fbpx

Ali je voznik v avtomobilu? Uber začenja z uporabo samovozečih avtomobilov!

Samovozeči Uberjev Volvo XC90.

Ponudnik deljenja prevozov Uber bo svoje stranke kmalu začel prevažati s samovozečimi avtomobili. V svoj vozni park je namreč uvrstil prilagojene modele Volvo XC90, ki bodo prve stranke sprejeli že pred septembrom. Gre za prvi komercialni poskus rabe popolnoma avtonomnih vozil in tovrstne tehnologije. In medtem ko bo Uber po svetu stranke že prevažal brez voznika, v Sloveniji na njegov prihod še čakamo. Kako dolgo še? Uber zagotavlja, da nas ima ''na muhi''.

Samovozeča vozila vedno bolj postajajo dejstvo in ne samo neke oddaljene sanje. Tempo narekujeta Google in Tesla, ameriški ponudnik deljenja prevozov Uber pa je z umestitvijo samovozečih avtomobilov Volvo XC90 v svoj vozni park (gre za približno 100 predelanih modelov) še nekoliko bolj uhodil pot za prihod tovrstnih vozil v naš vsakdan in naredil korak naprej k dojemanju vozil brez voznika kot nekaj povsem običajnega.

Samovozeči Uberjev Volvo XC90.
Samovozeči Uberjev Volvo XC90

Prvi samovozeči avtomobili Volvo XC90 naj bi na ulice ameriškega mesta Pittstburg poskusno zapeljali že do konca avgusta 2016. Potniki ne bodo predhodno obveščeni, da prihaja samovozeči avtomobil, zato pa bodo prvi tovrstni prevozi brezplačni. Voznikov sedež kljub temu ne bo prazen, saj bo tam sedel Uberjev inženir, ki pa bo posredoval le v primeru nevarnosti. Podobno kot pri voznikih avtobusa, s katerimi potniki med vožnjo naj ne bi komunicirali, si tudi Uber želi, da se ne pogovarjate z voznikom – ta bo med vožnjo delal zapiske, vse skupaj pa bodo beležili tudi notranje in zunanje kamere in senzorji –, saj je namen, da se ljudje navadijo na samovozeče avtomobile, s katerimi naj bi se drastično zmanjšali stroški, saj ne bo več stroška plačevanja človeške sile.

PREBERITE ŠE: Volvo se leta 2017 poslavlja od ključev! Namesto njih telefoni!


Kar se tiče prihoda Uberja v Slovenijo, je tiskovno predstavništvo le-tega pred časom dejalo: “Uberjeve ambicije so, da bi bili vsepovsod. Prisotni bi bili radi v vsakem naprednem mestu, ki ima potrebo po varnem, zanesljivem in učinkovitem prometnem sistemu. Hočemo biti tam. Ljubljana in Maribor nista nobeni izjemi. Ves čas proučujemo vse naše možnosti, vključno s tistimi v Sloveniji.”

Dodatne Informacije

Več informacij:
uber.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!