fbpx

Alfa Romeo Tonale: metamorfoza znamke za novo elektrificirano dobo

Težko pričakovana Alfa Romeo Tonale se je razkrila, prinaša pa naelektrene pogone in je prvi avtomobil na svetu, ki bo opremljen z digitalnim certifikatom NFT.

Alfa Romeo Tonale je elektrificiran križanec, ki bo popeljal znamko Alfa Romeo v novo električno dobo. Na olajšanje velike večine, še posebno zagretih pristašev italijanske znamke, je produkcijski model ostal zvest konceptni zamisli. Prednje in zadnje luči prikazujejo unikaten svetlobni podpis, spredaj pa ne gre spregledati tradicionalne maske v obliki ščita.

Notranjost črpa svoj navdih v športno bogati zgodovini znamke Alfa Romeo. Orientirana je k vozniku in hkrati skrbi za udobje potnikov. Že v serijski opremi modela Tonale imamo na voljo 12,3-palčne digitalne merilnike in 10,25-palčen zaslon za potrebe informacijsko-zabavnega sistema. Novo Alfo bomo brez težav povezali s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto, prav tako pa ne bo težav z Amazonovo asistentko Alexo.

Alfa Romeo Tonale; Foto: media.stellantis.com

Alfa Romeo s pomočjo elektrifikacije na novo opredeljuje športnost 21. stoletja. Alfa Romeo Tonale bo elektrificiran v dveh nivojih, kot blagi hibrid in kot priključni hibrid. Blagega hibrida predstavlja povsem nov 1,5-litrski motor, ki bo imel 130, oziroma 160 konjskih moči. V obeh primerih bo pogon speljan na prednji kolesni par, za prestavljanje pa bo na voljo 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. 48-voltni elektromotor s 15 kW moči bo lahko poganjal kolesa tudi takrat, ko bo motor na notranje izgorevanje ugasnjen. S tem bo omogočeno, da bo štart, manevriranje pri parkiranju in tako imenovano ʺjadranjeʺ, lahko potekalo zgolj z uporabo električne energije.

Najboljši v ponudbi bo priključni hibrid, ki bo imel 275 konjskih moči. Priključni hibrid Q4 združuje 1,3-litrski MultiAir turbo bencinski motor, ki poganja prednji kolesni par in elektromotor, ki je nameščen na zadnji kolesni par. Elektromotor črpa energijo iz baterije s kapaciteto 15,5 kWh in se od 0 do 100 km/h požene v 6,2 sekundah. Tonale Q4 predstavlja enega izmed učinkovitejših hibridov v razredu in lahko s polno baterijo prevozi med 80 in 60 kilometrov dolgo pot. Pri polnjenju z močjo 7,4 kW bo baterija polna po dveh urah in pol.

Alfa Romeo Tonale; Foto: media.stellantis.com

Alfa Romeo Tonale je prvi avtomobil na svetu, ki bo imel ob nakupu digitalni certifikat NFT (non-fungible token). Tehnologija je osnovana na konceptu ʺblockchain cardʺ. Na certifikatu NFT bodo zapisani podatki o avtomobilu, le ta pa bo pri prodaji predstavljal še dodatno sredstvo za dokazovanje o vzdrževanju s strani prodajalca in ponujal dodatno sigurnosti kupcu rabljenega avtomobila.

Dodatne Informacije

alfaromeo.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!