fbpx

5 znakov, da imate s svojim otrokom dober odnos

Foto: Xavier Mouton/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Ena najtežjih stvari v življenju zaposlenega starša je ravnovesje med zasebnim in poslovnim. Pozitivni odnosi med vami in vašim otrokom so zgrajeni na kakovostno preživetem času in s kakovostno porabljenem času. Ne glede na to, koliko je star vaš otrok, je skupno preživljanje časa edini način, da si izmenjujeta izkušnje, misli in občutke ter se tako povežete na višji ravni. Kakovosten odnos temelji na zaupanju in spoštovanju in to so znaki, da ste dobro opravili delo in razvili močan odnos z otrokom

Vesel je, ko vas vidi

Če se vam otrok vrže v objem takoj, ko pridete iz službe, je to znak, da ste vzpostavili dobro povezavo. Pedagoška psihologinja Elanna Yalow poudarja, da odnos med vami in vašim otrokom ni zdrav, če je vaš odhod v službo za otroka travma. Če pa vaš odhod od doma in kratka ločitev od otroka ne povzroča negativnih občutkov, vrnitev iz službe pa v njem vzbuja veselje in navdušenje, pomeni, da ima vajin odnos dobre temelje.

Obrne se na vaš glas

Proces povezovanja matere in otroka se začne že v maternici. Dojenčki se naučijo prepoznavati glasove že pred rojstvom, zato pogosto slišite, da se je z dojenčkom med nosečnostjo dobro pogovarjati. Če se vaš dojenček obrne k vam, ko govorite, to pomeni, da ste v svojem odnosu zgradili zelo dobre temelje.

Ko je z vami, raziskuje okolje

Majhni in predšolski otroci kažejo znake varne navezanosti, ko so se pripravljeni oddaljiti od vas in raziskovati svet okoli sebe. Seveda bodo vsakih nekaj trenutkov pogledali, ali ste blizu, a biti nekaj metrov stran od vas ne bo problem. Na primer, če pridete na novo igrišče, kjer je že veliko otrok, vaš otrok pa vam zlahka spusti roko in začne raziskovati nov prostor, pomeni, da vam zaupa in se ob počuti varnega.

Pozitivni odnosi med vami in vašim otrokom so zgrajeni na kakovostno preživetem času in s kakovostno porabljenem času.
Foto: Jessica Lewis/Unsplash

Pokaže svoja čustva

Ste že kdaj doživeli situacijo, ko učitelj na roditeljskem sestanku pohvali vašega otroka in ga opiše kot veselo, ljubko, prijazno in energično bitje, vi pa se počutite, kot da govori o drugem otroku? To je znak, da niste ustvarili dobre povezave in da otrok v vaši bližini ni maksimalno sproščen. Otroka ni lahko naučiti, kako upravljati svoja čustva, zato bi moralo to biti pogosta tema pogovorov. Če vam otrok zlahka pove, kdaj je srečen in zadovoljen, kdaj pa žalosten in razočaran, pomeni, da ste ustvarili kvalitetno in zdravo povezavo.

Prosi za pomoč

Otroci so po naravi radovedni in običajno želijo biti starejši, kot so, zato bodo le redko prosili za vašo pomoč pri premagovanju vsakodnevnih ovir, s katerimi se srečujejo. Iskanje vaše pomoči, mnenj, nasvetov ali napotkov pomeni, da vaš malček ceni vaš vpogled v situacijo in verjame, da mu boste pomagali. Ko vas bo otrok naslednjič prosil za pomoč pri pisanju domače naloge iz matematike, se spomnite, da je to znak, da imate dobro povezavo, ki se bo z leti razvijala in ustvarila zavidljiv odnos med vama.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!