7 stvari, za katere se ne bom več opravičeval!

Postavite se zase in se ne opravičujete za vsako malenkost.

Verjetno ste se polovico svojega življenja opravičevali za stvari, ki so bile izven vašega nadzora, za katere pravzaprav niste bili odgovorni. Končno ste se odločili zase in temu, rekli dovolj. Zato …

Ne bom se opravičeval …

… ker sem preudaren.

Opravičeval sem se, ker nisem želeli biti intimen z nekom, ki ga ne poznam ali se z njimi nisem počutil dobro. Zakaj bi se opravičeval, če govorim, kako se počutim? Zakaj bi se opravičeval ljudem, ki jim ni mar zame?

… ker nosim drugačna oblačila.

Imam pravico, da nosim, kar želim, hočem in kadar hočem. Zakaj bi se opravičeval, ker sem nosil sončna očala, ko ni sijalo sonce ali ponošene čevlje? Če se zaradi tega, kar oblečem, ti počutiš neprijetno, potem to obdrži zase in pojdi stran.

… za svoje občutke.

Prevečkrat sem rekel “Žal mi je!”, ko sem izrazil svoja čustva do druge osebe. Ko sem prekinil razmerje z osebo, ki mi je bila pomembna, sem ji kar naprej govoril: “Tako mi je žal, ampak…”. Zakaj sem se kar naprej opravičeval za nekaj, kar sem naredil, ker sem tako čutil, da je prav?

… ker sem čustven.

Čas je, da se neham opravičevati za svoje občutke in za svoja prepričanja. Moram se ustaviti, da ne bi rekel “Oprosti!” vsakič, ko začnem jokati, ker imam občutek, da je to ponižujoče. A ni, nikakor. To je znak, da sem močan in da moje telo skrbi zase.

… če sem kdaj koga zavrnil.

Spoznal sem, da nikomur ne dolgujem ničesar. In zagotovo ne dolgujem opravičila ljudem, če ne čutim, kakor oni.

… za stvari, ki jih ne morem nadzorovati.

Opravičeval sem se za vse. Za vse tisto, kar je šlo narobe. Celo tedaj, ko nekdo drug ni počel tega, kar bi moral.

… ker sem samski ali ker sem v razmerju.

Recimo, če ste samski, ljudje radi rečejo, da boste nekega dne našli nekoga. Takrat sem jim rekel: “Oprosti. Ampak ne iščem partnerja.” Zakaj sem dejal oprosti? Je bilo potrebno? Ne. Ali ste v razmerju ali ne, ljudje vedno najdejo na tisoče vprašanj, za katere jim niste dolžni opravičila.

Nikomur ne dovolite, da bi v vas vzbudil občutek nelagodja glede vaših življenjskih odločitev in nikoli si ne dovolite, da se opravičujete za nekaj, kar vas osrečuje.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tišina je zlato: 5 razlogov, zakaj se duševno močni ljudje ne odzovejo na žalitve