5 pozitivnih učinkov, ki jih otroku prinaša odraščanje s psom

Foto: Alicia Jones/ Unsplash

Skoraj vsak otrok si želi hišnega ljubljenčka. Čeprav so le-ti velika obveznost in odgovornost, po drugi strani lahko pomagajo pri razvoju otroka.

Ali iščete priložnost, da svojega otroka naučite pomembne življenjske lekcije? Skrb za živo bitje se razlikuje od odgovornosti, povezanih s praznjenjem pomivalnega stroja. Sprehodi, kopanje, hranjenje – vse to so naloge, s katerimi se otrok seznani z obveznostmi in skrbi za živo bitje.

Otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, so v povprečju bolj zdravi

Nedavne raziskave o zdravju otrok so pokazale, da so imeli otroci, ki so v prvem letu življenja živeli s hišnimi ljubljenčki (predvsem s psi), dejansko boljši imunski sistem kot tisti, ki niso. Menijo, da bi lahko izpostavljenost psom pozitivno spodbudila razvoj njihovega imunskega sistema med dojenjem. Poleg tega so, ko so zboleli, potrebovali krajše obdobje za zdravljenje v primerjavi z otroki, ki niso živeli s hišnimi ljubljenčki.

Druga študija je pokazala, da bi otrocih, ki so nagnjeni k alergijam, manj verjetno imeli zdravstvene težave, če bi odraščali s psom. Raziskovalci so ugotovili, da je zgodnja izpostavljenost pri tem ključna. Nedavne raziskave so tudi pokazale, da psi dejansko ščitijo tudi otroke pred ekcemom.

via GIPHY

Otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, imajo boljšo čustveno inteligenco

Lastništvo psa jim omogoča izboljšanje čustvene inteligence. Skrb za drugo življenje bo od vašega otroka zahtevala, da postane bolj sočuten posameznik. Hranjenje ali sprehajanje psa, bo pomenilo, da morajo preseči samorazmišljanje in morajo nesebično pomagati. Poleg tega skrb za hišnega ljubljenčka gradi otrokovo samopodobo. Izpolnjevanje majhnih nalog (na primer polnjenje posode z vodo) jim bo pomagalo, da se bodo počutile sposobne in jim dalo občutek dosežka.

V centru za nadzor in preprečevanje bolezni so ugotovili, da imajo otroci, ki odraščajo s psom tudi zmanjšano stopnjo tesnobe in zmanjšano količino zaznanega stresa. Menijo, da imajo otroci, ki komunicirajo s psi, povečano raven oksitocina, ki se sprošča v njihove možgane. Skratka, hišni ljubljenček bo poleg ljubezni v vašo hišo prinesel neizmerno srečo.

Otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, več telovadijo in se igrajo

Ali poskušate najti način, kako svoje otroke odvrniti od kavča in stran od zaslonov mobilnih telefonov ali tablic? V povprečju otroci, ki imajo doma psa, telovadijo 15 minut več kot tisti otroci, ki nimajo psa.

Psi so odlični pri terapiji

Spremljevalni ali tudi rehabilitacijski psi so usposobljeni posebej za to, da živijo z ljudmi s posebnimi potrebami in jih podpirajo v vsakdanjem življenju. Najbolj znani spremljevalni psi so vsekakor psi vodniki slepih in slabovidnih oseb. Pomagajo jim namreč pri orientaciji in so jim velika podpora v vsakdanjem življenju. Tudi psi pomočniki za epileptike spadajo med priljubljene štirinožne pomagače.

Raziskave so tudi ugotovile, da imajo psi neverjeten vpliv na kakovost življenja in razvoj otrok z avtizmom in ADHD. Pes jim zagotavlja občutek varnosti, zmanjšuje tesnobo, povečuje pripravljenost za preizkušanje novih stvari, povečuje sposobnost obvladovanja težkih situacije, povečuje socialno interakcijo, spodbuja besedno komunikacijo in krepi besedni zaklad. Psi pomagajo ustvariti doslednost in rutino, zagotavljajo porabo odvečne energije in pomagajo pri hiperaktivnosti ter obvladovanju izolacije in depresije.

via GIPHY

Skratka, posvojitev psa je lahko ena najboljših odločitev, ki jih boste sprejeli za svojega otroka. Torej, kaj čakate?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!