mah zrli na pokrajine kar 4 držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 metrov, vam ponuja prekrasen 360-stopinjski pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način.

Več informacij: vinarium-lendava.si

Križna jama

Križna jama leži v trikotniku med Loškim poljem, Cerkniškim poljem in Bloško planoto. Je svetovno znana vodna kraška jama, katere posebnost so številna podzemna jezera s sigastimi pregradami (skupno jih je kar 45), izjemno najdišče kosti jamskega medveda in naravna ohranjenost, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti. Za ogled boste torej dobili gumijaste škornje in prenosno akumulatorsko svetilko. Vsak obisk vključuje tudi vožnjo s čolnom. Na krajšem ogledu ali krajšem ogled z ogledom Medvedjega rova se boste peljali s čolnom po prvem jezeru. V kolikor pridete na daljši ogled vas bo pot vodila čez 13 jezer do Kalvarije. Na najdaljšem alternativnem ogledu do Kristalne gore pa se gre skupno čez kar 20 jezer. Pri obeh daljših ogledih za prenašanje čolna čez sigaste pregrade poskrbi jamski vodnik, da se jama tako čimbolj varuje.

Več informacij: krizna-jama.si

Veliki in Mali Šumik

Naj vas očarajo najimenitnejše naravne znamenitosti na območju Naravnega parka Pohorje, do koder vas pripeljejo številne pohodne poti. Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda, kjer so svoje skrivno zatočišče našli bukve, smreke in jelke ter rastišča redkih rastlin. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Več informacij: visitmaribor.si

Zelenci

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Smaragdno zeleno jezero je dobilo ime po jezerski kredi, ki mu daje značilno modrozeleno barvo. Zelenci pozimi ne zamrznejo, njihova stalna temperatura preko celega leta znaša približno 6°C. Zelenci z okolico so bili leta 1992 razglašeni za naravni rezervat.

Več informacij: kranjska-gora.si

Podzemlje Pece

Podzemlje Pece, turistični rudnik in muzej, je s ponudbo edinstvenih podzemnih avantur in doživetij ena izmed osrednjih turističnih atrakcij čezmejnega UNESCOVEGA Geoparka Karavanke. V podzemlje se lahko tako kot nekoč zapeljete z rudarskim vlakom. Željni več adrenalina se lahko iz ene v drugo dolino, na 5-kilometrski razdalji pod Peco, zapeljete s kolesom ali zalite rove raziskujete s kajaki. Še daljšo tradicijo turističnega odkrivanja podzemlja Koroške ima Huda luknja, ki je pravi podzemni biser. Gre za eno izmed najstarejših turistično urejenih jam v Sloveniji. Tu boste v spremstvu vodičev doživeli pravi adrenalinski treking. Podzemlje Pece nosi znak Slovenia Unique Experiences, kar pomeni, da gre za butično doživetje, kjer ga ne boste doživeli nikjer drugje.

Več informacij: podzemljepece.com

Korita Mostnice

Obiščite dva kilometra dolga in slikovita korita Mostnice, polna zanimivih dokazov o ustvarjalnosti narave! S panoramske poti ob koritih, ki vodi preko številnih mostov, lahko opazujete zanimive stvaritve narave, kot so tolmuni, slapovi, draslje, in še posebej zanimiva prevotljena skala, ki se je je prijelo ime Slonček. Nastala je z združitvijo dveh draselj potem, ko je voda prebila vmesno pregrado. Za ogled korit Mostnice (od Hudičevega mostu do izhoda blizu Planinske koče na Vojah) je potrebno od sredine marca do konca oktobra plačati pristojbine, na robovih soteske pa je zlasti ob vlažnem vremenu potrebna previdnost.

Več informacij: bohinj.si

Dodatne Informacije

Naslovna fotografija:
Zelenci, IG mattityaahu

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vila Kambra: kraška kamnita lepotica vabi na popoln jesenski oddih