fbpx

5 svetovno znanih izumov, za katerimi stojijo ženske

Foto: envato

Teh pet revolucionarnih izumov so se domislile ženske. Gre za nadvse uporabne zadeve, ki jih uporabljamo vsak dan!

Prispevek žensk je skozi zgodovino zelo pomemben, njihove ideje in dosežke je potrebno poudarjati, saj včasih niti ne vemo, da za določeno stvarjo stoji ženska in ne moški.

Poglejmo le nekaj primerov, v katerih so bile ženske briljantne in so s svojimi idejami olajšale življenje človeštvu.

Filtri za kavo

Melitta Bentz je leta 1908 iskala bolj okusen način pitja te priljubljene pijače. Ni ji bil všeč grenek okus kave in zrna usedline, ki so se nabrale na dnu skodelice ali pa so še plavale v tekočini. Zato je začela eksperimentirati z listi vpojnega papirja.

Ko je izvrtala luknje na dnu medeninaste skodelice in namestila podnjo papir, je našla rešitev in ustvarila papirnati filter za kavo. Za svoj izum je prejela patent in ustanovila svoje podjetje za filtriranje kave.

Monopoli

Elizabeth Maggie je zasnovala prvo različico igre in jo leta 1904 patentirala kot The Landlord’s Game. Igro je zasnovala zato, da bi širšo javnost poučila o ekonomski neenakosti prebivalstva. Patent je prodala podjetju Brothers Brothers za 500 dolarjev.

Ste vedeli, da je igro Monopoly izumila ženska? Foto: Joshua-Hoehne / Unsplash

Trideset let kasneje je Charles Darrow igro preimenoval in preoblikoval koncept v Monopoly. Leta 1935 ga je prodal bratoma Parker, pri tem pa izvirnega imena The Landlord’s Game ni niti omenil.

Brisalci

Med obiskom New Yorka leta 1902 je Marie Anderson iz Alabame opazila zamude zaradi voznikov, ki so se ustavili, da bi očistili sneg in vodo z vetrobranskega stekla. Narisala je rešitev – brisalec z metlico.

Priznajte, da ste mislili, da je brisalce izumil moški! Foto: Basil Minhaj / Unsplash

Andersonova je leta 1903 prejela patent za ta izum. Sprva so se norčevali iz nje, kasneje pa so ugotovili, kako nujni in pomembni so brisalci za varno vožnjo.

Brezžična tehnologija

Hedi Lamar, je odgovorna za Wi-Fi. Igralka je bila znana po vlogah na velikem platnu, a bila je več kot lep obraz. Pravzaprav jo je Hollywood dolgočasil. Med prvo svetovno vojno je z Georgeom Anteilom soustvarila “Broadband Radio” – radio oddajnik širokega spektra.

Sistem je bil zasnovan za natančno vodenje torpeda preko radijskih signalov.

Programski jezik in računalniška programska oprema

Dr. Grace Hopper je bila profesorica matematike in fizike in je pomagala ustvariti prvo računalniško programsko opremo. Leta 1953 je izumila program, imenovan prevajalnik, ki je prevajal človeška navodila v računalniško izvorno kodo. Njeno delo je pripeljalo do razvoja univerzalnega računalniškega jezika.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.