fbpx

5 najlepših mest v Italiji po mnenju svetovnih popotnikov

Foto: envato

Italija je v samem vrhu najbolj priljubljenih popotniških destinacij, zato ni čudnega, da prav od tu prihaja vrsta najbolj čislanih mest in znamenitosti. Preverite si peterico po izboru popotnikov Conde Nast Traveler.

Milano

Že res, da je Rim prestolnica Italije, a Milano je modni in oblikovalski epicenter sveta. Nudi vrsto dizajnerskih hotelov, vključno z Vmaison Brera Milano ali Hotelom Vico, in pestro ponudbo vrhunske kulinarične ponudbe. Sprehodite se mimo veličastne katedrale Duomo, ki ponuja fascinanten vpogled na umetnost skozi šest stoletij, lahko pa se povzpnete tudi na streho od koder se razteza razgled na Milano in Alpe. Bližnja cerkev Santa Maria delle Grazie hrani slovito »Zadnjo večerjo« Leonarda da Vincija. Obiščite Fondazione Prada, muzej sodobne umetnosti, ki ga vodi istoimenska modna hiša, in si oglejte nenehno spreminjajočo se zbirko umetnosti in arhitekture.

Foto: Unsplash/Fernando Meloni

Neapelj

Italijansko južno mesto je hitro, kaotično, divje in grobo – in to je del njegovega šarma. Dom pice, za katero številni mojstri po svetu prisegajo, da boljše ne boste našli, je tudi domovanje odlične kave in peciva. Verjetno ste že slišali za L’antica Pizzeria da Michele Taverna and Cafe, kjer lahko v vrsti za nepozaben obrok čakate kar dve uri. Obiščite Chiesa dei Girolamini, kjer je knjižnica s knjigami iz 15. in 16. stoletja, potem pa se sprehodite do katakomb San Gennaro, kjer vas zapletena mreža tunelov popelje mimo starodavnih grobnic.

Foto: envato

Benetke

Morda se zdi, kot s trumami turistov prepojeno mesto, vendar Benetke kljub temu nudijo presenetljivo veliko skrite čarovnije. Začnite dan v baziliki svetega Marka na Piazzi San Marco, potem pa sedite v beneško gondolo in se popeljite po sistemu neskončnih kanalov, ki nudijo povsem novo perspektivo mesta. Beneška kulinarika je vredna vaše pozornosti. Poskusite božanske prigrizke cicchetti v okrožju Canareggio, stran od turističnega vrveža ali pa obiščite Mezzopieno, kjer je spremljava okusnega samopostrežnega bifeja okusno oranžno vino.

Foto: Unsplash/Damiano Baschiera

Firence

Firence so italijanska prestolnica umetnosti. Michaelangelo, Leonardo DaVinci in Guccijev ustanovitelj Guccio Gucci, prihajajo iz starodavnega mesta, zato ni čudno, da vas mojstrovine spremljajo na vsakem koraku. Ljubitelji kulture obiščite palačo Uffizi polno umetnin, vključno s slikami in kipi Botticellija, Raphaela, Da Vincija in Caravaggia. Prečkajte Ponte Vecchio in se odpravite proti soseski Oltrano, kjer se nahajajo bari, butiki in manjše, bolj intimne umetniške galerije, ki jih vodijo nadobudni florentinski umetniki.

Foto: Unsplash/Massimiliano Moronsinotto

Rim

Ob misli na Rim vam se vam najprej pojavi podoba vodnjaka di Trevi ali Sikstinske kapele, pa rimske arene in starodavnega antičnega formuma. Morda okusnih špagetov in odličnega vina? Prelestne kepice sladoleda ali okusnega kosa pice? Rim nudi za vsakega nekaj. Za ljubitelje zgodovine vrsto arheoloških najdišč, za romantike nekaj najbolj romantičnih točk na zemeljski obli in za gurmane, okusno kulinariko. Ustavite se v rimskem muzeju sodobne umetnosti MAXXI, kjer lahko občudujete dela najbolj zanimivih evropskih ustvarjalcev ali se ob mraku sprehodite ob Tiberi ter uživajte v živahnem utripu poletnih mesecev in stojnic na prostem.

Foto: Unsplash/Lalasza

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.