fbpx

Ali odlagate težke, a pomembne pogovore?

Foto: envato

Ne glede na to, kako pogumni ste pri soočanju z neprijetnimi resnicami in razčiščevanju nejasnih situacij, se vam verjetno ne mudi, da bi se z nekom takoj pogovarjali o tem, kaj vas je prizadelo, razjezilo, razburilo ali vas skrbi. Naj se vam ne mudi!

Počakate, da se malo ohladite. Dajte si čas, da malo razmislite in razjasnite situacijo. Počakajte na pravi trenutek. To vam daje čas, da se oddaljite od težave in dosežete bolj objektiven pogled.

Če se ne znate distancirati, se lahko nezadovoljstvo in čustveni naboj kopičita v vas in vodita k temu, da ko končno spregovorite, to počnete pretirano ostro in agresivno.
Dolgotrajno odlašanje se lahko spremeni v zamero, ki zastruplja in spodkopava odnose.

Morda odlašate takšen pogovor v upanju, da bo potreba po njem izginila? Ali se pretvarjate, da čakate na pravi trenutek, v resnici pa se bojite vstopiti v to občutljivo zgodbo? Bojite se, da bo s tem prišlo na dan nekaj, kar si ne želite.

To so zanesljivi znaki, da odlagate težke, a pomembne pogovore!

Bojite se izzivov

Želite imeti prav, ampak niste prepričani, da boste imeli dovolj argumentov, da predstavite svojo vizijo kot edino pravilno. Želite, da bi lahko drugo osebo prepričali v pravilnost svojega mnenja, a niste več tako prepričani, da imate prav.

Pogovor se lahko konča tako, da se počutite poraženi in osramočeni. To pomeni, da niste prepričani, kaj v resnici mislite o temi in da nimate jasnega stališča, ki bi ga lahko zavzeli brez strahu, da boste izpadli površni, sebični, nepremišljeni.

Ne veste se odločiti! Foto: Ilya Pavlov / Unsplash

Morda ste sprejeli nekatere odločitve, za katere menite, da so dobre za vas, vendar jim bodo drugi nasprotovali. Ne veste, kako jih pridobiti in zaradi tega pogovor odložite.

Toda s tem dejansko odlašate s spoznanjem, kaj je dobro za vas, in prej, ko se boste soočili z pričakovanim neodobravanjem, prej boste ugotovili, ali imate res moč, da izpeljete to, kar ste si zadali. To je proces in ne bo dokončan, če ga ne začnete.

Bojite se, da vas bodo obsojali

Morda bo to, kar želite povedati pri drugih povzročilo zavijanje z očmi, dvigovanje obrvi, sarkastične komentarje. Morda se vas bojijo in vam ne zaupajo. Tudi zdaj ne bo drugače, ne boste jih v enem pogovoru prepričali, da ste se spremenili in da sedaj mislite resno.

Upate, da bo problem izginil. Foto: Alexey Turenkov / Unsplash

Poiščite tiste osebe, ki vas podpirajo, razumejo in vam zaupajo ter vas njihova podpora spodbuja. Ignorirajte tiste, ki vas obsojajo, ne glede na to, kdo so, tudi če so vaši najbližji.

Upate, da se bo problem rešil sam

Najpogostejši razlog za odlašanje in odlaganje soočenja je upanje, da se bo problem nekako rešil sam od sebe. Včasih se izkaže, da so bili vaši strahovi pred soočenjem neutemeljeni – na primer, namesto da bi prijateljem ali staršem povedali, da so se vaši načrti za skupne počitnice spremenili, molčite. Najpogosteje pa težava raste, dokler vas ne postavi v situacijo, ko se morate preprosto s tem soočiti. Vaša neodločnost postavlja druge v težave.

Nenehno se po nepotrebnem opravičujete

Če je opravičilo najpogosteje uporabljen izraz v vašem besednjaku, to pomeni, da nosite občutek krivde in negotovosti ter da se bojite, da vas bodo zavrnili. Gre za problem samospoštovanja in nezavedanja lastne vrednosti. Delajte na krepitvi samozavesti in reševanju čustvenih travm.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!