fbpx

Strokovnjaki svetujejo: umivati zobe pred ali po zajtrku?

Foto: envato

Vsi se lahko strinjamo, kako pomembno je umivanje in nitkanje zob- le na ta način lahko namreč preprečimo karies in zobne obloge. Morda pa ne veste, da je pomembno tudi, kdaj točno si zobe umijete: ali je to takoj, ko se zbudite, ali pa šele po prvem obroku. Pozanimali smo se, kaj o tem menijo strokovnjaki: je bolj priporočljivo, da si zobe umivate pred ali po zajtrku?

Strokovnjaki na področju zobozdravstva opozarjajo, da si je zobe treba umivati dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer), nitkanje pa je priporočljivo enkrat na dan. Ščetkati je najbolje približno 2 minuti in to početi čimbolj natančno. Zvečer naj bi si zobe umili po zadnjem obroku oz. pred spanjem, kako pa je z zobno higieno zjutraj? Pozanimali smo se, ali je bolje, da si zobe umijete pred ali po zajtrku.

Zobe si umijte čimbolj natančno Foto: Marcus Aurelius / Pexels

Je bolje zobe umiti pred ali po zajtrku?

Strokovnjaki najprej svetujejo, da si zobe vsak dan umivate ob približno istem času. Na tak način boste vzpostavili rutino, ki bo dopuščala manj možnosti, da bi na umivanje pozabili. Seveda je čas umivanja odvisen od tega, kdaj se zbudite, vendar pa zobozdravniki opozarjajo: zobe si vsekakor umijte pred zajtrkom.
Tako je predvsem zato, ker se med spanjem v naših ustih množijo bakterije– prav zaradi njih se mnogi zbujajo z “jutranjim zadahom”. Te bakterije lahko vodijo do zobnega kamna in oblog, jutranje umivanje pa jih odstrani in tako prepreči, da bi se nanje nalagali še koščki hrane. Hkrati vašo sklenino pred obrokom “zaščiti”– torej ustvari pregrado med vašimi zobmi in kislinami v hrani.
Še en razlog, da je najbolje, da si zobe umijete pred zajtrkom, je proizvodnja sline. Raziskave kažejo, da ščetkanje ta proces pospeši, kar je izredno koristno: slina namreč pomaga pri razgradnji hrane in na naraven način uniči škodljive bakterije v vaših ustih.

Pomarančni sok po umivanju zob ni najboljša izbira Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Katere hrane se morate po ščetkanju izogibati?

Če se kdaj zgodi, da si zobe umijete po zajtrku, naj vas glede ustne higiene ne skrbi. Vendar pa morate biti pazljivi: določene vrste hrane lahko namreč v kombinaciji z zobno pasto oslabijo vašo sklenino in tako povečajo tveganje za razvoj najrazličnejših zobozdravstvenih težav.
Hrana, ki se ji morate po ščetkanju izogibati, vključuje vsa živila, ki jih lahko opišemo kot kisla. To so npr. agrumi(predvsem citrusi) in njihovi sokovi (recimo pomarančni sok). Veliko vsebnost kislin boste našli tudi v kavi in toastu, izogibati pa se morate še suhemu sadju, kruhu in pecivu. Zobozdravniki priporočajo, da po zajtrku z umivanjem počakate vsaj 30 minut oz. 1 uro, če ste zaužili kislo hrano. Svetujejo še, da si po jedi privoščite kozarec vode in žvečilni gumi, ki ne vsebuje sladkorja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.