fbpx

Alberobello: čarobno Italijansko mestece, ki ga morate obiskati

Foto: envato

Če na svojih potovanjih radi raziskujete mesta, ki niso preveč razvita in komercialna, kjer zaradi množice turistov ni gneče in hrupa in so ostala nekoliko pristna, potem morate na svoj seznam uvrstiti Alberobello. Gre za majhno mesto na jugu Italije, ki bo osvojilo na prvi pogled s svojim neustavljivim šarmom, slikovitimi ulicami in zelo nenavadno arhitekturo.

Očarljivi Alberobello je mestece z le 11 tisoč prebivalci v južni italijanski pokrajini Bari. Fotogenični Alberobello je znan predvsem po zgradbah edinstvene arhitekture, ustvarjenih z gradnjo brez veziv, izključno iz nepravilnih apnenčastih kamnov, ki jih imenujemo trullos.

Očarljivo mestece z značilno arhitekturo.
Foto: Kirsten Velghe/Unsplash
Foto: MathildeRo/Unsplash
Foto: Reisetopia/Unsplash

Tradicionalne kamnite zgradbe so preživele stoletja vremenskih in drugih ujm in ostale popolnoma nespremenjene, leta 1996 pa so bile uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine, kar je začelo privabljati turiste. Gre namreč za tehniko, podobno suhozidu, ki krasi večino sredozemskih naselij, specifičnost Alberobella pa je, da trulli sestavljajo celotno mesto in jih je v celotnem mestu približno 1500.

Poleg belih hiš z nenavadnimi strehami vas bodo v tem italijanskem mestecu navdušile slikovite ulice, polne rož in pristnih italijanskih spominkov, čudovit razgled kamor koli se obrnete in seveda obilica topline in sonca ter uživanje v odlični hrani in dobrega vina, ni treba niti omenjati.

Foto: Giulia Gasperini/Unsplash
Foto: Stéphan Valentin/Unsplash

Na številnih platformah za najem nastanitev boste v Alberobellu zelo enostavno našli prostor, najamete pa lahko tudi trulli, ki vas bo v poletnih mesecih zagotovo prijetno hladil. Če slučajno nimate idej, kje preživeti naslednje počitnice, uvrstite Alberobello na svoj seznam, videti je res nekaj posebnega.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.