fbpx

5 nasvetov za nakup trajnostne mode

Nakupovanje s čim manjšim vplivom na okolje

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Socialna izolacija kot posledica pandemije nam je dala dovolj časa, da ponovno razmislimo o svojih življenjskih prioritetah, vključno z vplivom naših odločitev na planet. Modne izbire niso izključene iz teh izbir, pa naj gre za nov način etičnega nakupovanja ali preprosto za ponovno uporabo naših oblačil. Toda kaj pravzaprav pomeni izraz trajnostna moda, na kaj se moramo osredotočiti pri nakupih in izbiro modnih kosov pa vam razkrijemo v prispevku.

Materiale izberite pametno

Proizvodnja in nadaljnja uporaba trajnostnih materialov manj obremenjujeta naravo. Tako bi morali biti trajnostni proizvodi obnovljivi, reciklirani ali pa imajo na koncu manjši vpliv na okolje – pri proizvodnji se ne uporabljajo kemikalije ali pa porabi manj vode. Oblačila iz kakovostnih materialov, kot so ekološki bombaž, lan, industrijska konoplja ali liocel, vam bodo zagotovo všeč. Zato mora biti pri naslednjem nakupu vaša prednost material, ne le blagovna znamka ali oblikovalec. Ne pozabite – pomembna je kakovost, pomemben pa je tudi naš vpliv na okolje.

Izbirajte oblačila iz naravnih materialov.
Foto: Content Pixie/ Unsplash

Kakovost pred količino

Če stojite pred polno omaro in še vedno nimate kaj obleči, je morda čas, da razmislite, kaj kupujete. Imate deset srajc iz umetnih materialov in nosite le tri kakovostne? Rešitev je jasna. Navdihnite se z minimalistično garderobo in se naučite kombinirati brezčasne modne kose.

Podprite lokalne blagovne znamke

Z nakupom kakovostnih oblačil lokalnih znamk in oblikovalcev ne boste naredili napake. Ne samo, da boste naredili okolju prijazen nakup, saj številne domače blagovne znamke sprejemajo etičen način dela z uporabo okolju prijaznih materialov, ampak boste tudi podpirali tudi lokalno gospodarstvo, hkrati pa boste imeli v lasti vrhunske modne izdelke.

Kupujte oblačila lokalnih oblikovalcev.
Foto: Social.cut /Unsplash

Poskrbite za izvor modnih kosov

Zahvaljujoč digitalizaciji imamo edinstveno priložnost, da ugotovimo, kako »odprta« je znamka, ko gre za varstvo okolja in izmenjavo informacij o proizvodnji oblačil. Preden kupite svoj naslednji modni kos, poskusite v e-trgovini poiskati razdelek »Trajnostni razvoj« in morda boste presenečeni, kaj boste našli.

Dajte oblačilom novo priložnost

Kupujte rabljeno in ne zavrzite starih oblačil. Če vas ne veseli več, ga prodajte ali podarite lokalni dobrodelni organizaciji. Na primer, če so vaše najljubše kavbojke poškodovane, lahko na spletu najdete veliko načinov za popravilo. V primeru, da popravilo ni stroškovno učinkovito, lahko svoje kavbojke podarite lokalni šivilji, ki bo iz blaga ustvarila nove dizajne, tako da ta izdelek ne bo končal v okolju.

Foto: Anna Sullivan/ Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!