7 razlogov, zakaj so Skandinavci najsrečnješi ljudje na svetu

Nordijske države so vsako leto na vrhu seznama najsrečnejših držav na svetu. Danski koncept bivanja “hygge”, ki pomeni preprosto in prijetno življenje v krogu najdražjih, je postal pravi globalni trend, a v resnici ima prav vsaka nordijska država svoj recept za dobro počutje in srečo.

Preberite si 7 razlogov, zakaj so Skandinavci najsrečnejši ljudje na svetu.

Sisu: finsko za notranji mir in moč

Notranji mir in moč
Notranji mir in moč

Lani je ameriška revija The Times finski koncept bivanja sisu uvrstila med ključne trende, ki prihajajo iz Skandinavije. Te besede ni mogoče natančno prevesti, a v grobem pomeni naslednje: “Če je treba nekaj storiti, bo storjeno.” Za vsako ceno. Sisu pomeni odpornost in pogum. Uči nas, kako se odreči nepotrebnim besedam in pretiranim čustvom. Da bi sprejeli duh sisuja, The Times predlaga, da izgovarjamo določene besede brez izrazov na obrazu. Vendar bistvo ni v tem, kako natančno govorimo, ampak da govorimo samo o tej določeni zadevi. Sisu pomeni nič več nesmiselnih pogovorov, pritoževanja in bahanja. Filozofija sisuja je tista, zaradi česar Finci cenijo družbeno enakost, in prav zato so tako mirni, vztrajni in samozadostni.

Lagom: točno toliko, kot Švedi potrebujejo

Urejeno življenje pod nadzorom
Urejeno življenje pod nadzorom

Lagom je posebna veščina, ki je potrebna za uravnoteženo življenje. Dobesedno bi lahko ta koncept prevedli kot “ravno dovolj, ne preveč ne premalo.” Lagom najdemo povsod v švedski družbi, vključno z gospodarstvom in poslovanjem. Pravi lagom se začne, ko ima oseba urejeno življenje, ga ima pod nadzorom, hkrati pa jo obdajajo ljudje, ki imajo enaka načela. Brez dvoma je to nekaj, kar je zelo težko doseči. A če vam je ta koncept všeč, potem začnite pri sebi, postanite praktično razumni in nikomur ne škodujte.

Arbejdsglæde: danski način, kako ljubiti svojo službo

Svojo službo moramo imeti radi.
Svojo službo moramo imeti radi.

Sposobnost, da uživamo v tem, kar v življenju počnemo, torej arbejdsglæde, je še en koncept sreče Dancev, ki so svetu predstavili koncept hygge. Vsako leto Universum Global objavi rezultate študije, ki meri zadovoljstvo zaposlenih na njihovem delovnem mestu v različnih državah po svetu. Kot bi lahko pričakovali, so tudi tukaj nordijske države na vrhu seznama. Da bi lahko živeli po konceptu arbejdsglæde, morate najprej iskreno odgovoriti na naslednje vprašanje – Zakaj delate na tem delovnem mestu, kjer trenutno ste? Poiščite pozitivne učinke vaše službe, poskusite sodelovati s svojimi kolegi in nadrejenimi, opravljajte svoje dolžnosti, kot se pričakuje, in še naprej se trudite, da izboljšate svoje delovne sposobnosti. Če se vam to zdi nemogoče, potem je morda čas, da razmislite o menjavi službe. Nenazadnje so po mnenju Dancev ljudje srečni takrat, ko se z veseljem odpravijo v službo in enako čutijo tudi zvečer, ko se vračajo domov.

Friluftsliv: ljubezen do narave na norveški način

V sožitju z naravo
V sožitju z naravo

Filozofija friluftsliv pomeni, da sami preživljamo čas v naravi in se tako vrnemo k sebi. In tukaj ne gre samo za pohodništvo, glavna ideja je namreč to, da se osvobodimo splošnega hitenja in rutine. Obstajamo sami mi, naš nahrbtnik in mati narava. Delo, ki vključuje telesno dejavnost na prostem, prav tako sodi v koncept frilufstliva (na primer sekanje lesa). Tukaj je nekaj nasvetov Norvežanov: s seboj ne jemljite fotoaparata (telefona) in ne objavljate na družbenih omrežjih. Preprosto se povzpnite na hrib ali pa se sprehodite in obdržite to doživetje zase.

Kalsarikänni: nov način sprostitve Fincev

Finski način sprostitve
Finski način sprostitve

Kalsarikänni (ali preprosto pijan v spodnjem perilu) je finski način preživljanja časa, ko so sami doma, v spodnjem perilu in s pijačo v roki. Kalsarit je vrsta spodnjega perila, kännit pa pomeni pijan. Izraz je postal priljubljen zahvaljujoč finskemu ministrstvu za zunanje zadeve, ki je pripravilo seznam emojijev, ki predstavljajo državo. A Finci niso sami – tudi Nizozemci imajo izraz za to. Niksen je sposobnost, da se sprostijo in delajo nič, pri tem pa se ne počutijo niti malo krive. Niksen je lahko odličen izhod za mnoge, ki se borijo s številnimi nalogami na delovnem mestu in trpijo zaradi neizogibnega stresa.

Gluggaveður: islandski optimizem

Tukaj se rodijo najbolj briljantne misli in ideje.
Tukaj se rodijo najbolj briljantne misli in ideje.

Gluggaveður je islandski izraz, ki opredeljuje neverjeten občutek, ko sedite pri oknu s skodelico kave ali čaja in uživate v vremenu, vendar si ne želite ven. To je sicer zelo značilno za nordijske države. Če želite poskusiti tudi sami, je vse, kar potrebujete, topel pulover in trenirka, skodelica vroče pijače, okno in razpoloženje. Pravijo, da gluggaveður pomaga našemu umu ustvariti najbolj briljantne misli in ideje. Zakaj torej ne bi poskusili?

Gezelligheid: uživati v bližini na nizozemski način

Eno s svojimi najdražjimi
Eno s svojimi najdražjimi

Čeprav Nizozemska ni del skandinavskih držav, imajo tudi oni zelo lep koncept sreče. Nizozemci namreč verjamejo, da je sreča sinonim za enotnost s svojimi najdražjimi. Čas, ki ga porabimo v prijetni družbi ljudi, ki nas razumejo in podpirajo ne glede na vse, se imenuje gezelligheid. Beseda gezel pomeni sopotnika, starega prijatelja. Nizozemci pogosto uporabljajo besedo gezellig, kar pomeni prijetno, udobno in prijazno. Tudi dragoceni kraji in stvari, ki nosijo živahne spomine, so gezellig. Nepozabna, dolgo pričakovana srečanja s prijatelji so gezellig. Tudi Norvežani imajo podoben koncept, imenovan koselig, ki pa pomeni prijetno večerjo ob svečah v družbi dobrih prijateljev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najbolj čudna vprašanja, ki jih ljudje postavljajo na Googlu in na internetu