fbpx

5 idiličnih jesenskih izletov, le uro ali dve iz Ljubljane

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Če za jesenske počitnice nimate v načrtu kakršnihkoli potovanj, vseeno pa vsega časa ne želite preživeti doma, potem so enodnevni izleti kot nalašč za vas. Preverite peterico izletov, ki vas popeljejo do znamenitosti sosednjih držav.

Grad Miramar

Pravljični grad, katerega ime iz španščine prevedemo kot »Pogled na morje« je 1860 zgradil Ferdinand Maksimilijan Habsburško-Lotarinški. Mogočni beli grad leži tik ob morju in se spogleduje z veličastnimi pogledi na morski horizont. Dandanes je v grad umeščen muzej, ki priča o bogastvu njegovih nekdanjih lastnikov, v njem pa lahko občudujete starinsko pohištvo in bogate umetnine. Grad obkroža prekrasen botanični vrt, ki se v jesenskih mesecih odene v pisano paleto jesenskih barv.

Grad Devin

Še en grad se skriva pri naših zahodnih sosedih, tudi tega velja obiskati v jesenskem času. Grad iz druge polovice 14. stoletja je bil svoj čas v lasti plemiške družine Thurn und Taxis, stoji pa na strmem kraškem grebenu. Njegova lega ni naključje. Od tod so namreč njegovi prebivalci imeli dober pregled nad sovražnimi ladjami in četami. Do gradu vodi slikovita Rilkejeva pot, ki ime nosi po pesniku Rainerju Marii Rilkeju.

Grožnjan

V zaledju hrvaške Istre, nedaleč od meje s Slovenijo, najdete srednjeveško mestece, ki dandanes velja za pravi mali raj umetnikov in filmskih ustvarjalcev. V njem vas pričaka vrsta galerij, po grožmnjanskih ulicah pa odmevajo klasične in jazzevske melodije. Mestece se razprostira na manjšem gričku in nudi slikovite razglede na pokrajino, na nasade oljk in vinograde.

Styrassic park

Uro vožnje iz Maribora, v avstrijskem Bad Gleichenbergu, se nahaja park dinozavrov. Izlet primeren predvsem za najmlajše člane družine, tudi vas ne bo pustil ravnodušnih. Park se nahaja ob vznožju prastarega vulkana in nudi vrsto poti, ki vodijo skozi lepo urejen kompleks z več kot 90 kipi dinozavrov v naravni velikosti. Na vsakem koraku vas pričakajo poučne table, tudi z napisi v slovenskem jeziku.

Opatija

Morski zrak, kristalno čisto morje in zvok galebov. To je Opatija. Z 12 kilometrskim »Lungomare« oz. sprehajalno potjo, ki vodi tik ob morju, postane priljubljena destinacija tudi za jesenske dni, ne le poletne. Biser Kvarnerja odlikuje vrsta secesijskih zgradb, ki pričajo o bogastvu nekdaj mondenega letovišča avstro-ogrske aristokracije. Hrvaški »Monte Carlo« pa še danes privablja smetano z vsega sveta.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!