fbpx

Ali je nujno, da partnerja predstavite svojim staršem in kdaj to storiti?

Foto: imdb
Zadnjič posodobljeno: :

Predstaviti partnerja svojim staršem velja za nekaj, kar večina po navadi stori, ko čuti, da razmerje postaja resno. Nekateri komaj čakajo, da izbranca predstavijo svoji družini, druge pa misel na to navdaja z živčnostjo in anksioznostjo. Pozanimali smo se, kaj o tej temi menijo strokovnjaki: ali je nujno, da partnerja predstavite staršem in kdaj je pravi čas, da to storite?

Če ste v resnem razmerju, imate morda občutek, da se bliža čas, ko bi morali svojega partnerja predstaviti staršem. Mogoče ste sami že spoznali njegovo družino, mogoče se vam zdi, da to predstavlja naslednji korak v zvezi, na katerega ste končno pripravljeni, mogoče pa so vam to omenili vaši starši.
Pozanimali smo se, kako na to gledajo strokovnjaki in na kakšen način boste najbolje poskrbeli, da bo spoznavanje potekalo tako, kot bi si to želeli.

Najprej se prepričajte, da je partner res pravia oseba za vas Fto: Yan Krukov / Pexels

Kdaj in kako partnerja predstaviti staršem?

Strokovnjaki svetujejo, da se, preden partnerja predstavite staršem, najprej prepričate, da je to oseba, ki z vami deli cilje in vrednoste ter razmerje dojema tako resno kot vi. Seveda ne morete napovedati, kako se bo vajina zveza razvijala, vendar pa ste gotovo že dobili občutek, ali se s partnerjem vidite na dolgi rok. Običajno je najboljši čas, da spoznavanje organizirate po približno petih mesecih razmerja, vendar pa morate upoštevati tudi dejavnike, ki se od posameznika do posameznika razlikujejo.
Če živite z družino, najbrž ne vidite razloga, da bi se dobivali le, ko vaših staršev ni doma, in jim boste partnerja predstavili že nekoliko prej, če pa vaši starši živijo daleč, boste morda počakali dlje časa.
Predlagamo, da spoznavanje organizirate na čim bolj sproščen način: ne pozabite, da je lahko nervozen tudi vaš partner. Zato je najbolje, da ga ne povabite na družinsko srečanje, ampak da se z njim in s starši dobite na kavi ali kosilu, ali pa ga najprej preprosto predstavite doma.
Če s starši niste v dobrih odnosih in vas misel na spoznavanje napolni s stresom, se morate tudi zavedati, da je odločitev, ali boste partnerja predstavili, povsem vaša. Nič ni narobe, če tega nekaj časa ne storite oz. če zaradi lastnega mentalnega zdravja ocenite, da to ni najboljša ideja.

Srečanje organizirajte v sproščenem okolju, npr. v kavarni Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Na kaj morate biti pozorni?

Ko bodo vaši starši spoznali vašega izbranca, si bodo o njem gotovo ustvarili določeno mnenje. Tukaj se morate zavedati, da sami partnerja najbolje poznate, in oceniti, ali njihovi morebitni zadržki temeljijo na realnih tleh. Hkrati pa je tudi mogoče, da vaši starši opazijo nekaj, česar vi sami niste, zato ni nič narobe, če njihovemu mnenju prisluhnete.
Staršem tudi povejte, da vam njihovo sprejemanje vašega partnerja veliko pomeni in da njihove poglede cenite. Prav tako partnerja nikar ne povabite na dom, brez da bi mu dali vedeti, da so tam tudi vaši starši: povsem normalno je namreč, da bi se želel pred spoznavanjem nekoliko pripraviti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!