fbpx

8 idej za načrtovanje kuhinje, v kateri bo uživala cela družina

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Kako bo izgledala naša kuhinja, je gotovo ena najpomembnejših odločitev, ko načrtujemo svoj dom. To namreč ni le prostor za kuhanje in pripravo obrokov, ampak tudi prostor zbiranja družine, klepetov, zabave in tudi sprostitve. Zato moramo poskrbeti, da bo v njej dovolj prostora in da bo vstop vanjo v nas prebudil prijetne občutke. Sledi 8 idej, kako načrtovati kuhinjo, v kateri bo čas lahko preživljala vsa družina.

1. Razdelite jo na več delov

Strokovnjaki svetujejo, da kuhinjo razdelite na tri jasno določene dele. Prvi naj bo namenjen kuhanju in pripravi hrane, vključuje pa naj kuhinjske omare, pult, pomivalno korito, štedilnik in hladilnik. Iz praktičnega vidika je najbolje, da so le-ti čim bliže, saj bo tako kuhanje bolj enostavno. Drugi del naj bo namenjen prehranjevanju: glavna je tam kuhinjska miza. Zadnji del pa naj bo za sprostitev: tja lahko postavite kavč, naslonjač, omare z družabnimi igrami… Ti trije deli se lahko razlikujejo po stilih in barvah in na tak način tvorijo zanimivo celoto.

2. Povežite jo z dnevno sobo

Kuhinje odprtega tipa, ki od dnevne sobe niso ločene z vrati in stenami, so za družine idealne. Omogočajo namreč, da med kuhanjem opazujete, kaj se dogaja in se pogovarjate z otroki, ki sedijo za mizo ali na kavču.
Prav tako boste lahko kot gostitelj med pripravo obrokov klepetali s svojimi prijatelji. Manj sten seveda pomeni tudi dodaten prostor, kar je vedno uporabno, sploh če v domu živi velika družina.

Kuhinjo povežite z dnevno sobo Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

3. Stole zamenjajte za klop

Oblazinjena klop je odličen način, da poskrbite, da za jedilno mizo vedno dovolj prostora za vse. Tako vas tudi ne bo nikoli skrbelo, da vam bo ob otroških praznovanjih in družinskih srečanjih zmanjkalo stolov. Najbolje je, da klop postavite tik ob steno – tako boste namreč v kuhinji prihranili prostor.

4. V načrte vključite kuhinjski otok

Takoimenovan kuhinjski otok je lahko idealen dodatek, ko govorimo o kuhinji, namenjeni družinskemu življenju. Omogočil vam bo namreč več prostora za pripravo hrane, pa tudi za druženje in klepet. Za večje udobje lahko poleg njega postavite stole, vendar bodite pri nakupu pozorni, da so dovolj visoki.

Kuhinjski otok je idealen dodatek k družinski kuhinji Foto: Mark McCammon / Pexels

5. Omare naj bodo visoke, a praktične

Če imate majhne otroke, imejte pri izbiri omar v mislih predvsem njihovo uporabnost. Najbolje je, da nevarne in krhke stvari postavite čim višje in ne na vidno mesto, zato poskrbite, da vam bo omara to omogočila.
Hkrati pa boste prostoru priklicali prijetno razpoloženje, če bo omara imela tudi odprte police, kamor boste lahko postavili fotografije in likovne umetnine svojih najmlajših.

Del kuhinje lahko postane prostor za delo od doma Fo to: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

6. Uredite si prostor za delo od doma

Med pandemijo smo v kuhinji začeli preživljati več časa kot po navadi – tudi, če smo “na delovnem mestu” namreč ne škodi, da nam je hladilnik čim bližje. Če radi z laptopom ali zapiski posedate ob kuhinjski mizi, najprej poskrbite, da boste izbrali udobne stole in kuhinjo načrtovali tako, da vam bo zagotovila dovolj prostora.
Prav tako je najboljše delovno okolje tako, kjer se počutite dobrodošle. Zato predlagamo svetlejše odtenke tako pri pohištvu kot pri stenah.

7. Pri izbiri tal bodite praktični

V kuhinji, kjer čas preživlja vsa družina, bo skoraj zagotovo včasih prišlo do tega, da se nekaj razbije, umaže, pade na tla… Zato morate biti pri izbiri tal predvsem praktični.
Predlagamo, da se odločite za tla iz kamna, saj je ta material izjemno odporen na udarce in umazanijo. Marmorna tla so prelepa, vendar za družinsko kuhinjo morda ne najboljša izbira.

8. Poskrbite za dobro razsvetljavo

V kuhinjah, kjer se vedno dogaja nekaj zanimivega, je razsvetljava ključna, saj vam bo omogočila, da imate sploh nad najmlajšimi vedno nadzor, lažje pa boste tudi našli izgubljene predmete in opazili madeže. Dobro osvetljen prostor bo brez dvoma tudi dvignil vaše razpoloženje takoj, ko boste stopili vanj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!