fbpx

Transilvanija: za krompirjeve počitnice na obisk h grofu Drakuli

Foto: Unsplash/Majkl Velner
Zadnjič posodobljeno: :

Transilvanija je mistična dežela, prepredena z zgodbami o vampirjih in grofu Drakuli, z magičnimi srednjeveškimi gradovi in lenobnimi idiličnimi vasicami. Preverite, zakaj se splača podati na vzhod in obiskati pokrajino, ki jo rade obiščejo tudi kronane glave.

Britanski kralj Karel III. se je v Transilvanijo zaljubil ob prvem obisku, tam pa je denar vložil tudi v tri vaške hišice, kamor se rad zateče ob poletjih. Nič čudnega, ko boste tudi sami nekoč uzrli lepote Transilvanije, vam bo v hipu postalo jasno, zakaj ga le ta privlači. A ne prehitro. Transilvanija predstavlja kar tretjino romunskega ozemlja, po svoji velikosti pa je celo večja od Avstrije. Najboljši način, da boste v celoti zaužili lepote tega predela Evrope je, da spoznate domačine in njihove navade, obiščete nekatere izmed slovitih gradov in si privoščite dober lokalni obrok.

Kdaj v Transilvanijo?

Najboljši čas je bodisi pomlad, bodisi jesen. Transilvanija se namreč lahko pohvali z bujnimi gozdovi, ki se v jesenskem času obarvajo v magično paleto barv. Tudi temperature so spomladi in jeseni precej bolj prijetne, kot v poletni vročini.

Foto: Unsplash/Michael Micelovski

Kaj naj si ogledam v Transilvaniji?

Najbolj znamenit je brez dvoma grad grofa Drakule, ki je postal slaven po zaslugi romana Brama Stokerja. Obnovimo, Vlad Drakula naj bi bil romunski princ, znan po svoji hudi krutosti. Grad je resnično nekaj posebnega. Nahaja se na vzpetini dramatične pokrajine, kjer sameva že zadnjih 700 let. Dolga leta je s svojim mogočnim obzidjem branil stanovalce pred sovražnikovimi vpadi, danes pa z odprtimi rokami sprejema turiste z vsega sveta. S tem pa gradove še zdaleč ni konec. Tudi grad Corvin si zasluži vašo pozornost, že zaradi svoje veličastne gotske in renesančne podobe. Zgrajen je bil v 15. stoletju, vse dotlej pa buri duhove turistov in tamkajšnjih prebivalcev.

Ob obisku Transilvanije ne zamudite niti saksonskih cerkva in vasi pod zaščito Unesco svetovne dediščine. Saksoni so namreč v 13 stoletju zavzeli Transilvanijo, tu pa so postavili vrsto utrjenih vasi, ki še danes pričajo o bogati zgodovini pokrajine. Vseh skupaj je nekaj več kot 150, Citadel of Sighisoara in skupina sedmih vasic z utrjenimi cerkvami pa sodita prav med svetovno dediščino. V tej skupini je tudi vasica Viscri, kjer si je Karl III pred časom uredil počitniško domovanje.

Foto: Unsplash/Artem Zhukov

Če vas bolj mikajo naravne znamenitosti, obiščite podzemne rudnike soli, katerih zrak blagodejno vpliva tudi na vaša dihala. Izbirate lahko med Salina Prais in Truda rudnikom soli, ki slovi po čudovitih svetlobnih inštalacijah.

Nikakor ne spreglejte tudi ene najbolj slikovitih cest – Transfagarasan. Top Gear jo je okronal za eno najbolj slikovitih cest na svetu. Ko se boste zapeljali po njej, vam bo jasno zakaj. Vijuganje, zavijanje, vzpenjanje,… Zgrajena je bila v času komunizma za vojaške namene, nekdanji diktator Ceausescu pa je zanjo porabil ogromna denarna sredstva. Cesta, ki doseže kar 2133 m nadmorske višine, prečka mogočne gore in nudi prekrasne razglede na grebene ter vrhove. Zaradi snega je cesta v celoti odprta za vožnjo le od 1. julija do 30. oktobra. Ko smo že pri tem, tudi pohodništvo je v Transilvaniji še kako priljubljeno. Regija, v objemu Karpatov, nudi neskončno možnosti za pohodništvo. Raziskovanje čudovite narave je torej ena izmed najbolj priporočljivih dejavnosti, ko načrtujete obisk Transilvanije.

Foto: Unsplash/Artem Zhukov

Kako raziskovati Transilvanijo?

Avtomobil predstavlja najboljši način za potovanje po Transilvaniji. Do tja se lahko zapeljete z lastnim avtomobilom,  čeprav vam bo vožnja (čez Budimpešto) vzela kakih deset ur. V Cluj Napoca, ki predstavlja dobro izhodišče za raziskovanje pokrajine, si lahko izposodite tudi avtomobil. Do Sibiu pa lahko poletite tudi z leti iz Ljubljane ter si tam izposodite vozilo.

Koliko stane letalska karta za Transilvanijo?

Z Wizz Air (+ Ryanair) lahko iz Ljubljane v Transilvanijo poletite že za 62 evrov (ni direkten let). Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Artem Zhukov

Covid-19 omejitve v Transilvaniji

V času pisanja članka posebnih omejitev za potovanje ni bilo, saj so z marcem v Romuniji sprostili vse pogoje za vstop. Tudi vojna situacija v Ukrajini ne vpliva na dejavnosti ali na varnost Transilvanije. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Transilvaniji

Old Town Cataleya

V starem mestnem jedru Sibiu se nahaja simpatična namestitev, ki nudi dobro izhodišče za odkrivanje mesta in regije kot take. Sobe so klimatizirane, v njih je poleg spalnice in zasebne kopalnice tudi manjša kuhinja.

Casa ABA

Namestitev se pohvali z bližino vrste znamenitosti, v svoji notranjosti pa gostom nudi vse udobje, ki ga za raziskovanje regije potrebujejo. Poleg dnevnega prostora s televizorjem, za večerne počitke, še opremljeno kuhinjo in zasebno kopalnico.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!