fbpx

5 korakov, kako premagati ljubosumje in zavist

Foto: Envato

Ljubosumje in zavist sta čustvi, ki sta znani prav vsakemu izmed nas, čeprav si to s težavo priznamo. Ne glede na to, ali gre za prijateljski ali partnerski odnos, pa je čustvi treba predelati, preden odreagiramo nepremišljeno in tako škodujemo sebi in ostalim. Sledi 5 korakov, s katerimi lahko premagaš ljubosumje in zavist.

Ljubosumje in zavist sta čustvi, ki sta si podobni predvsem po tem, da ju povezujemo z negativnimi občutki v odnosih, največkrat pa izvirata iz nizke samozavesti. Razlika med njima leži v tem, da se ljubosumje pojavi, kadar se nekoga bojimo izgubiti in smo odnos z njim pripravljeni obvarovati za vsako ceno. Prav tako velikokrat ves svet dojemamo kot sovražnika, ki nam želi to osebo “vzeti”. Največkrat nastopi v partnerskih odnosih.

Zavist pa se izhaja iz hrepenenja po nečem, kar pripada nekomu drugemu. To je lahko tako lastnina kot karkoli, kar vidimo kot boljše od tega, kar imamo sami. Pojavi se lahko v prijateljstvu, poslovnem okolju ali pa tudi v povezavi z ljudmi, ki jih sploh ne poznamo, imamo pa občutek, da so njihova življenja boljša od našega.

Obe čustvi sta povsem normalni, vendar pa prehitra reakcija nanju lahko vodi do nečesa, kar bomo obžalovali. Če se ti zdi, da občutiš, katero od njiju, potem beri naprej – sledi namreč 5 korakov, ki ti bodo pomagali ti čustvi obvladati.

Občutki ljubosumja in zavisti so znani prav vsem Foto: Magnet.me / Unsplash

1. Priznaj si, kako čutiš

Ljubosumja in zavisti se velikokrat sramujemo in ju zatiramo, saj imamo občutek, da pomenita, da nismo dobra oseba. A to je daleč od resnice. Predstavljata namreč del širokega spektra čustev, ki jih doživlja prav vsak. Če zavist občutiš, ko ti prijateljica razlaga o svojih uspehih, to ne pomeni, da jo imaš kaj manj rada, ampak preprosto, da moraš to čustvo predelati in ugotoviti, od kje izvira. In to ne bo možno, če se boš pretvarjala, da ga sploh ne občutiš. Zato je prvi korak, da ugotoviš, zakaj se zavisti tako zelo sramuješ – imaš občutek, da ni družbeno sprejemljivo ali pa meniš, da kaže na negativne lastnosti tvojega karakterja?

Potem si dovoli čutiti. Tako kot ostala čustva, ki niso najbolj prijetna (jeza, žalost, občutki krivde…), bosta tudi ljubosumje in zavist prišla na plan, ko si boš najmanj želela, če ju ne boš predelala.

2. Ugotovi, iz kje tvoja čustva izhajajo

Poskusi na svoje občutke pogledati iz čim bolj realistične perspektive. Si v razmerju ljubosumna zaradi slabih izkušenj iz preteklosti? Potem se spomni, da vsaka zveza pomeni novo zgodbo, ki s prejšnjo nima ničesar skupnega. Ne dovoli si, da bi slabi spomini vplivali na tvojo sedanjost in ti preprečili izkusiti nekaj lepega.

Vprašaj se, kako se v odnosu počutiš tukaj in zdaj – so tvoje potrebe in želje izpolnjene? Ti partner daje vedeti, da mu lahko zaupaš? Se ob njem počutiš sproščeno in brezskrbno? Če si na ta vprašanja odgovorila pritrdilno, potem se nimaš ničesar bati.

Če občutiš zavist na prijateljico, je prav tako najbolje, da za svoja čustva najdeš vzrok. Se slabo počutiš, ko primerjaš vajin izgled ali življenji? Najprej se spomni, da ima vsak nekaj, s čimer ni zadovoljen in da življenje nikogar ni popolno. Namesto na prijateljico se osredotoči, kako bi lahko svoje šibke točke izboljšala oz.- še bolje- jih vzljubila.

