5 stvari, ki jih počnejo starši, ko otroci spijo! Ali vi tudi?

Foto: Pexels Pixabay

Ko postanete starši, slišite veliko predlogov, kaj bi morali početi, medtem ko otroci spijo. Ta čas ne glede na to, ali gre za popoldanski spanec ali nočno spanje, se zdi kot nekaj čarobnega.

Avtor šaljivih knjig o starševstvu, oče Clint Edwards, v spodnjem zapisu iskreno razloži, kaj starši v resnici počnejo, ko njihovi otroci zaspijo.

“Ko nisem delal in sem bil cel dan doma z otroci, sem nekje prebral, kako naj starši izkoristijo čas, ko njihovi otroci spijo. Dejstvo je, da dremanje običajno traja nekaj minut do nekaj ur in včasih je to edina stvar, ki jo potrebuje starš, da se spraviti k sebi in ne “ponori” do konca. Mislim, da je to veliko bolj pomembno kot čista in urejena hiša. Torej, bodimo iskreni”, pravi Clint Edwards.

Naštel je kar nekaj stvari, ki jih starši v resnici počnejo, medtem ko njihovi malčki spijo. Poglejmo si jih pet izmed njih.

1. Sedita na kavču in uživata v tistih nekaj trenutkih, ko nihče ne pleza po njih.

Otroci plezajo po vas, vas vlečejo, se pritožujejo in cvilijo in z vsakim dodatnim otrokom se plezanje, vlečenje, pritoževanje in cviljenje povečuje. In včasih se vam zdi, da se boste “razpočili.” Zato je popoldanski spanec edina priložnost za starša, ki je cel dan s svojimi otroki, da lahko v miru posedi in se počuti kot človek.

Želim poudariti, to nikakor ne pomeni, da ne ljubimo svojih otrok in njihovega neizčrpnega vira energije. A, če preživite cel dan z njimi, veste, o čem govorim. Dremanje je lahko edini čas, ki ga ima starš s polnim delovnim časom za počitek (tudi če gre samo za 15 minut) v svojem najljubšem naslonjaču.

Radi jih imamo v vsakem trenutku dneva, ne glede na vse. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Končno gledajo nekaj, kar jih resnično zanima.

Obstaja nekaj stvari, ki skoraj izginejo, ko pridejo otroci, recimo gledanje tv oddaj. Zdi se vam, da ne obstaja nič drugega, kakor le risanke. Potrebujete nekaj, kar vam pomaga, da se počutite, da ste del sveta odraslih. Gledanje nečesa po televiziji ali računalniku, ki vas resnično zanima, vam daje moč, da zdržite preostanek dneva. S tem si potrdite, da je na svetu poleg vaših otrok in otroškega sveta, še kaj drugega.

3. Berejo knjigo, v kateri ni ilustracij.

Kot večina drugih staršev, tudi sam znam na pamet pravljice in otroške knjige svojih otrok. Pravzaprav, poznam skoraj celoten razdelek z naslovi otroških knjig v naši knjižnici. In večino časa se mi zdi, da živim z otroki in z njihovimi najljubšimi literarnimi junaki. Toda, kot odrasla oseba moram priznati, da pogrešam knjige za odrasle, ki hranijo naše možgane. Tiste, ki imajo pravo vsebino, pravo fabulo, strukturo in zapletene stavke, in ki mi povedo nekaj o resničnem svetu. Verjamem, da nisem edini, ki priznava, da čas, ko otroci spijo, izkoristim za branje knjige v tišini in se počutim srečen.

4. Spolnost

Za starše majhnih otrok obstaja le nekaj priložnosti, ko lahko uživajo v spolnosti – to je popoldanski spanec, večerne ure, ko otroci spijo. Ali ko so otroci s tretjo osebo, pa naj gre za babico, dedka, varuško itd.

Vse možnosti imajo svoje pomanjkljivosti. Ko govorimo o dremanju, običajno ne traja dovolj dolgo, in ko otroci ponoči zaspijo, ste preveč utrujeni za kaj drugega. Kar pa je gotovo, če imate na izbiro med spolnim odnosom in čiščenjem hiše, ko otroci spijo, izberite spolnost.

Neprecenljivo – skupno spanje. Foto: Simon Berger / Pexels

5. Spite

Potem, ko ste zadnjo noč spali le nekaj ur, je tako enostavno med popoldanskim dremežem zaspati skupaj z otroki. In verjemite mi, popoldanski spanec po tem, ko večino noči preživite budni – je eden boljših stvari v življenju!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!