fbpx

8 všečnih novosti osme različice Applovega operacijskega sistem iOS 8

Medtem, ko smo vse do zadnjega tavali v temi glede forme iPhona 6, pa o njegovih ''možganih'', operacijskem sistemu iOS 8, vemo že precej več, saj izbranci beta različice degustirajo že vse od junija, ko je Apple osmico predstavil na razvijalski konferenci WWDC (World Wide Developer's Conference) in nam dovolil, da pomočimo prst v uporabniško izkušnjo težko pričakovanega pametnega telefona.

Operacijski sistem iOS 8 si bodo lahko pretočili vsi tisti Applovi privrženci (predvidevamo, da je teh 95%), ki imajo v lasti vsaj iPhone 4S oz. iPad 2. iPhone 6 pa ga ima tako ali tako že v krvi. Za svoje uporabnike prinaša številne tehnične bonbončke. In čeprav bi sladkarij lahko pojedli toliko, kolikor jih vidimo, naj jih bo osem za začetek dovolj. Kaj jih je treba pustiti še za kdaj drugič.

Aplikacija QuickType

QuickType je kot orakelj, ki si vašo glavo zamišlja kot stekleno kroglo, kjer ”vidi” kaj boste napisali. Seveda ne bere prihodnosti, zato pa uporabniku omogoča, da hitreje šiva besedilo, saj predlaga nabor besed, s katerimi predvideva da ta želi tkati. Besede ”prihodnosti” oz. besednjak se bodo pojavili v posebni vrstici nad tipkovnico. In več kot boste QuickType uporabljali, več znanja bo odnesel in vas posledično bolje dopolnjeval.

Aplikacija QuickType
Aplikacija QuickType

Če to ni zadostna asistenca za dosego optimalnega tipkanja, iOS 8 ponuja tudi zunanjo pomoč v obliki uporabe tipkovnic drugih razvijalcev, kot je npr. tista aplikacije Swype, ki omogoča drsenje med črkami brez da bi prst izgubil ”oprijem” oz. stik s površino, čimer tipkanje postane še hitrejše.

Aplikacija Spotlight

Pred prihodom iOS osmice je imela aplikacija Spotlight ”geografsko poreklo”, saj je dovoljevala zgolj brskanje znotraj iPhona, po le lastnem ”žepu”- omejeni ste bili na iskanje kontaktov, aplikacij in besed oz. fraz v sporočilih. Na novem operacijskem sistemu pa je Spotlight, imenu primerno, stopil iz lastne sence direktno pod ”svetovnospletne” žaromete. Iz mini državice se je prelevil v pravi iskalni imperij, ki rudari po spletnih trgovinah (App Stores) in svetovnem spletu. Ko ga torej izbezate iz roba ekrana, vas ne bo več vprašal ”Search iPhone”, ampak ”Spotlight Search”.

Aplikacija Spotlight
Aplikacija Spotlight

Aplikacija Health

Health je še ena v vrsti novosti in le izboljšava obstoječe aplikacije. Je neke vrste digitalni zdravstveni karton ali bolje, naš splošni zdravnik, ki omogoča shranjevanje osebnih zdravstvenih informacij (kot so srčni utrip, tlak in teža), podatkov o spancu, zdravilih, ki jih jemljemo, dieti, ki se je držimo, ipd. Podatkov pa Health ne pridobiva sam, ampak vas ponje pošlje h ”specialistu” (beri drugim, zunanjim aplikacijam). Dva od njih sta Nike+ ali Fitbit.

Aplikacija Health
Aplikacija Health

Apple pa gre s Healthom še korak dlje, saj je predstavil prvo partnerstvo z bolnišnico, kjer bodo imeli zdravniki dostop do podatkov, ki jih je za paciente zbrala aplikacija.

g. Siri Shazam

S tem ko se je Apple povezal s Shazamom (aplikacijo za identifikacijo glasbe in filmov, ki z uporabo mikrofona v telefonu omogoča, da v delčku najdemo informacije o tem, kar se trenutno predvaja) je še malo bolj počlovečil Siri. Ta naveza namreč omogoča, da se vede še bolj kot pravi, nasproti-stoječi sogovornik, saj nam zaradi njene sposobnosti prepoznavanja zvokov ni več treba stiskati gumba vsakič, ko jo želimo ogovoriti. Govori že 22 jezikov in si od zdaj zapiše vse, kar ji rečemo.

