fbpx

5 načinov, kako postaviti meje v spalnici

Foto: envato

Meje so pomemben del vseh vidikov partnerskega odnosa in meje v spalnici so nujne v vsakem spolnem odnosu, ne glede na to, ali ste v dolgotrajni zvezi ali ste nekoga šele spoznali.

Nikoli ni prepozno ali prezgodaj za pogovor o tem, kaj počnete in česa ne počnete v postelji, meje pa ne služijo omejevanju domišljije in eksperimentiranja, temveč zagotavljanju varnosti in vodenju raziskovanja v smeri obojestranskega ugodja in zadovoljstva.

Za uspešno postavljanje meja v postelji morate poznati sebe!

Ugotovite, kaj vam je všeč

Prvi korak pri postavljanju meja je odkriti, kje so, psihično in fizično, torej, kaj vam je všeč in vam ustreza, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ne pride v poštev. In to lahko veste samo vi – o čem fantazirate, kaj vam ni všeč, kako se prebudi navdušenje.

Če o tem niste veliko razmišljali, je čas, da opravite temeljito raziskavo in ponovno razmislite o svojih željah. Navsezadnje morate nekatere stvari poskusiti, da ugotovite, ali delujejo za vas, a to storite s tistim, kar vas ne odbija ali prestraši.

Bodite pozorni tudi na to, kaj vas čustveno in psihično vzburja – nekdo lahko uživa v vokalni dominantnosti, torej v spraševanju in dajanju navodil, pri drugem pa lahko to sproži alarm.

Razmislite o svojih željah. Foto: Ana Maria Moroz / Pexels

Upoštevajte, da se lahko vaše želje spremenijo in bodite usklajeni s temi spremembami, da boste jasno komunicirali s svojim partnerjem.

Skupaj s partnerjem raziščite svoje meje v postelji

Ko veste, kaj vam je všeč, morate to deliti s svojim partnerjem. Verjetno ga boste morali popeljati skozi predigro in mu dati navodila – pokazati mu in povedati, kje in kako naj se vas dotika.

Morda je njegov koncept nežnega dotika drugačen od vašega, zato morate biti zelo jasni in eksplicitni, da se vaš partner nauči izvajati točno takšen pritisk, na katerega se najbolje odzovete.

Da vse ne bo videti kot vadba v šoli, se dotikajte, da partnerju pokažete, kakšne dotike imate radi, daste mu čas za opazovanje, vprašajte ga, ali vas rad gleda, kako se crkljate – to ga bo zagotovo vzbudilo in olajšalo naj sledi navodilom.

Lahko rečete NE tudi stvarem, s katerimi ste se prej strinjali

Reči ne v postelji je lahko zelo težko. Razmišljate, če ste že prej na kaj pristali, da boste morda še enkrat, tudi če vam ni bilo ravno všeč. Toda vaš partner ne ve ničesar o tem neprijetnem kompromisu, ki ga sklepate sami s seboj, pa bi moral. Zato globoko vdihnite in mu povejte, da vam nekaj ni všeč in da ne uživate v tem, vendar niste želeli biti brezobzirni, če je on v tem užival.

Naj vaša beseda – ne- velja! Foto: Yan Krukov / Unsplash

V tej situaciji lahko odkrijete, da tudi vašemu partnerju to ni najljubša dejavnost, pa je želel pokazati pobudo, ali pa je nekje prebral, da jo ženske obožujejo, ali kaj podobnega. Velika verjetnost je, da ne bo vztrajal pri nečem, kar vam ni všeč, in bo raje raziskoval z vami, da bi našel tisto, kar vaju najbolj veseli. Poleg tega morate reči NE tistemu, kar vam ni všeč, saj je to način, da postavite mejo in poiščete alternative.

Izmislite si varno besedo – gumb, ki vklopi meje v postelji

Varna beseda, deluje kot vrsta alarma. Je šlo kaj predaleč? Vam ne ugaja več in se začnete počutiti neprijetno? Varnostna beseda se uporablja za takojšnjo prekinitev dejanja, še posebej, ko gre za neresnosti v intimnosti, ki lahko povzročijo strah in poškodbe, česar zaljubljeni partner ne opazi takoj.

Povejte, kaj vam je všeč in kaj ne. Foto: Cottonbro / Pexels

Izmislite si besedo in jo preizkusite – vadite, da se takoj ustavite, ko eden od vaju izgovori besedo, torej pritisne na gumb. Prenehanje dejanja lahko pomeni, da morate spremeniti položaj ali si vzeti odmor, ker imate krč ali nenadoma začutite bolečino, in tega ni treba uporabiti samo v situacijah grobega seksa.

Povejte, kaj si želite

Seks ne sme biti preračunljiv, ampak naj bo varen, v njem morate biti svobodni in sproščeni, kar je pomembneje od vztrajanja pri spontani strasti. Poleg tega je morda vaš partner samo spontano strasten, vi pa v takšnih trenutkih niste razpoloženi za to, kar sledi, zato raje sporočite svojo izbiro: ” Nocoj nisem razpoložen za seks, raje bi se samo crkljal.” Partner, s katerim imate dobro in odprto komunikacijo, a tega ne bo razumel kot zavrnitev, temveč kot željo, ki se ji bo z veseljem prilagodil, saj vam želi dati zadovoljstvo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.