Ne dovoli, da bi slabe pretekle izkušnje vplivale na tvojo sedanjost Foto:
Sorin Sîrbu / Unsplash

3. Delaj na izboljšanju odnosa

V zdravem razmerju je komunikacija nujna. Najslabše, kar lahko narediš, je, da se ti negativna čustva kopičijo in na dan kasneje pridejo v obliki jeze in konflikta. Pomembno je, da pogovor pričneš brez obtoževanja in se osredotočiš na to, kako se počutiš ti, in iz kje taka čustva izhajajo. Skozi čustveno ranljivost bosta s partnerjem gradila na intimnosti in povezanosti, le tako pa bosta lahko tudi določila rešitev, ki bo ustrezala obema. Ne pozabi: če se s čim ne strinjaš, moraš to jasno povedati, saj partner tvojih misli pač ne more brati. Po njegovi reakciji pa boš tudi videla, če je na odnosu pripravljen delati tudi on.

Pogovor je prav tako zelo pomembnen pri prijateljstvu. Tudi tukaj začni brez obtoževanja in namesto tega prijateljici povej, glede česa v svojem življenju se ne počutiš najbolje. Zaupati negativna čustva tistim, ki so nam najbližje, vedno pomaga, hkrati pa te bo pogovor spomnil, da s prijateljico nista tekmici, ampak lahko skupaj delata na sprejemanju samih sebe.

4. Izogibaj se nepremišljenim odločitvam

Odločitve, ki jih sprejmeš v navalu negativnih čustev, imajo lahko dolgotrajne negativne učinke. Če se ti zdi, da bi lahko reagirala nepremišljeno in začela konflikt, ki bi ga pozneje obžalovala, je najbolje, da najprej najdeš način, da se pomiriš. To je lahko rekreacija, kreativnost ali pa pogovor s prijateljico. Pogovor ti bo pomagal tudi zato, ker boš situacijo videla z drugega zornega kota in se laže odločila, ali so čustva utemeljena. Nato je seveda čas za pogovor s partnerjem.

Nepremišljenim dejanjem se izogni tudi, če gre za zavist v prijateljstvu. Če vaju s prijateljico veže močna ljubezen in je vajin odnos drugače zdrav, je nekaj najslabšega, kar lahko narediš, da prijateljstvo prekineš.

Namesto odločitve v navalu čustev se pogovori z najbližjimi Foto: Trung Thanh / Unsplash

5. Osredotoči se na ljubezen do same sebe

Eden najpogostejših razlogov za ljubosumje in zavist je pomanjkanje samozavesti. Če si prepričana sama vase in s seboj zadovoljna ne glede na svoje pomankljivosti, je možnost, da boš to čustvo občutila, izrazito manjša.

Priti do dobre samopodobe ni najlažje, vendar pa lahko uspe prav vsakemu, ki se je za to pripravljen potruditi- tudi tebi. Spomni se na svoje dobre lastnosti– tako osebnostne kot tiste, ki se nanašajo na tvoj izgled. Nato si ponovi, da nihče ni popoln in je tudi to, čemur praviš pomankljivost nekaj, kar te dela edinstveno. Samozavest si lahko dvigneš tudi tako, da delaš na lastnostih, s katerimi nisi zadovoljna in jih lahko spremeniš.

Pomembno je tudi, da se zavedaš, da partnerjevo ravnanje ni odvisno od tebe. Zrela oseba namreč nezadovoljstva v razmerju ne bo reševala z varanjem, ampak pogovorom. Če imaš slabe izkušnje iz preteklosti, to nikakor ne pomeni, da je bilo nekaj narobe s teboj in da si ne zaslužiš nekoga, ki te bo spoštoval in cenil.

Osredotoči se na ljubezen do same sebe Foto: Allinoch / Pixabay

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!