fbpx

8 vrst očesnih stikov in kaj pomenijo: oči nikoli ne lažejo

Foto: envato

Očesni stik velja za eno najpomembnejših vrst nebesedne komunikacije in ni zaman rek, da oči povedo več kot tisoč besed. Z njimi lahko nekomu pokažemo, da nas privlači, da ga imamo radi, da smo nanj jezni, da smo v sebi živčni.., zato je zelo uporabno, če znamo sporočila oči prepoznati in razvozlati.

Za vas smo pripravili seznam 8 vrst očesnih stikov in razlage, kaj pomenijo.

1. Nežno zrenje v oči

Se vam je že zgodilo, da ste opazili, da sodelavec, znanec ali pa tudi neznanec nežno zre v vaše oči? Tak način očesnega stika po navadi pomeni, da osebo privlačite, vendar pa si vas (še) ne upa ogovoriti. Če kemijo občutite tudi sami, je takrat pravi trenutek, da do človeka, ki vas opazuje, pristopite.
Kaj pa, če ste vi tisti, ki nekoga nežno opazujete? Takrat vam predlagamo, da očesnemu stiku odate še rahel nasmešek in da svoje oči usmerite v njegove ustnice, oči ali naročje. Vendar pa bodite pazljivi: če boste osebo opazovali predolgo, se lahko zgodi, da bo občutila nelagodje.

Nežno zrenje je po navadi znak privlačnosti ali naklonjenosti Foto: Hello Revival / Pexels

2. Nezavedni pogled

Nezavedni pogled je oblika očesnega stika, ki je nekoliko podobna nežnemu zrenju, vendar pa je njeno sporočilo popolnoma drugačno. Prepoznate jo lahko po tem, da oseba, ki vas “opazuje”, izgleda nekoliko oddaljena od dogajanja in daje vtis splošne nezainteresiranosti in utrujenosti. Najbolj verjetno je, da se je njen pogled na vas ustavil popolnoma naključno in da si je želela le spočiti oči. Zato vam svetujemo, da takrat očesnemu stiku ne posvečate posebne pozornosti.

3. Pogled, ki je jasno usmerjen v vas

Pogled, ki je v vas jasno usmerjen, velja za eno najpogostejših vrst očesnega stika. Z njim želi oseba na jasen način pritegniti vašo pozornost– morda se ji zdite privlačni, morda si želi pogovora z vami, morda ima za vas vprašanje… Najboljša reakcija– če si pogovora z njo seveda želite- je, da ji pogled vrnete, se ji nasmehnete ali pa jo celo pozdravite.
Če ste vi tisti, ki želite na tak način vzpostaviti stik, vam svetujemo, da opazujete telesno govorico druge osebe: če je podobna vaši ali odprta (oseba se ne nagne stran od vas, sključi ramen, stisne pesti itd.), potem je to znak, da si najvarjetneje tudi ona želi pogovora z vami.

4. Prikriti pogledi

Kaj pa, ko v službi, kavarni ali restavraciji začutite, da vas nekdo gleda, vendar pa oseba takoj, ko ji pogled vrnete, odmakne oči? To je po navadi znak, da ste ji privlačni oz. da- če se že nekaj časa poznata- do vas morda goji romantična čustva. Prikrito vas opazuje, ker je preveč sramežljiva, da bi svoj interes pokazala jasno- skrbi jo namreč, da vi kemije ne občutite.
Predlagamo vam, da v primeru, da imate interes tudi sami, prvi korak storite vi in do osebe pristopite ter z njo začnete pogovor. Če se počutite igrivo, se lahko igri flirtanja pridružite tudi sami in ji pričnete prikrite poglede vračati.

Se vam zdi, da vas sodelavec skrivaj opazuje? Foto: Ivan Samkov / Pexels

5. Dvojni pogled

Dvojni pogled je očesni stik, pri katerem vas oseba pogleda za kratek čas, nato oči odmakne, zatem pa vas pogleda še enkrat. Tudi tak način opazovanja lahko pomeni, da jo privlačite– le da je v primerjavi s prikritimi pogledi nekoliko manj sramežljiva in si jasno želi, da bi jo opazili.
Dvojni pogled lahko tudi pomeni, da človeka zanimate in da si želi pogovora z vami: če ste recimo na kariernem dogodku, je morda vaše ime že slišala in se želi povezati, z vami izmenjati mnenje ali izkušnje

6. Namerno izogibanje očesnemu stiku

Kaj pa, če se oseba vašim očem izogiba? Za to lahko obstaja več različnih razlogov, ki so odvisni od tega, ali se z osebo poznate. Če gre za neznanca, je najverjetnejša razlaga, da človek občuti anksioznost, je pod stresom ali pa ima slab dan. V takem primeru tovrstna komunikacija nima ničesar opraviti z vami: po navadi se ljudje zaradi zaskrbljenosti izogibajo očesnemu stiku z vsemi, ne le s specifično osebo.
Če se vam zdi, da je mogoče, da vas oseba pozna, je mogoča razlaga, da je o vas slišala kaj slabega, da ima občutek, da o njej nimate najboljšega mnenja, da jo je zaradi nečesa sram… možnosti je tukaj ogromno in pravega odgovora po navadi ne izvemo (takoj).

7. Nenamerno izogibanje očesnemu stiku

Nenamerno izogibanje očesnemu stiku je strani le redko povezano z vami. V največ primerih kaže na to, da se oseba preprosto ozira naokoli, ker nekaj ali nekoga išče ali pa si preprosto želi ogledati prostor. Včasih kaže tudi na njeno zaskrbljenost, stres ali anksioznost, lahko pa tudi pomeni, da je človek globoko zatopljen v svoje misli.

Izogibanje očesnemu stiku je lahko znak zaskrbljenosti Foto: Cottonbro Studio / Pexels

8. Nenadno izogibanje očesnemu stiku

Včasih se zgodi, da se nekdo kar naenkrat prične izmikati našemu pogledu, kar je skoraj vedno povezano z našim odnosom s to osebo. Nenadno izogibanje očesnemu stiku kaže, da je šlo v naši komunikaciji nekaj narobe: morda je oseba do nas pričela gojiti zamero, morda je na nas jezna, morda pa se krivo ali osramočeno počuti ona.
Tukaj je vaše ravnanje seveda odvisno od situacije: če ste recimo s tem človekom zaključili romantičen odnos ali pa ste mu povedali, da si druženja z njim ne želite več, ni popolnoma nič narobe, če se pozdravu ali pogledu izognete.
Kaj pa, če vam ni jasno, kaj bi lahko povzročilo tovrstno obnašanje? V tem primeru vam svetujemo, da do osebe pristopite in jo na nežen način povprašate, če je med vama vse v redu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.