''Gospa'' Siri Shazam
”Gospa” Siri Shazam

Aplikacije za obvestila

Običajno, ko ste prejeli tekst ali iMessage, se je kot indikator pojavila ikonica v pasici. Na tem nivoju so bili storjeni samo kozmetični popravki, kajti tek(s)tonski premik se zgodi drugje. Verzija iOS 8 namreč obide aplikacijske zakone, ki so odgovorni za odgovor na sporočila. Da odgovorite nanj, sedaj samo razvijete omenjeno pasico, kjer je ikona. Pojavi se polje z besedilom, kjer lahko direktno odgovorite na sporočilo (oddate lahko tudi glasovno pošto), kar pomeni, da vam za to ni več treba zapustiti okolja (aplikacije, programa) v katerem ste, kar je bila praksa do sedaj. Novost je razširila lovke tudi na zunanje aplikacije, kot so Facebook in Twitter, kar pomeni konec preklapljanja med aplikacijami. Zdaj je tukaj ena za vse.

Svež veter je zapihal tudi v ''centru za obvestila'' (Notification Center)
Svež veter je zapihal tudi v ”centru za obvestila” (Notification Center)

Aplikacija Photos

Največjo preobrazbo je doživela aplikacija Photos, ki se je zgledovala po številnih aplikacijah v App trgovini in ponuja direktno urejanje zajetih fotografij. A aplikacija Photos ni želela biti znana kot prepisovalec, njene ambicije so bile večje. Zato je na področju tovrstnih aplikacij prevzela oblast, saj lahko med urejanjem fotografij v njej na uslugo pokličete katerokoli drugo aplikacijo, aplikacijo drugega razvijalca.

Aplikacija Photos
Aplikacija Photos

Nekateri boste v njej prepoznali Instagram, toda dejansko ga Photos že prekaša, med drugim z možnostjo prilagajanja osvetlitve in zasičenosti slike z neposrednim prenosom sprememb, torej še preden jih potrdite. In čeprav je bilo potovanje slik iz ene Applove naprave na drugo že sedaj brez turbulenc, je Photo Stream dobil novo opcijo, svojo verzijo ”všečka”, ki všečkano fotografijo razpošlje na vse Applove naprave, ki jih imate v lasti.

PREBERITE ŠE: 4 aplikacije, ki nas popeljejo v popolnoma nov svet doživetij

Klici prek Wi-Fi-ja

Tako kot vam je bila do sedaj omogočena Wi-Fi ”transakcija” med sporočili prek aplikacije iMessage, se podobno in v stilu Skypa sedaj dogaja tudi s klici. To opcijo zaenkrat ponuja le T-Mobile v Združenih država Amerike, a ni dvakrat za reči, da mu bodo kmalu sledili tudi drugi operaterji.

Klici bodo sedaj možni tudi preko Wi-Fi povezave
Klici bodo sedaj možni tudi preko Wi-Fi povezave

Operacijski sistem, ki zbližuje

Uporabniki sistema iOS 8 lahko dodajo do šest članov družine, s katerimi si delijo aplikacije, glasbo in knjige. V ”družinskem paketu” lahko med seboj sinhronizirajo koledarje, med njimi pa je avtomatično vzpostavljena tudi foto ”linija” (Photo Stream). In če kdaj, boste zdaj veseli prošenj- če ste starš- saj bodo te imele malce več smisla kot tiste na socialnih omrežjih. Šlo bo namreč za prošnje za prenos aplikacij(e), ki vam jih bodo lahko pošiljali vaši otroci, kar pomeni nič več šokov konec meseca, ko prispe račun.

iOS 8 je družinsko naravnan
iOS 8 je družinsko naravnan

Dodatne Informacije

Več informacij: 
iOS 8 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!