5 zvijač za boljše praznične fotografije, posnete s pametnim telefonom

Decembra vselej nastane največ fotografij, razlog pa je več kot očiten. Prijetni trenutki z družino in s prijatelji kar vabijo, da jih dokumentiramo. Naši telefoni so postali fotoaparati, ki jih stalno nosimo v žepih. In ker v decembru več fotografiramo v zaprtih prostorih s slabimi svetlobnimi pogoji, smo pripravili nekaj nasvetov oziroma zvijač, s katerimi boste svoje fotografije dvignili na višjo raven. Tako boste ustvarili odlične praznične spomine, ki bodo ostali z vami za vedno.

1. Poskrbite, da bo leča telefona čista.

To je najpreprostejši nasvet, ki pa se na kakovosti fotografije neverjetno pozna. Že samo nekoliko »zamaščena« leča lahko naredi fotografijo precej nejasno. Telefonov se namreč nenehno dotikamo in tako tudi na lečo telefona prenesemo precej umazanije. Očistimo jo z mehko krpico, isto, kot jo uporabljamo za čiščenje korekcijskih ali sončnih očal.

2. Svetloba je vaš zaveznik.

Decembra boste večkrat fotografirali v zaprtih prostorih, kjer je svetloba šibkejša. Poskrbite, da so v prostoru prižgane prav vse luči. S tem boste namreč dobili največ možne umetne svetlobe. Hkrati naj bo vaš »motiv« obrnjen stran od vira svetlobe. Ne fotografirajte proti viru svetlobe, sicer bodo fotografije temne. Če so v prostoru okna in imate na voljo naravno svetlobo, vselej fotografirajte proti prostoru in ne proti oknom. Le tako bodo ljudje na fotografijah pravilno osvetljeni. Zapomnite si: svetloba je vaš največji zaveznik!

Kako do dobre fotografije tudi pri šibki svetlobi? (Fotografija je posneta s telefonom Samsung Galaxy A9.)
Kako do dobre fotografije tudi pri šibki svetlobi? (Fotografija je posneta s telefonom Samsung Galaxy A9.)

3. Čarobni način HDR

Boljši pametni telefoni omogočajo zajem fotografije v načinu HDR. V slednjem pametni telefon posname več fotografij hkrati in jih na koncu združi v eno samo fotografijo. Na ta način zajame celovitejši spekter barv in uravnovesi temnejše in svetlejše dele fotografij. Rezultat velikokrat meji na čarovnijo. A pozor! Tovrstnega načina ne uporabljajte pri fotografiji objektov, ki se premikajo, saj bodo zamegljeni. Velikokrat boljši pametni telefoni ponujajo možnost fotografiranja s HDR-načinom ali brez. Izbira, kateri način je boljši, je vaša.

4. Ne pozabite izostriti motiva.

Velikokrat se nam zgodi, da le dvignemo telefon in pritisnemo na virtualni sprožilec na zaslonu. Pri tem pogosto pozabimo, da moramo predmet, ki ga fotografiramo, spraviti v središče ter ga izostriti. Fotografija je zaradi tega lahko zamegljena. To še posebej velja za portretno fotografijo. Večina pametnih telefonov omogoča, da s pritiskom prsta označimo del slike, ki jo želimo izostriti. In s tem se elegantno izognemo morebitnemu napačnemu predvidevanju telefona o našem »pravem motivu«. Preden pritisnete na sprožilec, telefonu jasno povejte, kaj je vaš motiv fotografije.

Ne pozabite izostriti svojega motiva. (Fotografija je posneta s telefonom Samsung Galaxy A9.)
Ne pozabite izostriti svojega motiva. (Fotografija je posneta s telefonom Samsung Galaxy A9.)

5. Vzemite si čas.

Za dobro fotografijo si je treba vzeti nekaj časa. Najdite pravilno kompozicijo, a prav tako je pomembno, da med fotografiranjem stojite čim mirneje, torej da se ne premikate. Če je mogoče, roko naslonite ob telo in jo umirite. Že samo zaradi drže so lahko rezultati popolnoma drugačni in fotografije s tem precej boljše. Pri pametnih telefonih naj vas ne skrbi za »spomin«, ki ga imate na voljo, zato vedno naredite več fotografij. Tako boste morda ujeli res odlično fotografijo, ki se je ne bi sramoval niti profesionalni fotograf. A vedno si vzemite čas.

Samsung Galaxy A9: prvi pametni telefon na svetu, opremljen s fotoaparatom s štirimi objektivi

Ključna posebnost modela Samsung Galaxy A9 je, da je prvi pametni telefon na svetu, ki prinaša fotoaparat s štirimi objektivi. Le-ti fotografu omogočajo, da izbere način, ki je najbolj primeren za ustvarjanje odlične kompozicije, saj ima na razpolago tako širokokotni objektiv kot tudi teleobjektiv. Pri tem mu prav količina objektivov omogoča, da pametni telefon postane pravo ustvarjalno fotografsko orodje. Samsung Galaxy A9 je tako opremljen z glavnim objektivom, ločljivosti 24 megapikslov, s teleobjektivom z dvokratnim optičnim zoomom in 10 megapiksli, z ultraširokim objektivom, ločljivosti 8 megapikslov, ter z globinskim objektivom s 5 megapiksli. Z njim boste zablesteli v prav vseh fotografskih položajih.
Samsung Galaxy A9
Samsung Galaxy A9

Dodatne Informacije

Več informacij na:
samsung.com

Vsebino omogoča Samsung.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!