fbpx

Pozor: To so živila, ki jih nikar ne pogrevajte v mikrovalovni pečici

Foto: envato

Je mikrovalovna pečica pri vas v uporabi skorajda vsak dan? S tem ni nič narobe, le pazite, da vanjo ne zaidejo ta živila.

Mikrovalovna pečica je za marsikoga dobrodošla pomoč v kuhinji, a obstajajo posamezna živila, ki postanejo celo nevarna, če jih pogrevate v njej.

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhana jajca, ne glede na to, ali so olupljena ali ne, so zelo problematična za pogrevanje v mikrovalovni pečici. Ko je takšno jajce izpostavljeno mikrovalovnim valovom, vlaga v notranjosti ustvari velik pritisk, zaradi česar lahko jajce eksplodira! Še huje, jajce običajno ne poči v mikrovalovni pečici, temveč kasneje – kar pomeni, da lahko vroče jajce eksplodira v vaši roki, na krožniku ali celo v ustih. Da bi se izognili tej nevarnosti, jajce pred pogrevanjem narežite na majhne koščke.

Foto: Unsplash/Erol Ahmed

Materino mleko

Veliko novopečenih mater zamrzne in shrani svoje mleko za kasnejšo uporabo, kar je sicer odlična praksa, vendar le, če mleka ne pogrevamo v mikrovalovni pečici. Tako kot mikrovalovi neenakomerno segrevajo krožnike hrane, lahko enako neenakomerno segrejejo tudi stekleničko materinega mleka, zaradi česar so posamezni deli resnično vroči in lahko resno opečejo otroška usta ter grlo. Poleg tega obstaja tveganje za sproščanje rakotvornih snovi med pogrevanjem plastike.

Riž

Riž in mikrovalovna pečica pa res gresta skupaj, si mislite. Ja, a le pri kuhanju, ne pa pogrevanju. Po podatkih Agencije za standarde hrane lahko pogrevanje riža v mikrovalovni pečici včasih vodi do zastrupitve s hrano. Težava z rižem je v prisotnosti bakterije Bacillus cereus, ki je zelo odporna. Toplota sicer uniči bakterijo, vendar pa lahko tekom rasti bakterija proizvaja spore, ki so presenetljivo odporne na toploto in strupene. Po študijah sodeč se lahko te spore, ko pogret riž pustimo na sobni temperaturi, razmnožijo in povzročijo zastrupitev s hrano.

Foto: Unsplash/Vd Photography

Piščanec

Najpomembnejše, kar moramo vedeti o mikrovalovnih pečicah, je, da njihova toplota ne uniči vedno vseh bakterij, ker se mikrovalovna toplota širi od zunaj navznoter in ne obratno. Zato imajo določena živila, ki so bolj nagnjena k bakterijam, večje tveganje za povzročitev bolezni, saj bakterijske celice preživijo. Glede na to je jasno, zakaj je piščanec, ki je lahko okužen s salmonelo, nevarna hrana za pogrevanje v mikrovalovni pečici.

Listnata zelenjava

Če želite shraniti zeleno listnato zelenjavo, kot so zelena, ohrovt ali špinača, za kasneje, jo raje pogrejte v običajni pečici namesto v mikrovalovni. Med pogrevanjem listnate zelenjave v mikrovalovni pečici, se lahko naravni nitrati (ki so sami po sebi zelo koristni) pretvorijo v nitrozamine, ki pa so lahko rakotvorni, kažejo študije.

Foto: Unsplash/charlesdeluvio

Pekoče paprike

Ko pekoče paprike pogrevamo v mikrovalovni pečici, se kapsaicin – kemikalija, ki jim daje pekoč okus – sprošča v zrak. Ta kemikalija pa lahko draži oči in grlo. O tem priča tudi incident iz New Yorka, ko so evakuirali celotno stanovanjsko poslopje, saj so zaradi pogrevanja pekoče paprike v mikrovalovni pečici, številni stanovalci dobili težave z dihanjem in začeli kašljati.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.