fbpx
Volkswagen ID.4; foto: volkswagen.si

Ali bo Volkswagen kmalu prehitel Teslo pri prodaji električnih vozil?

V zadnjih nekaj letih se sliši vedno več govoric, da bo pri prodaji električnih avtomobilov, koncern Volkswagen kmalu pred ameriško Teslo. Navsezadnje imajo pod seboj več avtomobilskih znamk (Volkswagen, Audi, Porsche, SEAT, Škoda), poleg tega pa večjo izbiro modelov in konec koncev tudi več obratov, v katerih izdelujejo električne avtomobile. Mislite da bo to dovolj za prevzem vodstva?

Vprašanje, ali bo Volkswagen prehitel Teslo, ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. Pavšalno in skozi palec, bi lahko v trenutku izstrelili, da bo temu tako, za bolj tehten odgovor pa se je potrebno podrobneje seznaniti s številkami. V prvem četrtletju leta 2021 je Tesla izdobavila 241.300 avtomobilov, Volkswagen pa je v enakem obdobju prodal 122.100 električnih avtomobilov. S pomočjo preteklih obdobij, si lahko ustvarimo sliko prodajnih številk enega in drugega proizvajalca.

Dobava Tesla in Volkswagen; Foto: motor1.com

Kot je razvidno iz grafa, ima Tesla še vedno ogromno prednost pred koncernom Volkswagen, ki se Tesli ni približal niti toliko, da bi jo lahko resno ogrozil. Volkswagen se Tesli vsekakor približuje, a v povprečju še vedno proda okoli 50% manj električnih avtomobilov kot Tesla. Po pregledu podatkov lahko sklepamo, da Volkswagen še ne bo tako kmalu ogrozil Tesle, vsaj v letu 2022 še ne. Na rezultate bodo seveda vplivala tudi zaprtja delovnih mest zaradi pandemije in pomanjkanje polprevodnikov.

Tesla S, Foto: tesla.com

Prodajne številke s konca leta 2021 in prve polovice 2022 bodo boljši pokazatelj, koliko se je Volkswagen že uspel približati Tesli. V tem trenutku je za napovedi še prezgodaj, moramo pa upoštevati, da imajo pri Tesli že skoraj pripravljeni dve novi tovarni, ki bosta sposobni proizvesti veliko število električnih avtomobilov.

Dodatne Informacije

volkswagen.si
tesla.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!