5 načinov, kako vaš oče vpliva na vaše odnose z moškimi

Odnos z očetom vpliva na vaše ljubezensko življenje.

Foto: Carly Rae Hobbins / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Če vam v odnosih ne gre ali ponavljate nezdrave vzorce, boste morda morali raziskati svoj odnos z morda najvplivnejšim moškim v vašem življenju - vašim očetom.

Nekateri očetje so zanesljivi, dosledni in stabilni, se nanj lahko zanesete, se z njim pogovorite in vam daje občutek varnosti. Drugi so morda odvisni od alkohola, imajo različne težave, so hladni in odmaknjeni, želijo imeti vse pod nadzorom ali zapustijo družino.

Kakorkoli odnos očeta in hčere je edinstven in ključnega pomena za vaše dobro počutje.

Tu je pet načinov, kako očetje vplivajo na odnose svojih hčera – in kaj storiti, če težave z očetom vplivajo na vaše razmerje.

1. Vas podpira

Če imate očeta, ki vas podpira, je to ključnega pomena za poznejše oblikovanje zdravih odnosov. Oče, ki skrbi za svojo hčerko in svojo ženo, goji upanje in pozitiven pogled na romantične odnose. Opazovanje očetove reaktivnosti in prisotnosti pomaga hčerkam spoznati potrebo po podpori, zaupanju in bližini v odnosih, ki jih bodo ustvarile v svojem življenju.

Tvoj oče je vedno tam, ko ga potrebuješ. Foto: Bermix Studio / Unsplash

Problematičen je tisti oče, ki ga pretirano skrbi, in ki svoje otroke postavi v središče svojega življenja.

2. Fizična odsotnost očeta

Fizična odsotnost očeta boli. Kadar oče ni prisoten, iz kakršnegakoli razloga, škoduje hčerki. Njegova odsotnost je lahko posledica ločitve, bolezni, zapora ali česa drugega. To je lahko namerno, pa tudi nenamerno – na primer v primeru bolezni ali smrti. Ženske, ki so odraščale s fizično odsotnim očetom, bodo morda manj zaupale drugim, morda bodo tudi bolj negotove. Bale se bodo, da so nezaželene.

3. Čustvena odsotnost

Čustvena odsotnost očeta boli. Morda očeta videvate, vendar se počutite nepovezanega z njim. Dekleta, ki so odraščale s čustveno nedosegljivim očetom, pogosto izbirajo partnerje, ki so čustveno nedostopni. V odnosih se počutijo manj varne in nezadovoljne. Očetova čustvena odsotnost je lahko posledica njegovega izogibanja navezanosti, ali kakšnim drugim razlogom.

Spoštujete drug drugega. Foto: Jonathan Borba / Unsplash

Narcisoidni oče bo na primer nedvomno imel težaven odnos s hčerko zaradi svoje egocentrične, kritične narave in pomanjkanja empatije. Verjetno boste izbrali podoben tip moškega, ki vam daje znani občutek, ki se vam zdi “normalen”. A čeprav je morda to videti dobro, ni zdravo.

4. Obnašanje do vaše matere

Način, kako se vaš oče obnaša do vaše matere, ima velik in trajen vpliv na vas. To, kar opazite v starševskem odnosu ali zakonski zvezi, vam pogosto pomaga, da se naučite, česa nočete in kako nočete, da se nekdo obnaša do vas. Če ste bili priča številnim negativnim interakcijam med materjo in očetom, se morda bojite ponoviti njihove napake.

5. Komunikacija

Večina očetov se o teh temah običajno ne pogovarja s hčerko. Toda očetje, ki zberejo pogum za iskrene pogovore brez sramu – o spolnosti, zmenkih, ljubezni in predanosti – svojim otrokom naredijo izjemno uslugo, od katere imajo ti koristi za vse življenje.

Ni nujno, da nezdrava zveza z očetom vpliva na vaše odnose za vedno. Prevzemite odgovornosti zase in to bo spodbudilo drugačen izid. Lahko si ustvarite zdravo, varno in trajno zvezo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!