fbpx

6 pravljičnih gradov v Evropi, ki jih morate obiskati

Foto: envato

Gradovi sodijo med najlepše in najbolj impresivne zgodovinske zgradbe na svetu, zato ne preseneča, da privabljajo turiste z vsega sveta. So spomeniki nekih preteklih časov, njihova arhitektura pa bo vsakogar pustila brez sape. V prispevku vam razkrivamo gradove v Evropi, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju.

Gre za posebne zgradbe, ki prestajajo preizkus časa in svojo večno lepoto prenašajo na generacije. Poleg tega, da je bila njihova vloga v zgodovini pomembna, ker so imele obrambno funkcijo in so bile dom uglednih osebnosti iz nekih preteklih časov, še vedno presenečajo in navdušujejo s svojo mogočnostjo.

1. Grad Neuschwanstein, Nemčija

Veličasten nemški grad Neuschwanstein leži na jugozahodu Bavarske, na nadmorski višini 900 metrov, krasi pa ga kar 228 sob. Neuschwanstein je nedvomno eden najbolj prepoznavnih in romantičnih gradov na svetu, zato ne preseneča, da je visoko na lestvici priljubljenih turističnih destinacij. Izvira iz 19. stoletja, zgraditi pa ga je dal kralj Ludvik II. iz Bavarskega, ki na koncu ni dočakal končnega rezultata svoje vizije.

Navdih za gradnjo so črpali iz nemške romantike, nekatere detajle pa so ‘prepisali’ po vzoru nekaterih drugih nemških gradov. Neuschwanstein letno obišče več kot milijon turistov in je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Pravljični grad je služil kot navdih za številne filme, nekateri pa so bili tudi posneti na prizorišču.

Foto: Felix / Unsplash

2. Castello di Miramare, Italija

Številni italijanski gradovi so bili preurejeni iz zasebnih rezidenc v muzeje in eden izmed njih je grad Miramare. Arhitekturno čudo je bilo zgrajeno v devetnajstem stoletju in se nahaja v bližini Trsta. Nahaja se na pečini tik ob morju, obdan pa je z različnimi tropskimi rastlinami in palmami.

Foto: Daniele Bucciarelli/Unsplash

3. Grad Hohenwerfen, Avstrija

Srednjeveški grad Hohenwerfen je zgrajen na skali, visoki 113 metrov, in se nahaja 40 kilometrov južno od Salzburga. Gradnja je trajala od leta 1075 do 1078. Za to obdobje je bil značilen preprost način gradnje, saj so takrat šele začeli nastajati prvi utrjeni gradovi. Ambrazure, utrjene stolpe in bočne stolpe so začeli graditi šele 100 let po križarskih vojnah. Leta 1931 je požar uničil večji del gradu, za turiste pa so ga odprli šele leta 1987. Grad je znan tudi po tem, da je služil kot kulisa za snemanje filma Orlovo gnezdo s Clintom Eastwoodom in Richardom Burtonom v glavnih vlogah.

Foto: Ben Michel/Unsplash

4. Grad Frederiksborg, Danska

Grad Frederiksborg je bil zgrajen v 17. stoletju in se nahaja v bližini Kopenhagna. Je največji renesančni grad v Skandinaviji, zaradi edinstvene arhitekture in veličastnih vrtov pa ga mnogi primerjajo z versajsko palačo v Franciji. Grad, v katerem je danes Muzej nacionalne zgodovine, je nezgrešljiva turistična atrakcija, ki vas bo navdušila s svojo lepoto in največjo umetniško zbirko na Danskem.

Foto: Ivan Dražić/ Pexels

5. Palača Pena, Portugalska

Palača Pena je eden najbolj znanih in najbolj obiskanih portugalskih gradov. Ta barvit grad stoji na vrhu hriba v Sintri in izgleda kot iz Disneyjeve pravljice. Danes je celoten kompleks mešanica renesančne, gotske, egipčanske in mavrske arhitekture, obdan pa je s čudovitimi vrtovi, ki se razprostirajo na več kot 200 hektarih in vsebujejo številne eksotične rastline. Med njimi se skrivajo številni vodnjaki in ribniki, pravljično harmonijo pa motijo ​​le vijugaste pešpoti.

6. Grad Eltz, Nemčija

Grad Eltz je eden najlepših in najbolj fotogeničnih gradov na svetu. Gre za srednjeveški grad, ki se nahaja na hribih nad reko Moselle med Koblenzom in Trierjem. Še vedno je v lasti družine Eltz, ki je tam živela v 12. stoletju pred 33 generacijami. Edinstvena je tudi po tem, da je videti kot narisan, zato je idealno mesto za pravljične fotografije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.