fbpx

7. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica

Prizor iz predstave Sezona lova koreografa Milana Tomašika (foto: Stanislav Dobak

Od 18. do 21. februarja bodo na različnih odrih po prestolnici namesto besed spregovorili gibi. Prihaja namreč 7. Gibanica - festival sodobne slovenske plesne umetnosti.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Različne lokacije po Ljubljani
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
5 ali 7 evrov na posamezno predstavo, 45 evrov za vse predstave festivala

Kar je za gledališko umetnost Borštnikovo srečanje, to za sodobni slovenski ples postaja vse bolj prepoznavna Gibanica. Festival, ki bo letos potekal sedmič, že vse od leta 2003 bienalno postreže z zgoščenim prikazom plesne ustvarjalnosti na domačih tleh in tako postaja glavna platforma, ki gradi na prepoznavnosti umetnikov sodobnega plesa v Sloveniji. Tudi letošnji program je izbrala mednarodna žirija, ki je tokrat v sestavi hrvaške plesne kritičarke Ive Nerine, samostojne strokovne svetovalke za ples Nine Meško in Španca Marca Olivéja Lópeza – programskega vodje Mercat de les Flors.

PREBERITE ŠE: 31. Druga godba 2015: Podarimo si dobro glasbo!

Prizor iz predstave Sezona lova koreografa Milana Tomašika (foto: Natalia Zajačikova)
Prizor iz predstave Sezona lova koreografa Milana Tomašika (foto: Natalia Zajačikova)

Sedma Gibanica bo letos potekala od 18. do 21. februarja na različnih odrih po Ljubljani: v Cankarjevem domu, Slovenski kinoteki, Plesnem teatru Ljubljana, Stari mestni elektrarni, Mestnem muzeju Ljubljana, Španskih borcih in na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Podeljene bodo različne nagrade: za najboljšo predstavo po izboru občinstva, za najboljšo predstavo po izboru žirije ter stanovske nagrade, poimenovane po priznani plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar. Prav njena ustvarjalnost bo tema dvodnevnega posveta na festivalu, kot osrednja osebnost novejšega sodobnega plesa pri nas pa bo njeno delo predstavljeno tudi v kratkih filmih. Konec februarja bodo tako v dvanajstih predstavah z bogatim spremljevalnim programom namesto besed v prestolnici spregovorili gibi.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.sodobniples.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.