fbpx

5 vrst prijateljev, ki jih v življenju potrebujete

Foto: Elina Fairytale / Pexels

Vsi se lahko strinjamo, da je življenje ob prijateljih veliko lažje. Ob strani nam namreč stojijo, ko doživljamo najtežje trenutke, hkrati pa lahko z njimi delimo tudi svojo srečo in uspehe. Vsa prijateljstva pa niso enaka: ločimo jih lahko po stopnji povezanosti, življenjskem obdobju in pa tem, koliko časa trajajo. Za vas smo pripravili 5 vrst prijateljstev, ki jih v življenju potrebuje prav vsak.

1. Najboljši prijatelji

Kot najboljše prijatelje lahko opišete osebe, ki so vam v življenju najbližje. Po navadi se z njimi poznate že vrsto let, skupaj pa ste doživeli tako vzpone kot padce. Veste, da lahko na take prijatelje vedno računate, vaše obnašanje ob njih pa je popolnoma pristno in naravno. Tekom življenja se lahko zgodi, da za nekaj časa izgubite stik, pa vendar za tako trdna prijateljstva velja, da boste vedno našli pot do ponovnega druženja.
Po mnenju strokovnjakov so tovrstni odnosi najpomembnejši za naše duševno zdravje- ne le, da nam dajejo občutek bližine in ljubezni, pomagajo nam tudi osebnostno rasti. Najbolj priporočljivo je, da imate 3-5 tesnih prijateljev.

Imate prijatelje, na katere se lahko vedno zanesete? Foto: Elina Fairytale / Pexels

2. Prijatelji za vse življenje

Prijatelje za vse življenje lahko uvrstite med najboljše prijatelje, ni pa nujno. To so osebe, s katerimi se poznate že od malih nog in v sebi nekako veste, da se vez med vami ne bo prekinila. Morda so se poznali že vaši starši, morda ste skupaj obiskovali vrtec ali osnovno šolo, morda ste bili kot otroci sosedi… možnosti za začetek takega odnosa je ogromno.
Doživljenjska prijateljstva so zelo pomembna: tudi, če se s temi prijatelji ne slišite vsakodnevno, med vami obstaja globoko razumevanje, ki vam daje občutek varnosti. Prav tako je čudovito vedeti, da obstaja oseba, katere življenjska pot bo najverjetneje vedno spremljala vašo.

3. Prijatelji iz priročnosti

Imate v življenju osebe, s katerimi si niste tako blizu, pa vseeno z njimi preživite velik del prostega časa? To so po navadi prijatelji, ki živijo v vaši neposredni bližini, imajo enake hobije kot vi, obiskujejo koncerte vaših najljubših izvajalcev in bare, kjer radi preživljate večere. Tak odnos lahko prepoznate tudi po tem, da drug drugega ne pokličete v svojih najtežjih trenutkih in da niste povsem prepričani, če bodo trajala vse življenje.
Po mnenju strokovnjakov ni s takim odnosom nič narobe: da vam lahko občutek pripadnosti, zabavne trenutke, zmanjša pa tudi vaš stres in vam vsaj za nekaj trenutkov omogoči, da pozabite na svoje skrbi.

Včasih prijatelje spoznamo prek hobijev Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

4. Prijatelji iz službenega okolja

Vsi se lahko strinjamo, da nam je v službenem okolju veliko lažje, če imamo tam nekoga, ki nam je blizu. Prijatelji, ki jih spoznamo na delovnem mestu nam lahko olajšajo tako karierne izzive kot zaspana jutra, ko hitimo v službo. Z njimi lahko najdemo veliko skupnega: smo namreč na podobni karierni poti, velikokrat pa imamo tudi podobne cilje za prihodnost.
Taki prijatelji se lahko razvijejo v najboljše prijatelje, lahko pa se zgodi tudi, da se ob spremembi delovnega mesta naše poti razidejo.

5. Prijatelji iz določenega življenjskega obdobja

Ko se znajdemo v novem življenjskem obdobju, se lahko počutimo nekoliko izgubljene. Zato je priporočljivo, da se takrat povežemo z osebami, ki so podobno izkušnjo že doživele ali pa jo prav takrat doživljajo. Taka prijateljstva se po navadi razvijejo zelo hitro– takoj namreč najdemo nekaj skupnega, hkrati pa lahko drug drugemu pomagamo in si stojimo ob strani. Ne glede na to, ali ste zanosili, ste se preselili v drugo državo, se ločujete… tak odnos vas bo pomiril in vam nove izzive olajšal.
Tudi za tovrstna prijateljstva velja, da se lahko razvijejo v doživljenjsko povezanost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!