5 živali, ki so izjemno inteligentne, a tega nismo vedeli

Že od devetdesetih let znanstveniki dokumentirajo vedenje prašičev.

Znanost je ugotovila, da so ljudje razumna in inteligentna vrsta. Poleg nezemljanov, ki naj bi bili ultra inteligentni, je tu še živalski svet. In katere živali so najbolj izjemne?

Raziskovalci so namenili veliko časa proučevanje živalske vrste. Koncept inteligentnosti je obstajal v naši kolektivni kulturi že od začetka našega razvoja. Filozofa Platon in Aristotel sta razmišljala o tem vprašanju, vendar so komaj v 19. stoletju znanstveniki začeli kvantitativno meriti inteligentnost. Tako se je uveljavil najbolj znan test – inteligenčni količnik (IQ).

Ta proučuje sposobnost osebe na različnih področjih. In v živalskem svetu je adaptacija (prilagoditev) zelo podobna inteligentnosti. Živali razvijejo številne mehanizme, ki jim pomagajo preživeti v določenem okolju. In tem petim živalim gre to zelo dobro od rok.

Domači prašič

Že od devetdesetih let znanstveniki dokumentirajo vedenje prašičev.
Že od devetdesetih let znanstveniki dokumentirajo vedenje prašičev.

Že od devetdesetih let znanstveniki dokumentirajo vedenje prašičev. V eni raziskavi so v istem prostoru združili prašiče, ki so bili usposobljeni za predvidevanje negativne ali pozitivne okoliščine, s prašiči, ki so naivni in niso pripravljeni na okoljske spremembe. Ko so znanstveniki izmerili raven njihovega kortizola, se je ta ujemal z njihovim vedenjem, kar je potrdilo tezo o tem, da te živali čustvujejo, ki je znak inteligentnosti.

Metulj

Sijaj na krilih metuljev ni zgolj lep, ampak ima vlogo tudi pri razvoju ‘zelenih virov energije’.
Sijaj na krilih metuljev ni zgolj lep, ampak ima vlogo tudi pri razvoju ‘zelenih virov energije’.

Sijaj na krilih metuljev ni zgolj lep, ampak ima vlogo tudi pri razvoju ‘zelenih virov energije’. Krila metulja Morpho Didius vsebujejo strukture, ki razpršijo modro svetlobo. Te strukture se sedaj lahko namesti na solarne celice, ker naj bi prispevale k učinkovitejši porazdelitvi energije.

Kamela

Kamele lahko svoj nos v celoti zamašijo.
Kamele lahko svoj nos v celoti zamašijo.

Kamele živijo v okolju, ki jih je prisililo v to, da so razvile številne značilnosti, ki jim omogočajo, da preživijo. Svoj nos lahko v celoti zamašijo. Na tak način se izognejo, da bi jim pesek vstopil v nosnici. Enako lahko storijo s svojimi očmi. Njihove grbe ne hranijo vode, temveč maščobo. Naenkrat pa lahko spijejo 30 galonov vode.

Sivi žako

Sivi žako ni zgolj lepa žival, ampak tudi pametna.
Sivi žako ni zgolj lepa žival, ampak tudi pametna.

Sivi žako ni zgolj lepa žival, ampak tudi pametna. Njihova pamet naj bi bila na ravni petletnega otroka. Znanstveniki s Harvarda so naredili eksperiment, s katerim so ocenjevali, kako sivi žako zazna količino soka v posodi. V eno posodo so nalili manj soka, v drugo pa več. Žival je morala razlikovati, v kateri posodi je več soka.

Nato so v eno posodo nalili sok, druga pa je bila prazna, a je imela lažno dno, ki je nakazovalo, da se v njej nahaja sok. Kljub triku so živali zaznale, v kateri posodi je več soka. Tako so dokazali, da njihov spomin shranjuje informacije, ki vplivajo na sprejemanje njihovih odločitev.

Gazele (Dorcas)

Dorcas gazele nikoli ne pijejo vode.
Dorcas gazele nikoli ne pijejo vode.

Dorcas gazele nikoli ne pijejo vode, saj dobijo zadostno količino vode s hranjenjem z rastlinami. Na tak način lahko preživijo v okolju, v katerem živijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!