fbpx

To je lastnost, ki lahko uniči še tako srečno razmerje

Foto: envato

Vsi si želimo zdrave, srečne zveze, ob tem pa sanjamo o razumevajočem partnerju, ki bo vedno poskrbel, da se bomo počutili ljubljene. Vendar pa včasih pozabimo, da razlog za to, da se vedno znova znajdemo v odnosih, ki nas ne izpolnjujejo, leži v nas samih. Pozanimali smo se, katera lastnost lahko uniči še tako srečno razmerje in kako poskrbeti, da je v naših odnosih ne bo.

Ko razmišljamo o srečni zvezi in “tistem pravem”, se velikokrat osredotočimo na želenega partnerja, njegovo obnašanje in karakteristike. Vendar pa se pot do zdrave ljubezni prične z nami samimi in sicer tako, da poskrbimo, da se počutimo vredne spoštovanja, ljubečih dejanj in zaupanja.
Strokovnjaki ugotavljajo, da bomo lastnost, ki lahko uniči še tako srečno zvezo, našli v lastni psihi in našem dojemanju sveta ter samih sebe. To je pomanjkanje samospoštovanja.

Pred razmerjem poskrbite, da boste imeli radi sebe Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Kako se kaže pomanjkanje samospoštovanja?

Ko se v spominu vračamo na pretekle zveze, se velikokrat osredotočimo na pomanjkljivosti bivših partnerjev in vsa dejanja, s katerimi so nas prizadeli. Vendar pa je za osebno rast in prihodnje odnose nujno, da se ozremo vase in se iskreno vprašamo, zakaj smo tako obnašanje sploh dopustili in v zvezi vztrajali. Zakaj smo namesto osebe, ki bi nas cenila in spoštovala, izbrali partnerja, ki je v nas vzbujal občutke bolečine in skrbi. Zakaj smo se počutili, kot da si tako ravnanje zaslužimo.
Pomembno je, da sami pri sebi razčstimo, da smo ljubezni vredni in da si ob sebi želimo osebe, ki ji bomo lahko zaupali in ki bo pripravljena naše potrebe in želje zadovoljiti. Osebe, ob kateri se ne bomo spraševali, ali smo zanjo dovolj, ampak bomo z njo uživali v trdnih občutkih povezanosti in bližine. To najlažje storimo s pomočjo terapije, branja literature o samozavesti, osebni rasti in samospoštovanju ter meditacije. Ob tem je pomembno, da se s svojo preteklostjo soočimo in odpustimo tudi sami sebi: morda namreč v sebi nosite občutek, da si zaradi preteklih dejanj ljubezni ne zaslužite, kar pa je daleč od resnice.

Ali se počutite vredni ljubezni? Foto: Gary Barnes / Pexels

Kako lahko pomanjkanje samospoštovanja uniči razmerje?

Pomanjaknje samospoštovanja lahko povzroči, da v svoje življenje privlačimo osebe, ki nam negativno mnenje o sebi potrdijo. Ob takih ljudeh se nam bo vedno zdelo, da se moramo za ljubezen boriti, zanjo moledovati in dobivati občutek, kot da zanje nikoli nismo dovolj dobri. Ko boste brezpogojno verjeli, da si zaslužite le najboljše in da ste prijaznosti in spoštovanja vredni, takega partnerja sploh ne boste sprejeli v svoje življenje, če pa bo do tega prišlo, boste dovolj močni, da razmerje zapustite.
Pomanjkanje samospoštovanja pa lahko uniči tudi zvezo, v kateri vas partner ceni. Če je vaša samozavest nizka, boste namreč v partnerjevo ljubezen konstantno dvomili, ga o njegovih dejanjih zasliševali in jasno izražali, da zaupanja vanj nimate. Povsem pričakovano je, da partnerju v taki zvezi ne bo prijetno in dobil bo občutek, da od njega pričakujete le razočaranja.
Zato je nujno, da najprej poskrbite zase: preden se v razmerje spustite, naredite vse, da boste sami sebe cenili in da odnosi za vas ne bodo predstavljali strahu, skrbi in občutkov nelagodja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.