fbpx

6 navad, ki se jih morate znebiti, če želite, da vaša zveza traja

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Ste se končno znašli v zdravi, trdni zvezi, o kateri ste sanjali toliko časa? Morda ste pričakovali, da boste končno pomirjeni, pa vendar se znova in znova srečujete s skrbmi, da zveza ne bo trajala. Zagotavljamo vam, da odnosu, za katerega se trudita oba partnerja, taki strahovi velikokrat niso potrebni, da pa bi vam bilo še lažje, smo za vas pripravili 6 navad, ki se jih morate znebiti, če si želite dolgotrajnega razmerja.

1. Znebite se prepričanja, da zveza ne bo trajala

Če ste navajeni toksičnih odnosov in partnerjev, katerih čustva so se konstantno spreminjala, potem je normalno, da se v novi zvezi srečujete z anksioznostjo. Vendar pa se morate, če si želite, da bo razmerje uspešno, znebiti prepričanja, da ga bo prej ali slej konec. Če tega ne boste storili, boste vsako težavo dojeli kot potrditev svojih negativnih misli in boste, namesto, da bi se z njo soočili in jo poskušali rešiti, nad zvezo preprosto obupali.
Da, včasih se stvari ne izidejo tako, kot bi si to želeli, pa vendar se morate v razmerje spustiti s prepričanjem, da je večina problemov rešljiva in da se boste potrudili, da bo zveza trajala.

Ko se znebite negativnih prepričanj, boste občutno srečnejši Foto: Julia Avamotive / Pexels

2. Pozabite na igranje igric

Za nezdrava razmerja je značilno, da partnerja svoja čustva skrivata, se drug drugemu maščujeta ter se iskrenosti in ranljivosti izogibata. Da, takih vzorcev se je težko znebiti, pa vendar morate, če si želite dolgotrajnega in zdravega razmerja, prevzeti nove načine vedenja.
To pomeni, da partnerju jasno, iskreno in spoštljivo poveste, če se z njim ne strinjate oz. če vas je njegovo vedenje prizadelo. Ne pozabite: vaš izbranec vam misli ne more brati in najrazličnejše nezdrave igrice bodo razmerje iz zdravega hitro spremenile v toksično oz. povzročile njegov konec.

3. Ne mislite, da je ljubezen vse, kar potrebujeta

Da, ljubezen je temelj za vsako razmerje, vendar pa nikakor ne predstavlja vsega, kar potrebujeta. Poleg čustev, ki vaju povezujejo, so za zdrav odnos potrebne tudi druge vrline, kot npr. komunikacija, zaupanje, spoštovanje… Brez tega, da bi se bili za razmerje pripravljeni potruditi in na njem vsakodnevno delati, vam tudi največja ljubezen ne bo pomagala.
Mnogi pari, ki so skupaj že zelo dolgo, vam bodo tudi povedali, da se je včasih za ljubezen treba zavestno odločiti in imeti človeka radi točno takšnega, kot je, in ne njegove idealizirane podobe.

Poleg ljubezni naj vaju povezujeta še zaupanje in spoštovanje Foto: Rodnae Productions / Pexels

4. Nehajte gojiti nezdravo ljubosumje

Če ste se v preteklih zvezah srečali z izdajami in prevarami, imate morda težave, ko pride do popolnega zaupanja partnerju. Vendar pa se morate zavedati, da brez tega zdrava zveza ne more biti uspešna in da konstantno preverjanje in nadzorovanje partnerjevih izhodov in komunikacije vajinemu odnosu ne bo prineslo nič dobrega.
Enako velja, če opažate, da je bolestno ljubosumen partner. Takrat je nujno, da se z njim pogovorite in mu date videti, da vidite samo njega ter da razloga za njegovo ljubosumje ni. Hkrati mu na lep način razložite tudi, da nezdrave kontrole z njegove strani pač ne boste prenašali.

5. Zavedajte se, kaj vse si zaslužite

Če smo iz odnosov iz primarne družine in preteklih razmerij navajeni dobiti veliko manj, kot si zaslužimo, nas je morda strah partnerju pokazati, kaj si zares želimo. Da, nihče ni popoln, vendar pa to ne pomeni, da se vašemu izbrancu do vas ni treba obnašati spoštljivo in ljubeče ter vam z dejanji pokazati, da vam je pripravljen stati ob strani.
Če se boste brez besed sprijaznili z razmerjem, ki vam ne odgovarja, bo kmalu prišel trenutek, ko bodo vaša čustva izbruhnila na dan ali pa boste preprosto opazili, da v zvezi niste več srečni.

Vedeti morate, da si zaslužite le najboljše Foto: Cup Of Couple / Pexels

6. Znebite se mišljenja, da zvezo potrebujete za srečo

Strah, da bi izrazili svoje mnenje oz. partnerja prosili za pomoč ali spremembe, velikokrat izhaja tudi iz bojazni pred osamljenostjo. Le-ta lahko povzroči tudi, da svoje življenje popolnoma prilagodite partnerjevemu in počasi dobite občutek, da lastne identitete nimate več- in to ne koristi niti zvezi, niti vam samim.
Zavedati se morate, da ste sami sebi povsem dovolj in da za srečo razmerja ne potrebujete. Da, zdrava zveza lahko obstoječe zadovoljstvo še poveča in vam prinese veliko čudovitih trenutkov, vendar pa nikakor ne pomeni, da brez nje ne bi zmogli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!