5 namigov, kako jesti zdravo tudi, če nimamo veliko časa

Zadnjič posodobljeno: :

"Nimam časa" je pogost izgovor za nezdravo prehranjevanje in zanemarjanje lastnega zdravja. Dobra novica! S triki in nasveti, ki vam jih bomo predstavili v članku, zdrava prehrana ne bo vzela preveč vašega časa – ravno toliko ali pa še manj kot čakanje v vrsti za burek ali kos pice.

1. Kuhajte več jedi hkrati in podvojite količino.

Pražena ali kuhana zelenjava, juhe in krompirček, pomešan z zelenjavo so zdravi in lahki obroki. Zmeraj kuhajte več jedi, jih podvojite ali potrojite in shranite v vakumske posode v hladilnik. Prav tako vam ta tehnika pride prav pri pripravi čičerike, rjavega riža ali kvinoje. Dodate lahko tudi solato. Ko se boste navadili, da imate zdravo hrano zmeraj pri roki, boste enostavno pripravili zdravo kosilo, ki ga boste vzeli s seboj v službo. Pa še kak evro boste prihranili.

2. Naredite namaz hummus (kuhana čičerika, olivno olje, limona, tahini in poljubne začimbe) in solatni preliv enkrat na teden in hranite v hladilniku.

Surov korenček ali kumarice so v kombinaciji s hummusom zdrava in okusna malica. Nekaj hummusa lahko dodate tudi k vaši solati. Preskočite tudi kemično obremenjen in predelan solatni preliv in raje naredie svojega. Poskusite s prelivom s sušenimi paradižniki ali pa z majonezo iz manga.

Naredite si namaze iz različnih sestavin.
Naredite si namaze iz različnih sestavin.

3. Naredite si zajtrk že zvečer!

Priprava zajtrka zvečer pomeni, da vse kar boste morali storiti v dopoldanskem času je odpreti hladilnik in ga pojesti. Lahko naredite slasten chia puding (namočite chia semena v mandljevem mleku) ali chia puding z jagodami.
Čez noč pa lahko namočite tudi ovsene kosmiče v nemlečnem mleku (mandljevo, riževo, kokosovo), nato pa dodate nekaj zdravega sladila ter katerokoli sadje ali jagodičevje. Enostavno, zdravo in okusno.

PREBERITE ŠE: 5 nasvetov za jesensko razstrupljanje telesa brez posebnega truda

4. Prigrizki naj bodo iz sadja.

Sadje je najboljša hitra hrana. V nekaterih primerih prihaja celo v biorazgradljivem paketu (lupine banane). Če delate v pisarni, se odločite za sadje, ki bo zahtevalo najmanj čiščenja, ko so jabolka, banane ali grozdje.
Sadje vam bo dalo prepotrebno energijo in hranilne snovi.

5. Naredite si nakupovalni seznam in pojdite po nakupih enkrat na teden.

Drug pogost izgovor, da ne jemo zdravo je, češ da nimamo časa, da bi šli v nakup po zdravo hrano. Vendar, če boste načrtovali obroke za prihajajoči teden (in ne pozabite, kuhate dvojne in trojne količine) in si naredili nakupovalni seznam, greste lahko v trgovino le enkrat in to za vikend.
To vam bo prihranilo veliko časa in energije, plus – veliko zdrave hrane v vašem hladilniku in omarah vas bo prisililo, da boste kuhali in jedli doma bolj pogosto.

Dodatne Informacije

Prirejeno in povzeto po:
mindbodygreen.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljši sušilniki za lase 2021: za vse tipe las!